ÄKS

Lähiruoka on kaiken ikäisten juttu

04.11.2016 08:00
Tiina Autio myy Torppareilla lähiruokaa laidasta laitaan.

Suoramyynti Torppareiden ovi käy tiuhaan ja asiakkaat kyselevät uusien lähiruokien perään. Hyllyt notkuvat leipomuksia, juureksia, hyytelöitä, hilloja, jauhoja ja paikallisia käsitöitä. Pakkasesta voi napata mukaansa vaikka Keiteleestä ongittua haukea.

– Härkäpapurouhekin on tuottajalla kehitteillä, Torppareiden Tiina Autio sanoo.

TORPPAREIDEN tuottajalistassa on yhteensä 227 nimeä, jotka toimittavat myyntiin mitä herkullisimpia tuotteita tasaiseen tahtiin. Tuottajia on muun muassa Liimattalasta, Sumiaisista, Honkolasta, Parantalasta ja Äänekoskelta. Lähiruoan käsite on yleensä tarkoittanut ruokaa, joka on tuotettu noin 100 kilometrin säteellä ostajasta.

– Minä en luokittelisi sitä noin tarkkaan. Minusta pitäisi pyrkiä siihen, että ruoka on vaan mahdollisimman lähellä tuotettua. On myös tärkeää, että sekä alkuperä, tuottaja ja valmistaja ovat selvästi tiedossa, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja äänekoskelainen Tommi Lunttila sanoo.

ASIAKKAINA käy  niin nuoria kuin vanhojakin.

– Jotkut vanhemmat ihmiset ovat tottuneet multaperunoihin ja tietävät että meiltä niitä saa. Jotkut asiakkaat ovat vähän hifistelijöitä, jotka etsivät kaikkea uutta. Kaikille on yhteistä se, että he osaavat arvostaa puhdasta, lähellä tuotettua ruokaa, Autio sanoo.

Torppareilla käyminen on lähiruokaintoilijalle siis täysi lottovoitto. Vaikka tiettyä tuotetta ei olisi saatavilla voi puodista löytää jonkun korvaavan tai täysin uudenkin tuotteen. Kaupantekijäiseksi tarjolla on hyvät ohjeet ja iloinen palveluasenne.

– Minä annan kyllä reseptin mukaan, jos joku ei esimerkiksi tiedä miten maa-artisokkaa valmistetaan. Meiltä voi kysyä mitä vaan ja me sitten tehdään taikoja toteuttaaksemme toiveet. Yksikin asiakas pyysi kilon muikunmätiä ja me sitten toimitettiin, Autio sanoo tyytyväisenä.

VALIKOIMA muuttuu jatkuvasti sen mukaan, miten tuottajat saavat satoaan aikaiseksi. Asiakkaiden avuksi valikoimasta tiedotetaan aktiivisesti Torppareiden facebook-sivulla. Uusien ideoiden synnyttämiseksi Torppareilla on silloin tällöin teemapäiviä.

– Tulossa on uutispuuropäivää, muikkukukkopäivä, karjalanpiirakkapäivä ja saaristolaisleipäpäivä, Autio luettelee.
Lähiruokaa on saatavilla myös paikallisista marketeista. Äänekoskelaisen on siis helppo löytää lähellä tuotettua puhdasta ruokaa. Makunautintojen lisäksi voi lämmitellä ajatuksella siitä, että on ostoksillaan tukenut paikallisten tuottajien toimintaa.

Tuhannen taalan paikka

Lähiruoan myynti on keskisuomalaisille tuottajille suuri mahdollisuus.

– Maatalous on nyt murroksessa ja monet pienet tuottajat joutuvat lähivuosina lopettamaan toimintansa kannattamattomana. Lähiruoan myynti omalta tilalta voi tuoda sitä lisäarvoa, jolla tila saadaan pysymään elinkelpoisena, Lunttila sanoo.

SUOMALAINEN RUOKA tuotetaan erittäin tarkkoja normeja noudattaen. Kasvatustilat, kuljetukset, hygienia ja jopa eläinten ruokakupin koko on määritelty tarkkaan. Myös määräysten noudattamista seurataan hyvin tarkkaan. Ruoka on puhdasta, minkä takia lähiruoan ostaminen on myös suuri panostus omaan hyvinvointiin.

Suoramyynnin hoitaminen suoraan tilalta on aiemmin ollut haastavaa muun muassa Eviran säännösten takia. Hiljattain normeihin on kuitenkin saatu helpotusta, ja useimpien tilojen on mahdollista tehdä pieniä investointeja suoramyynnin mahdollistamiseksi.

– Tuottajan on tarkoin laskettava, missä määrin pienikin investointi on kannattavaa. Pitää myös varautua siihen, että miten toimii jos kysyntä nopeasti kasvaa, Lunttila sanoo.

MTK on ollut mukana perustamassa ruokaasuomesta.fi- verkkosivustoa, joka antaa tuottajille hyvän kanavan myydä omia tuotteitaan suoraan kuluttajille. Tämä helpottaa niitä tuottajia, joilla ei ole mahdollista perustaa suoramyyntipistettä omalle tilalleen.

– Minultaki tullaan jatkuvasti kysymään, mistä saa porkkanoita, perunoita tai lihaa. Ruokaa Suomesta-sivustolla on nyt noin sata tuottajaa, ja lisää toivotaan.

LUNTTILA ON ollut mukana laatimassa valtuustoaloitetta, jossa kunnan ruokahankinnoissa pyrittäisiin suosimaan suomalaisia elintarvikkeita ja lähialueen lähiruokaa.
– Tarkoitus oli herätellä keskustelua, ja saada päättäjätkin ajattelemaan hinnan lisäksi ruoan arvoa. Suomessa tuotettu ruoka on todella puhdasta ja terveellistä, ja siksi on outoa, että kunnissa vieläkin tarjoillaan kouluissa thaimaalaista broileria, joka on muun muassa täynnä antibiootteja. Tällä hetkellä Äänekosken ruokapalveluissa on onneksi hyvin korkea kotimaisuusaste.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy