ÄKS

Lajitteluasemalla kevätkiirettä – Vieraslajit pussiin ja polttojätteeseen

21.05.2022 06:00
Kierrätysasema Koukun hoitajat Tero Kautto ja Aki Parviainen opastavat lajittelemaan ilmaisen ja maksullisen jätteen jo kuormatessa selkeästi erilleen. Näin hinnoittelu ja kuorman purku helpottuvat.

Lajitteluasema Koukussa pitää kiirettä. Nyt on aika pistää pihat kesäkuntoon!

 

– Melkoista rockenrolliahan tämä on toukokuun aikana ollut, luonnehtii lajitteluasema Koukun hoitaja Tero Kautto ja täsmentää, että aamuisin porttia avattaessa autoja on ollut jonoksi asti ja asiakkaita on riittänyt myös pitkin päivää, kun kevätsiivoukset sekä pihojen ja puutarhojen kunnostukset käyvät kuumimmillaan.

Koukkuniemen teollisuusalueella nelostien länsipuolella sijaitseva Koukku on tarkoitettu kotitalouksissa syntyvän jätteen vastaanottoon ja lajitteluun. Palvelua pyörittää Sammakkokangas Oy. Suureriä ei oteta vastaan, joten kuorma-autolla tai traktorilla ei kannata tavaraa tarjota. Myös asbestipitoiset jätteet ja autonrenkaat ovat kieltolistalla.

Pihan laitossa syntyvän jätteen osalta painetta helpottaa keväisin Äänekosken ja Suolahden taajamien välisen tien varressa Holvihallin lumenkasauskentälle avattu risujen ja puutarhajätteen vastaanotto, joka on avoinna arkisin toukokuun ajan kello 10–18. Toki risut ja puutarhajätteet voi kiikuttaa Koukkuunkin, joka on kuitenkin kiinni perjantaisin. Aukioloaika on ma-ti 10-16 ja ke-to 10-18. Helatorstaina portti on auki poikkeavasti myös pyhänä.

– Holvihallin alueen keväinen palvelu on pelannut jo usean vuoden ajan ja ainakin sen osalta voi sanoa, että äänekoskelaiset osaavat kierrättää.

Kautto kiittelee, että ohjeita noudatetaan ja järjestys on pysynyt hyvänä ja lajittelu luonnistuu, vaikka paikalla ei ole valvontaa. Risut ja puutarhajäte ovat päätyneet asiallisesti omiin kasoihinsa. Ylimääräistä rompettakaan ei alueelle ole kiikutettu.

– Kun homma pyörii hallitusti, sitä voidaan jatkaa sitten taas seuraavanakin keväänä, hän ennakoi.

Puutarhojen ja pihojen vieraslajit aiheuttavat huolta kierrätyksessä. -Vieraslajeja ei saa tuoda kasvijätteen seassa, vaan ne, esimerkiksi kurtturuusu, on laitettava muovisäkkiin tai -pussiin, jonka voi tuoda tänne Koukkuun ilmaiseksi. Me toimitamme sen edelleen polttoon. Kautto opastaa.

Jätteen vastaanotto hinnoitellaan tilavuuden mukaan. Kierrätykseen menevien hyötyjätteiden, kuten massiivipuun ja metallien tuonti on ilmaista, samoin vaarallisten jätteiden vastaanotto, sekä kodinkoneet ja muut sähkövehkeet.

– Semmoinen ohje on tarjolla, että eri jätelajit kannattaa eritellä kuormaa tehdessä. Lasti on sitten kätevämpi purkaa eri lavoille. Myös hinnoittelu helpottuu, nähdään mikä on maksullisen jätteen osuus. Sekakuormasta menee sekajätteen maksu, joten lajittelu jo etukäteen kannattaa, Kautto kannustaa ekotekoihin.

 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy