ÄKS

Lastenpsykiatrian intensiivisen hoidon perheyksikön (LIPSY) toiminta on käynnistynyt Keski-Suomen hyvinvointialueella

17.01.2023 17:16

Keski-Suomen hyvinvointialueella Sairaala Novan rakennus 45:ssä on avattu uudenlainen ympärivuorokautinen (24/5) lastenpsykiatrisen hoidon perheyksikkö eli LIPSY.

 

Yksikössä hoidetaan 0-13-vuotiaita lastenpsykiatrista hoitoa tarvitsevia lapsia perheineen, jos arvioidaan heidän hyötyvän perhekeskeisestä, intensiivisestä ja osastomuotoisesta hoidosta. Hoitojaksot sovitaan perheiden tai lapsen läheisten kanssa etukäteen ja ne ovat pituudeltaan 1-2 viikkoa. Yksikön toiminta laajentaa lastenpsykiatrian vastaanottopalveluiden palveluvalikoimaa alueella merkittävästi, sillä lastenpsykiatrinen ympärivuorokautinen osastohoito on tähän saakka toteutettu Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Hoitoon ohjaudutaan lastenpsykiatrisen arvion perusteella lapsen saatua lähete lastenpsykiatrian vastaanottopalveluihin.

Yksikössä perheet majoittuvat omissa huoneistoissaan. Samanaikaisesti hoidossa voi olla neljä perhettä. Yksikkö on auki maanantaista perjantaihin ja viikonloppuisin hoitoa tuetaan kotikäynnein tai etäyhteyksin.

Hoito on tavoitteellista ja toteutetaan laajasti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa

 Kunkin hoitojakson alussa sovitaan hoitojaksolle tavoitteet ja lopussa laaditaan jatkosuunnitelma yhteistyössä lääkärin kanssa. Jatkosuunnitelmassa sovitaan ja varmistetaan jatkotyöskentely lapsen omassa ympäristössä. Hoitojakso toteutetaan kokonaisuudessaan moniammatillisella hoitotiimillä, johon kuuluvat lastenpsykiatri, perheterapeutteja, psykologi, toimintaterapeutteja ja sairaanhoitajia. Yhteistyötä tehdään lapsen oman verkoston, kuten esimerkiksi sosiaalityöntekijän tai oman opettajan kanssa. Hoitojakso voi toimia myös jatkohoitona Kuopion yliopistollisessa sairaalassa vietetyn lastenpsykiatrisen osastojakson jälkeen.

Lastenpsykiatrian hoitojaksolla toteutetaan selkeää viikkorytmiä, johon kuuluvat muun muassa säännöllinen ateriarytmi, koulunkäynti Kukkulan sairaalakoulussa lapsen voinnin mukaan, vanhempainryhmä, lasten- ja perheiden ryhmät ja verkostotyöskentely. Perhettä tuetaan arkirytmien toteuttamisessa huomioiden lasten aktiviteettien ja levon yksilölliset tarpeet.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy