Konnevesi rankattiin koko maan 7. yrittäjäystävällisemmäksi alle 10 000 asukkaan kunnaksi. On syytä lähteä kysymään, miksi naapurimme onnistuu olemaan yrittäjämyönteinen kunta. Äänekoski ei barometrissä hurraa.
Kuntabarometrin tulokset julkistettiin Turussa järjestetyssä kunnallisjohdon seminaarissa. Äänekoski jäi Keski-Suomen kuntiin verraten varsin alakanttiin. Konneveden kunnanjohtaja Mika Pasanen on syystäkin tyytyväinen tulokseen. Hän kertoo, kuinka kunnassa on tehty systemaattisesti töitä elinvoiman eteen.
– Pärjäsimme kuntabarometrissä myös kaksi vuotta sitten, eli tulos ei olekaan sattumaa, Mika Pasanen naurahtaa.
Edellisen kerran vastaajia oli vähänlaisesti, nyt kunnan noin 250 yrityksestä vastasi 47. Vastaajien määrä on suhteellisesti Keski-Suomessa vastanneista suurin.
– Tämä on tilastollisesti katsottuna merkittävä asia. Ei ollut sattuman oikku tai tuulen kantama, että Konnevesi on vahvalla pohjalla. Emme ole tehneet mitään ihmeellistä, vaan on oltu aidosti kiinnostuneita meidän yrittäjistä. Ollaan kuunneltu ja autettu heitä – myös niitä pieniä yrityksiä kuin yksinyrittäjiäkin.
Konnevesi perusti viime vuonna kuntaan uuden elinvoimayhtiö Konneveden Voima Oy:n, jonka myötä yrityspalvelut ovat siirtyneet lähipalveluiksi vastaamaan yrittäjien tarpeita. Pasanen kehuu rekrytointeja onnistuneeksi. Äänekoskelainen Riku Tulla toimii yhtiön toimitusjohtajana.
– Historiassa Konneveden kunta on ollut Äänekosken ja Jyväskylän kaverina, mutta tuppaa käymään niin, että jäämme isompien jalkoihin. Halusimme perustaa nimenomaan elinVOIMA yhtiön, sillä haluamme ajatella, että kunnan elinvoima syntyy ihmisten, yhdistysten ja yritysten toiminnasta. Haluamme katsoa ei vain elinkeinoelämän suuntaan vaan myös elinvoiman suuntaan. On ollut hämmästyttävää huomata, kuinka suuri tarve yrittäjillä on saada lähipalvelua yrityksen elinkaaren perustamisneuvonnassa omistajanvaihdoksiin ja hanke- sekä rahoitusneuvonnasta viestintään ja markkinointiin saakka.
Konneveden asukasluku on noin 2500. Pudotusta tuli, vaikka kuntaan on muuttoliikettä havaittavissa. Syntyneiden ja kuolleiden suhde on vinksallaan.
– Meillä on ikääntyvä väestö ja se näkyy kiihtyvänä tilastotappiona.
Pasanen ihmettelee Äänekosken nopeatahtista väestökatoa.
– Vuotuinen väen vähentymä Äänekoskella on merkittävä, vaikka työpaikkoja syntyy lassoamalla, ja on erikoista, ettei Äänekoski vedä asukkaita. On tullut mieleen, onko moottoritie Äänekosken surma, sillä Jyväskylästä on helppo ja nopea tulla Äänekoskelle töihin, Pasanen pohtii.
Pasanen tietää, että myös Konnevedeltä pendelöidään Äänekosken suuntaan.
– Tämä on meille suuri mahdollisuus, ja haluamme olla valppaana Äänekoskelle syntyvien työpaikkojen mahdollisuudesta kasvattaa väkilukuamme. Uusia, mielenkiintoisia rantatontteja kaavoitetaan, ja uskomme, että myös menestyvä lukiomme sekä maksuton varhaiskasvatus ja uusi koulu saattavat aiheuttaa imua. Viime vuonna saimme tuplattua ekaluokkaisten määrän, ja näyttää, että trendi jatkuu. Haluamme tarjota asumisen kunnan mahdollisuuksia naapurikuntaan töihin tuleville, eli teemme maaseudun rakennemuutokselle imperiumin vastaiskua, Pasanen naurahtaa.
Kolme vuotta kunnanjohtajana ollut Pasanen on hankkinut kannukset poliisista. Hän sanoo, että Konnevesi on kuin pieni gallialainen kylä.
– Täällä ollaan ajateltu, että ollaan eristyksessä Keski-Suomen itäisempänä kuntana, eikä olla pidetty itsestä meteliä, vaikka asumisen ja elämisen taso on monella tapaa hyvin laadukasta – ja siitä on hyvä pitää ääntä. Kuntabarometrissa merkittävää on se, että yrittäjät näkee, että täällä on vetovoimaa. Me saamme kuntalaisiltakin hyvää viestiä peilaten muihin Suomen kuntiin, näin kertoo Taloustutkimus.
Pasanen kertoo, että tyytyväisyyden avaimet löytyvät kohtuullisen hyvistä palveluista ja maaseutumaisesta asumisesta sekä turvallisuudesta.
– Meidän kaikkien kauhein turvallisuusongelma on kesäaikaan ääntä pitävät kolme mopopoikaa. Se on ainoa, mistä murinaa tulee. Entisenä poliisina katson, että Konnevesi on sulo-onnela, jossa on hyvä ja turvallista kasvattaa lapsi aikuisuuteen. Turvaverkon läpi ei päästetä.
Pasanen pohtii, kuinka ihmisen mieli on rakennettu hassusti, kuinka mieli pyrkii aina johonkin muuhun suuntaan: parempaan, isompaan tai korkeammalle.
– Välillä käy piru olkapäällä kuiskimassa, että hae uusia tuulia. On aivan ihanaa olla jälleen jonkun paikallisyhteistön jäsen, sitä en Etelä-Suomessa asuessani ollut. Yhteisöllisyyttä ei ollut, mutta täällä koen olevani osa yhteisöä, eli on helppo tyrmätä moiset kuiskuttelut, Mika Pasanen hymyilee.
Taloustutkimus kysyi Suomen Yrittäjien toimeksiannosta yrittäjiltä mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Konnevedellä Kuntabarometriin vastasi yhteensä 47 yrittäjää, joka on yrityskantaan suhteutettuna koko maakunnan eniten. Kyselyssä mitataan laajasti tyytyväisyyttä muun muassa yrityspalveluihin, kunnan päätöksentekoon, hankintoihin ja yrityslähtöisyyteen. Konnevesi sai kyselyn kokonaisarvosanaksi 3.91, kun Keski-Suomen keskiarvo oli 3.26 ja koko valtakunnan 3.13 asteikolla 1-5. Äänekoski jäi keskisuurten kuntien joukossa sijalle 44 arvosanalla 3.09, keskiarvon ollessa 3.21.