ÄKS

Läheiset näkevät omaishoitajien ahdingon

21.11.2019 07:00
Suomen Punainen Risti kysyi tammikuussa 2019 omaishoitajilta ja heidän läheisiltään, millaista tukea ja apua omaishoitajat tarvitsevat jaksaakseen omaishoitajan arkea. Vastauksissa korostui henkisen tuen lisäksi hyvin vahvasti käytännön apu arjen askareissa. 

 

Suomen Punainen Risti tarjoaa omaishoitajille ryhmämuotoista vertaistukea, virkistystä, koulutuksia ja vapaaehtoisia ystäviä, jotka kyselyn perustella piristävät, tuovat toivottua vaihtelua arkeen sekä auttavat jaksamaan. Käytännön apu jää usein jonkun läheisen, sukulaisen tai muun luottohenkilön varaan. Apua tarvitaan eniten arkisissa asioissa, kuten siivouksessa, kaupassa käynnissä ja muissa kuljetuksissa.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden keskittyminen maakuntakeskuksiin herättää pelkoa palveluiden riittävyydestä. Taksiuudistus on tuonut paljon haasteita tullessaan. Pahimmillaan autottoman tai ajotaidottoman omaishoitajan on hyvin hankala liikkua palvelujen luo. On kohtuutonta, jos omaishoitoperheen hoitotoimenpide tai palvelu peruuntuu taksiliikenteen ongelmien takia. Läheiset ovat huolissaan omaishoitajan jaksamisesta, henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista, yksinäisyydestä ja siitä, miten sellaisen omaishoitajan käy, jolla ei ole yhtäkään luotettavaa läheistä apuna arjessa.  

Onko yhteiskunnalla varaa unohtaa omaishoitajien tukeminen? Tutkimusten mukaan yli 70-vuotiaiden omaishoito säästää julkisia menoja keskimäärin 20 000 euroa vuodessa hoidettavaa henkilöä kohden. 

Järjestöillä on iso osuus omaishoitajien tukemisessa, esimerkiksi järjestöjen järjestämiin ryhmiin ja muihin toimintoihin ovat tervetulleita kaikki omaistaan ja läheistään hoitavat henkilöt. Ei tarvitse olla virallinen omaishoitaja, joka on tehnyt kunnan/kaupungin kanssa omaishoitosopimuksen. Yksistään Punainen Risti tavoittaa vuosittain valtakunnan tasolla noin 5000 omaishoitajaa. Punaisen Ristin paikallisosastojen järjestämiin ryhmiin osallistuu noin 500 omaishoitajaa vuosittain. Ryhmätoimintaan osallistuneista omaishoitajista 50 % kokee hyvinvointinsa parantuneen ryhmätoiminnan ansioista paljon tai erittäin paljon ja 60 % omaishoitajista kokee suhteen hoidettavaan muuttuneen myönteisemmäksi. Jos ryhmätoimintaan osallistumisen johdosta omaishoitaja jaksaa yhden vuoden pidempään omaishoitajana, voidaan säästöjen arvioida olevan vuodessa noin. 5 miljoonaa euroa.  

Yhdessä omaishoitajia tukemalla voimme paitsi säästää euroja, myös mahdollistaa laadukkaamman hoidon ja elämän omaishoitoperheille.

Sami Mustonen 

Omaishoitajien tukitoiminnan suunnittelija

Suomen Punainen Risti, Länsi-Suomen piiri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy