ÄKS

Lähde fantasiamatkalle taidemuseoon – Himmelifantasioita avaa taidemuseon kevätkauden

22.02.2021 14:56
Sirpa Hasan ja Päivi Pullin näyttely Himmelifantasioita avaa taidemuseon kevään.

Äänekosken taidemuseon vaihtuvien näyttelyiden kevätkausi avautuu perinteisesti Sirpa Hasan ja Päivi Pullin pisanka-näyttelyllä Himmelifantasioita, joka peruuntui koronaepidemian vuoksi keväällä 2020. 

 

Näyttely on järjestyksessään kahdeksas, ja se on saavuttanut  museokävijöiden vankkumattoman odotuksen. Näyttely saapuessaan antaa jo lupauksen keväästä. 

Vaikka lunta on tullut lähes tupaan saakka, ”kiitos” koronan, ”kiitos” jättimäisten kinosten, saa näyttely aikaan auringonsäteitä ja hyvää mieltä. Esiin nousee kysymys: Kuinka te aina keksittekään?

Museonjohtaja Marjo Ahola on yhtä innossaan kuin paikalle tullut toimittaja. Ihmettelemme yhdessä, mistä näitä ideoita Päiville ja Sirpalle oikein pulppuaa. Näyttely ei toista samaa kaavaa, vaikka se vuodesta toiseen toistuukin taidemuseon ohjelmistossa. Kauniiksi maalattujen munien kupeella kulkee vuosittain erilainen yhteys, jossa munat ovat osa kokonaisuutta. 

– Viime vuonna jouduttiin näyttely perumaan aivan sen viime metreillä, kun korona nosti päätään ja asetti rajoitustoimia myös museoiden toimintaan. Vuonna 2019 pisankamunien rinnalla kulki ikonit, nyt on vuorossa himmelit, Ahola kertoo ja esittelee kuinka karttakirjan sivut taipuvat taitavissa käsissä jättimäiseksi himmeleiksi. 

Se on se kädentaito. Se on sitä, kun päässä liikkuu visioita ja ideoita, jotka päätyvät toteutukseen ja kaikkien katsottavaksi. Mutta mistä se himmeli-idea tuli?

– Se taisi tulla jonkun lausumasta sivulauseesta, Päivi Pulli nauraa. 

Näytteilleasettelu ja ripustus on isossa roolissa. Marjo Ahola ja  museoamanuenssi Tapani Pentikäinen astuvat kuvaan tässä vaiheessa. 

– Taidemuseolta löytyy materiaalia, kuten kehyksiä tai tervapaperia joita hyödyntämällä saadaan himmelit ripustettua edustavasti esiin. Sommittelu on sellainen juttu, josta mä olen tosi innoissani, Ahola sanoo. 

Useimmat himmelit ja muut näyttelyn teokset on tehty jo reilu vuosi sitten. Niiden säilyttäminen on ollut oma lukunsa, sillä eihän herkkiä himmeleitä ole voitu sulloa laatikkoon odottamaan näytteille pääsyä. 

– Näitä on säilytetty mihin ovat vain kotona sopineet. Nämä tässä ovat roikkuneet meidän pesuhuoneen pukutiloissa, Pulli kertoo. 

Teokset ovat syntyneet taidemuseolle. Mihin ne näyttelyn jälkeen päätyvät, se on vielä arvoitus. 

– Ei olla suunniteltu yhdessä mitä tehdään, vaan mä olen tehnyt omiani ja Sirpa omiaan. Näyttelyn ripustusvaiheessa on jännitystä ilmassa, kuinka teokset sopivat tilaan tai että onko niitä riittävästi, Päivi Pulli sanoo ja ripustaa viimeisiä munia teokseen ”Neljä vuodenaikaa”. 

Himmeleiden ja muiden “himmeleiden” mukana näytteillä on kana ja kukko -aiheista keramiikka sekä Lomonosovin posliinia.

Himmelifantasioita 23.2.-11.4.2021 (suljettu su 4.4.). Avoinna arkisin ti-to klo 12-15 sekä su klo 12-16, edelleen kuitenkin koronatilannevarauksella. 

Näyttely on pääsymaksullinen, vapaasti Museokortilla, tervetuloa!

Neljä vuodenaikaa

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy