ÄKS

Kuntavaalit: Perussuomalaisten valtuutetuista yksi harkitsee – suorat sanat istuvalle valtuustolle

17.01.2021 06:00

Perussuomalaisilla istuu päättämässä neljä valtuutettua. Kysyimme jokaiselta halukkuutta lähteä ehdolle kevään kuntaaleihin. Kysyimme myös millaisen perinnön istuva valtuusto jättää kesäkuussa nelivuotiskauden aloittavalle uudelle valtuustolle. Kun kysyimme, mikä on uuden valtuuston tärkein tehtävä, saimme siihenkin vastauksia. 

 

Ensimmäisen kauden valtuutettu, Perussuomalaisten Keski-Suomen piirin kolmas varapuheenjohtaja Joni Kotilainen tavoittelee jatkopestiä valtuutettuna. 

Kotilainen ei anna istuvalle valtuustolle hyvää arvosanaa. 

– Istuva valtuusto jättää jälkeensä erittäin huonon perinnön. Kaupungin taloustilanne olisi koronasta huolimatta jäänyt huonolle tolalle, Kotilainen sanoo ja kertoo uuden valtuuston tärkeimmäksi tehtäväksi jää palauttaa kuntalaisten luottamus päätöksen tekoon.

Kaupunginhallituksen jäsen, Äänekosken perussuomalaisten nokkamies, Lauri Lax kertoo asettuvansa ehdolle. 

– Ikävä kyllä, istuva valtuusto jättää taakseen velkaisen kunnan. Toivottavasti uusi valtuusto ottaa tosissaan kaupungin talouden hallinnan. Myös asukkaiden viihtyvyyteen on kiinnitettävä huomiota ja parantaa pk-yritysten toimintaedellytyksiä, Lauri Lax kertoo.

Marko Laitinen vastaa kyllä. 

– Olen lähdössä ehdokkaaksi kuntavaaleihin ja perinnöksi nykyinen valtuusto jättää uudelle valtuustolle taloudellisesti aika vakaan kuntatalouden, vaikka isot investoinnit ja korona on haasteita talouteen tuonut tällä valtuustokaudella. 

Uuden valtuuston tärkein tehtävä on pitovoiman luominen kuntalaisille näinä haasteellisina aikoina, kun ihmiset haluavat pakkautua isompiin kasvukeskuksiin, verotuksellisesti olemme niin sanotusti tapissa ja tulevaisuudessa meidän on keskityttävä talouden vakauttamiseen entistä tehokkaammin ilman verojen nostoa.

Pitkään kuntapäättäjänä istunut, perussuomalaisten puoluevaltuuston jäsen, vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Marke Tuominen pohtii vielä ehdokkuuttaan. Hän sanoo, että istuva valtuusto on menettänyt toimivaltuutensa. 

– Tämä on valtuuston oma vika.Toivottavasti nykyinen valtuusto korjaa virheensä  palauttamalla päätöksentekovallan sille kuuluvaan asemaan, muuttamalla hallintosääntöä. Vaaleilla valitun valtuuston pitäisi tehdä isot päätökset, kaupunginhallitus ja lautakunnat vain toimeenpanevat nämä päätökset. Kyse ei ole kuitenkaan henkilöistä ja nimistä, vaan virkamiesvallan käyttämisestä yli ja ohi luottamusmiesorganisaation. Esimerkkinä kuuluisa kuntalaisaloite jossa valtuustolla ei ollut toimivaltaa ottaa sitä omiin  käsiinsä, Tuominen harmittelee. 

Mahdollinen sote-ratkaisu ja sen tuomat muutokset tulee olemaan uuden valtuuston ykkösaihe. 

– Jos hallinnollinen muutos uusiutuvista maakunnista ja hyvinvointialueista tulee kunnan tärkeimmiksi tehtäviksi jäävät elinvoima, sivistys ja hyvinvoinnin roolit. Elinvoiman edistäminen on laaja-alainen tehtävä joka korostuu kaikissa kunnan toiminnoissa ja toimissa, kun painopiste siirtyy kuntayhteisöön ja kuntalaisten suuntaan. Tärkeintä ovat  ihmisten  peruspalvelut, tarpeet ja niiden tyydyttäminen, suuri velvollisuus on pitää huolta lasten ja nuorten  ja ikäihmisten hyvinvoinnista. Tähän voidaan vastata vain hyvällä elinvoimalla.

Tuominen ei kannata maakuntahanketta. 

– Emme tarvitse uutta hallintokerrosta vaan päinvastoin hallintoa on kevennettävä. Terveydenhuollon  toimivuuden parantamiseen löytyy muita keinoja. Äänekosken ei pidä lähteä  mukaan MAL-sopimukseen, joka ei ole kunnallisen itsehallinnon hengen mukaista toimintaa. Siinä tuetaan kaupungistumiskehitystä ja keskuskaupunki Jyväskylää ja jätetään maaseutu kurjistumaan, Marke Tuominen sanoo. 

2021 kuntavaalien tärkeät päivät: 

– ehdokashakemusten jättöpäivä: 9.3.2021

– ehdokasasettelun vahvistaminen: 18.3.2021

– ennakkoäänestys kotimaassa: 7. – 13.4.2021

– ennakkoäänestys ulkomailla: 7. – 10.4.2021

– vaalipäivä: 18.4.2021

– tulosten vahvistaminen: 21.4.2021 

– valtuustot aloittavat työnsä 1.6.2021

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy