Äänekoskelainen Mira Ekroos löysi keskiviikkoaamuna Karhunlähteeltä kuolleen linnun, joka paljastui nuoreksi kanahaukaksi.
Linnussa ei ollut Ekroosin mukaan mitään ulkoisia vahingonteon merkkejä. Nainen ei ottanut lintua mukaansa, sillä oli liikkeellä koiran kanssa. Ekroosin palatessa linnun luo myöhemmin, se oli kadonnut.
Naisen nappaamien kuvien perusteella facebookin-linturyhmässä epäiltiin linnun kuolleen nälkään.
Kanahaukka on rauhoitettu laji eikä sitä saa luonnonsuojelulain mukaan ottaa haltuun. Kuollut rauhoitettu eläin on hyvä toimittaa valtion tutkimuslaitokseen kuolinsyyn toteamiseksi. Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) ottaa vastaan myös muita luonnonvaraisia eläimiä kuolinsyyn tutkimiseksi ja erilaisiin tautiseurantoihin. Eviran ohjeet eläimen lähettämiseen löytyvät täältä.
Loukkaantuneet eläimet
Sairasta, vahingoittunutta tai muuten avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Yleinen vastuu loukkaantuneiden eläinten auttamisesta on säädetty eläinsuojelulaissa. Lisäksi luonnonsuojelulaki velvoittaa loukkaantuneiden rauhoitettujen, ja metsästyslaki riistaeläinten ja rauhoittamattomien eläinten auttamiseen.
Loukkaantuneen eläimen kärsimyksiä ei saa pidentää. Jos eläin on sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan, on se eläinsuojelulain mukaan lopetettava tai on huolehdittava siitä, että se lopetetaan.
Eläin voidaan ottaa tilapäisesti haltuun hoitoa ja kuljetusta varten. Ensin on kuitenkin varmistettava, että eläin todella on avun tarpeessa. Hylätyltä vaikuttava eläin ei välttämättä ole sitä. Esimerkiksi linnunpoikasten emot usein tarkkailevat tilannetta lähistöltä ja palaavat poikasen luo ihmisen poistuttua. Emo on aina poikasen paras hoitaja. Luonnonvaraisten eläinten pito kotioloissa on luvallista vain välttämättömän hoidon ajan.
Loukkaantuneet eläimet voivat kokea ihmisen läsnäolon uhkaavana ja puolustautua voimiensa mukaan. Varovaisuus ja suojautuminen ovat tarpeen. Loukkaantunutta, sairasta tai kuollutta eläintä käsiteltäessä on aina käytettävä suojahansikkaita ja noudatettava hyvää hygieniaa. Tarkempia hoito-ohjeita loukkaantuneiden eläinten käsittelystä löytyy esimerkiksi Korkeasaaren eläintarhan sivuilta.