Leila Lindell vietti lauantaina kotoisan lupsakkaassa tunnelmassa 60-vuotisjuhliaan. Mämmen Metsäpirtillä nähtiin vierasjoukossa kaikki neljä keskustan Keski-Suomen kansanedustajaa sekä joukko keskisuomalaisia vaikuttajia ja juhlakalun sukulaisia sekä ystäviä.
Tänään maanantaina 8. toukokuuta 60 vuotta täyttävä täynnä virtaa oleva monessa mukana ollut ja yhä suuressa roolissa istuva vaikuttaja otti kiitollisena vastaan pidettyjä juhlapuheita: yhteistyökykyinen, huumorintajuinen, hersyvä, ahkera, innostava ja kannustava – näillä sanoilla syntymäpäiväsankaria kuvattiin.
– Leila on toiminut esimerkkinä monelle naiselle, sillä hänessä näkyy elinikäinen oppiminen, osaaminen, sisäinen voima ja syvyys, puoluetoveri ja kansanedustaja Anne Kalmari kuulutti.
Mutta mitä tuumaa itse kuusikymppinen, kun kysytään, onko Suomessa ja tässä yhteiskunnassa käyttöä hänen ikäisilleen naisille työmarkkinoilla. Leilan ikäluokasta on työttömänä yli 50 000 suomalaista – juuri siinä iässä, kun vielä virtaa riittää ja osaaminen ja kokemus on huipussaan ja eläkeikä nousussa.
– Niissäkin tilanteissa, kun on työttömänä, olisi hyvä pystyä säilyttämään itseensä luottaminen. Kannattaa opiskella, kannattaa olla aktiivinen töiden etsimisen suhteen ja kysyä töitä myös yllättävistä paikoista. Välttämättä työvoimahallinnon kautta ei työpaikan ovi avaudu. Osaaminen pitää osata myydä työnantajalle, Leila kannustaa.
Leila pohtii omaa mummoaan, ja sitä, kuinka maailma on muuttunut.
– Kun olin lapsi, niin kuusikymppiset olivat jo ”vanhoja”, he näyttivätkin vanhoilta. Viisikymppinen sai lahjaksi kävelykepin mutta vuonna 2017 kuusikymppiset ovat elämänsä parhaassa vedossa sen osalta, että on nähnyt ja kokenut paljon sekä päässyt tekemään monenlaisia asioita. Kuusikymppinen voi sanoa reilusti ikänsä ja olla ylpeä siitä, Leilahymyilee.
Elettyjen vuosikymmenten kautta elämään on tullut tiettyjä isoja asioita tai muutoksia. Parikymppisenä opiskelua, perheen perustamista ja talon rakentaminen Markkamäkeen, oman syntymäkodin naapuriin. Kolmekymppisenä Leila porskutti uralla eteenpäin, ja sai haasteita sen kautta elämään.
– Nelikymppisensä nainen etsii itsenään ja pohtii tulevaisuuttaan uudella tavalla, niin tein minäkin. 50-vuotiaana takana on kokemuksia ja kokeilujen kautta opittuja asioita, jotta voi elää jo täysillä. Kuuskymppisenä voin nauttia vuosikymmenten aikana hankkimastani tietotaidosta, näkemyksistä ja elämän hallinnasta. Asiat jotka tuntuvat nyt tärkeimmiltä liittyvät läheisten elämänlaatuun vaikuttaviin asioihin, keittiöremonttiin ja tietyllä tavalla remonttiin itsensä kanssa, Leila luettelee.
Karjalaiset juuret näkyvät tunteiden näkymisenä. Leila nauraa eikä se itkukaan kaukana luuraa. Vilkas olemus ja puheliaisuus ovat karjalaisten tunnusmerkkejä, ja ne ovat Leilaankin tarttuneet, vaikka onkin syntyjään ihan paljasjalkainen äänekoskelainen.
– Tippa tulee linssiin myös ilosta. Iän karttuessa huomaa silmänurkan kastuvan yhä useammin onnenkyynelistä.
Halu toisten ihmisten auttamiselle tulee luonnostaan. 30 vuotta politiikassa mukana ollut nainen uusi valtakirjansa taas neljäksi vuodeksi. Kannatus on ajanut Leilan monen tärkeä pöydän päähän.
– En ole lähtenyt politiikkaan mukaan itseni vuoksi, vaan sen vuoksi, että haluan olla vaikuttamassa lasten, nuorten ja ikäihmisten palveluiden saatavuuteen. Jos minuun otetaan yhteyttä jossakin asiassa, mietin tosissani reittejä, miten voin asioihin vaikuttaa.
Leila tuumaa, että kuppiin mahtuu tietty määrä, mutta jos sinne haluaa lisää, on jostakin luovuttava. Mutta vielä ei ole aika luopua mistään: työ jatkuu valtuustossa, työ jatkuu Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajana. Leilan CV on pitkä, ja tämän hetkisiäkin luottamustoimia ja – tehtäviä on enemmän kuin kädessä sormia.
– Kolmenkymmenen vuoden aikana politiikan teko on muuttunut paljon. Kun aloitin, oli puolueeni rooli paljon pienempi kuin tänä päivänä. Tekniikka on tuonut myös suuria muutoksia politiikkaan: tieto kulkee lankapuhelinta ja kirjepostia nopeammin. Nyt pystyy seuraamaan koko politiikan kenttää iPadin välittämänä missä vain – myös mökkisaaressa tai kotisohvallakin. Asioita ei sovita enää kabineteissa, eikä päätöstä voi tietää ennen valtuuston tai hallituksen kokousta. Se on sitä demokratiaa, ja hyvä niin. Kellokkaat ovat hävinneet. Se, mistä olen huolissani, on vaalilla valittujen jäsenten sitoutuminen annettuihin tehtäviin. Kun on valtakirja annettu, on kokouksiin osallistuttava. Minulle eettinen periaate on tehdä ja osallistua täysillä, Leila painottaa.
Uusi valtuusto kokoontuu kesäkuussa ja parhaillaan on käynnissä neuvottelut lautakunta- ja hallituspaikoista. Leila toivoo, että uudet valtuutetut ja luottamusmiehet perehdytetään huolella tehtäväänsä.
– Toimin oppaana ja mentorina mielellään ja jaan omaa tietämystäni yhteisten asioiden hoitamisen eteen. Poliitikolla pitää olla monitehosilmälasit päässään, että osaa katsoa asioita 360 astetta ja monen vuoden päähän, Leila painottaa.
Jotta on saanut ja pysynyt olemaan monessa mukana, täytyy taustalta löytyä hyvä tuki ja tukijoukot. Leila puhuu kauniisti omasta perheestään ja ennen kaikkea aviomiehestään Karista. Jotta jaksaa pitää kotona olla asiat mallissaan. Jaksamista lisää myös se, että osaa nauttia elämästä – niistä pienistäkin asioista.
– Mökillä kalastaminen, saunan löylyt, koiran kanssa touhuaminen, näiden asioiden kautta jaksaa pitkälle. Hetkissä, jolloin olen saanut turpaani, on Kari ollut aina tukemassa ja läsnä. Kaikkea en ole todellakaan saanut sormea napsauttamalla. Timantitkin hioutuvat paineessa, ja töitä on tehtävä koko ajan. Äänet eivät ole aina tuoneet arvostusta omalta puolueelta, vaan arvostus on pitänyt hankkia tekemisen kautta, Leila miettii.
Paljon Onnea Leila!