ÄKS

Kuvataiteilijoiden kotiinpaluu – Galleria Postin Dropissa avautuu tänään yhdeksän taiteilijan taidenäyttely

27.07.2022 05:51 (muokattu 27.07.2022 07:37)
Aino Raatikainen on yksi galleria Postin Dropin kymmenestä taiteilijasta. Gallerian kaikille avoimia avajaisia vietetään keskiviikkona 27.7. illalla.

Aino Raatikainen, Janne Saarinen ja Jaakko Uljas yllättyivät löytäessään toisensa samalta Taideyliopiston Kuvataideakatemian maalauksen kurssilta.

 

Yksi heistä on tuonut näyttelyn kotipaikkakunnalleen aina kun mahdollista. Toinen toivoisi, etteivät aivan kaikki tutut saapuisi paikalle. Kolmannen kohdalla voidaan puhua paluusta vain juuri ja juuri:

Entisen postin tiloihin osoitteeseen Torikatu 6 rakentuu yhteensä kymmenen taiteilijan näyttely, jossa Aino Raatikainen, Janne Saarinen ja Jaakko Uljas edustavat äänekoskilähtöistä luovan alan osaamista. Postin Droppi -nimisen galleria avautuu keskiviikkona 27. heinäkuuta Ääniä Festivaalin ajaksi.

– Suolahdessa kasvaminen muokkasi minusta taiteilijan. Kun ympärillä ei ollut liikaa virikkeitä, niin piti oppia luomaan itse omia maailmojaan. Kotiseutuun liittyy vahvoja muistoja ja tunteita, minkä palaan tänne mieluusti aina uudelleen, Janne Saarinen kertoo.

Digitaalisen taiteen parista maalaukseen lähes täysin siirtynyt Saarinen on valmistellut teoksiaan kesästudiollaan Äänekosken torin kupeessa. Usean sadan neliömetrin pop up -galleria Postin Droppi mahdollistaa Saarisen suurikokoisten töiden ripustamisen niiden ansaitsemalla tilalla ja tavalla.

Aino Raatikaisen toistuvat vahvasti häpeän ja vallankäytön teemat. Näyttelyssä esillä olevat teokset tutkivat, miten pitkälle yhteiskunnallisten rakenteiden ja katsojan rajat venyvät.

– Haluaisin välittää enemmän estetiikasta, mutta sen sijaan mulla on tarve löytää töihini ristiriitoja ja hankaluuksia. Erityisesti mua kiehtoo kokemus kollektiivisen häpeän kanssa elämisestä. Häpeä on mulle voimavara, jota ei voi vältellä mutta jonka voi muuttaa taiteeksi, Raatikainen kuvailee.

Ristiriitaisia tunteita herättää myös ensimmäisen näyttelyn pystyttäminen Äänekoskelle. Turvatulta ja tasaiselta toimintaterapeutin uravalinnalta kuvataiteen koulutukseen yllätyshyppäyksen ”näillä vuosikymmenillä” tehnyt Raatikainen ei ole taiteilijuuttaan liiemmin kotipuolessa huudellut.

– Kuvittelen joskus ihmisten kasvoilla hehkuvan sanan ”vastuutonta”, kun keskustelu kääntyy elämänvalintoihini. Sitähän se on, ja itsekästäkin vielä. Oli aika yllättävää, että aikuistumisen myötä radikalisoiduin hipiksi, joka tulee entisenä hevosalan ammattilaisena, kuinka hevosilla ratsastaminen on muka luonnotonta orjuuttamista.

Parikymppisenä taiteilijana Jaakko Uljas on lopen kyllästynyt herättämään ajatuksia maailman tilasta. Tieto on levitetty, ihmiset ovat valveutuneita – ja silti keskustelu ei muutu teoiksi.

– Sellaiset teemat kuten ympäristöaktivismi ja identiteettikysymykset ovat läsnä teoksissani, vaikkei niistä suoraan puhutakaan. Taidetta ei voi erottaa yhteiskunnan ulkopuolelle. Passiivisuus ja kantaaottamattomuus ovat ylipäätään todella selkeitä poliittisia päätöksiä, joita ihmiset jatkuvasti arjessaan tekevät, Uljas toteaa.

Yksilön ja yhteiskunnan suhdetta maalauksissaan käsittelevän Uljaksen taustat ovat vahvasti valokuvataiteessa, videossa ja äänessä.

Vaikka vasta kolme vuotta sitten lähdön paikkakunnalta tehnyt Uljas ei kykene samaistumaan Saarisen ja Raatikaisen kotiseudun nostalgisointiin, on ajatus omista teoksista tuttujen silmien alla kaikille kolmelle taiteilijalla omalla tavallaan kutkuttavaa.

Galleria Postin Droppi

Milloin: Keskiviikko–sunnuntai 27.–31.7. klo 12–18 (su klo 12–16)

Missä: Torikatu 6, 44100 Äänekoski

Liput: Vapaa pääsy!

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy