ÄKS

Kuntavaalit: Kuusi luopuu, kuusi harkitsee vielä – kysyimme valtuutetuilta innokkuutta kevään vaaleihin

18.01.2021 07:00
Pian alkaa tuolileikki ja jaossa on 43 paikkaa.

Kevään kuntavaaleissa ratkaistaan ketkä 43 valtuutettua ovat päättämässä yhteisistä asioistamme seuraavalla nelivuotiskaudella. Varsinainen vaalipäivä on 18. huhtikuuta ja uusi valtuusto aloittaa kesäkuussa. Kysyimme kuka lähtee tavoittelemaan jatkopaikkaa, kuka jättää kuntapäättäjän työn taakseen. 

 

Kysyimme istuvilta valtuutetuilta, kuka on asettumassa ehdolle ja kuka jättää kuntapolitiikan taakseen. Saimme vastaukset jokaiselta valtuutetulta, kiitos jokaiselle erikseen! 

43:stä valtuutetusta kuusi ei aio asettautua ehdolle kevään kuntavaaleissa. Luopujat ovat pitkän linjan kuntapäättäjiä: Keskustan Seppo Hänninen jättää tehtävän 50 vuotta pitkän pestin kuntapäättäjänä. Keskustan Risto Kumpu ja Matti Tiusanen kertovat jättävänsä politiikan taakseen. Vihreiden Jaana Tani ei aio asettua ehdolle. 44 vuotta valtuutettuna tai varavaltuutettuna ollut vasemmistoliiton Erkki Kautto ja Eila Nurmi eivät niin ikään lähde mukaan kuntavaalitaistoon. 

Kuka perii luopujien äänet? Paikkansa jättävistä Matti Tiusanen keräsi 2017 vaaleissa 241 ääntä, Jaana Tani 197 ääntä, Risto Kumpu 83 ääntä, Seppo Hänninen 76 ääntä, Erkki Kautto 65 ja Eila Nurmi 61 ääntä. Yhteensä 723 ääntä.

Pentti Salminen (sd) sanoo, ”ettei ole todennäköisesti lähdössä mukaan”. Koska vastaus ei ole selkeä jaa tai ei/en tiedä, emme laske Salmista vielä tässä vaiheessa luopujaksi. Kiitämme lämpimästi tehtävänsä jättäviä poliitikkoja yhteisten asioiden eteen tehdystä työstä!

Vielä ehdokkuuttaan harkitsevia on reilu kourallinen: kokoomuksen Tarja Pullinen, perussuomalaisten Marke Tuominen, vasemmistoliiton Simo Holopainen sekä demareiden Kari KumpulainenRolf Nyholm ja Paavo Tamminen. Aikaa pohdintaan on tasan kaksi kuukautta, sillä ehdokasasettelu vahvistetaan 18. maaliskuuta. 

Poliitikot ovat lähes yhtä mieltä siitä, että uusi valtuusto saa käsiinsä kohtalaisen hyvän kunnan. Kunnan taloutta kiiteltiin lähes yksimielisesti, mutta oli joukossa myös muutama soraäänikin. 

Nyt näyttää siltä, että valtaosa istuvista poliitikoista olisi lähdössä tekemään kauan kaivattuja kulttuuritilaratkaisuja. Olisiko tulevalla nelivuotiskaudella vihdoinkin jo kulttuurin aika? 

ÄKS seuraa politiikkaa tarkalla silmällä. Kunnallinen päätöksenteko on tärkeää, ja siksi se tehtävä näkyväksi, pois kabinettien kätköistä, kuntalaisen nähtäväksi.

– Kevään kuntavaalit tulevat olemaan verkkovaalit, koska mahdollisesti yhä jatkuvat koronarajoitukset pistävät vaalityön kampoihin.Jos rajoitukset jatkuvat, ovat vaalimakkarat, torikokoukset, paneelikeskustelut ja tupaillat tällä kertaa pois vaalityöstä. ÄKSän verkkolehti on kaupungissa ainoa julkaisu, jossa uutiset ja myös kiihtyvät vaaliuutiset ovat jokaisen luettavissa, ilman maksumuuria, Äänekosken Kaupunkisanomien päätoimittaja Marjo Steffansson painottaa.

ÄKS seuraa vaaleja tiivisti myös printissä. Varsinaiset vaalilehdet julkaistaan 1.4., 8.4. ja 15.4.

ÄKS julkaisi viikonloppuna jokaisen valtuutetun mietteet kuluvasta vaalikaudesta. Jutut ovat luettavissa osoitteessa www.äks.fi, Kuntavaalit 2021 -vinjetin alta. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy