ÄKS

Lapin tunnelma tuodaan Suolahtisaliin

05.05.2022 12:09

Lappi – Suomen taianomaisin maakunta, joka tunnetaan tuntureista ja komeista lauluista. 

 

Lapissa voi nähdä revontulien väriloistoa, kaamoksen sineä, auringonlaskuja ja nousuja sekä kesän yöttömät yöt. Lapin tunnelmaa voi kokea myös Lapin taikaa-konsertissa Suolahtisalissa lauantaina 14. toukokuuta kello 16. Konsertissa tarinat vievät niin Lapin tuntureihin kun Poromiehen elämään. Yleisö pääsee tietenkin nauttimaan Lapin lauluista, sillä konsertin solistit tulkitsevat muun muassa: Pohjolan yö, Lapin kulta, Lapin Tango, Neljän tuulen tie, Lapin kultahippu. 

Konsertissa on mukana Sodankylästä poromies Eero Magga, Pellossa asuva Tarja Ylitalo ja Kemistä Arja Havakka sekä etelän upeaääninen J.Eskelinen. Juontajana toimii tangoprinssi 2006 Jarno Itkonen. Säestyksestä vastaa viisihenkinen Legenda orkesteri,
kapellimestarina Seppo Rehnström.

– Mä oon ihan innoissani! Lapin laulut ovat aina ollut sydäntäni lähellä. On suuri ilo ja kunnia päästä tulkitsemaan niitä teille, Tarja Ylitalo riemuitsee.

Tarja Ylitalo oli 1980-luvun alussa yksi kysytyimpiä artisteja Suomessa. Kolme ensimmäistä pitkäsoittoa myivät timanttilevyyn oikeutettavan määrän ja neljäskin vielä kultaa. Tahti muuttui kuitenkin lähes kertarysäyksellä 90-luvulla. Ensin tuli aivoinfarkti. Sitten Tarja loukkasi niskansa ja alaselkänsä tiputtuaan lumiportaan läpi jäänveistokisassa. Krooninen hermokipu ei hellittänyt lukuisten leikkaustenkaan jälkeen. Vaikka 90-luvulla alkanut sairastelukierre piti suosikkilaulajan vuosia poissa isoilta estradeilta, niin yleisö ei unohtanut.

– Aika usein tunturiin matkalla olevat tai sieltä palaavat soittavat ja haluavat tavata. Ylitalo kertoo saavansa myös fanipostia viikoittain.

Lokki-albumin suosio toi Havakalle levytyssopimuksen.
– Tämä on kunnia, että saamme toteuttaa nämä konsertit ja kiertää ympäri suomea kymmenellä paikkakunnalla kevään aikana. Monet eivät ole nähnyt tai ei ole koskaan päässyt Lapissa käymään. Me yritämme tuoda sitä Lapin luontoa ja tunnelmaa laulujen kera yleisölle, kertoo Arja Havakka

Havakka ehti harjoittaa laulajan ammattia 28 vuoden ajan levyttämättä. Keikat olivat pääasiassa ravintola-, laiva- ja tanssilavakeikkoja. Vasta 1994 Arja Havakka teki 50-vuotiaana ensi levytyksensä Lokin, joka nosti hänet suoraan valtakunnalliseksi suosikiksi. Esiintymisiä oli
parhaimpana aikana jopa yli 30 kuukaudessa. Havakka on laulanut 2000-luvun kuluessa muillakin kuin omilla levyillään. Muun muassa Tankavaaran Kultamuseolle tehdyllä levyllä Kultalevy! Hän on asunut Keminmaalla vuodesta 2007 ja sitä ennen Havakka asui taiteilijanuransa aikana 40 vuotta Rovaniemellä, Saarenkylässä. Hän harrastaa sienestystä ja marjastusta. Kotikunnassaan Keminmaalla Havakka tekee Eläkeliitossa vapaaehtoistyötä vanhusten auttamiseksi.

Poromies Eero Maggan juuret ovat Enontekiöllä ja Norjan Koutokeinossa. Ensimmäinen äänite, Beaivvaseana, julkaistiin vuonna 1995. Magga on sittemmin tehnyt yhdeksän levytystä. Hänen pienkustantamonsa PoroBoy Music tuotti 2000-luvun alussa Sámi musihkka-kokoelmalevyn, jossa voi kuulla musiikkia kaikilla Suomen saamen kielillä. Magga esittää levyllä itsekin kaksi kappaletta.

Konsertissa tuodaan esiin muitakin lapin aiheita, esimerkiksi Lentojätkät. Lapissa on ollut erilaisia metsätyöntekijöitä, joita kutsuttiin muun muassa Lapin lentojätkiksi ja asentojätkiksi. Lentojätkät olivat lapin savotoissa syksyn ja talven sekä palasivat keväällä etelään rahat tallessa kotipuoleen kylvön- ja heinäntekoon ja ristiäisiin. Konsertissa tulkitsee ja tarinoi lentojätkistä lauluja etelänmies, iskelmälaulaja J. Eskelinen.

Lapin Taikaa konsertti la 14.5. klo 16 Suolahtisalissa

Lppuja ennakkoon Äänekosken Citymarketissa ,lippu.fi,p.040-7406354
R-Kioskeilta ja esitysiltana Suolahtisalin lipunmyynnistä.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy