ÄKS

Levollisin mielin kohti SM-kisaviikonloppua

06.02.2024 08:57
Huiman isännöimien SM-hiihtojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Eero Poikonen on luottavaisella ja levollisella mielellä, vaikka ilmassa on monta sovitettavaa palaa. 

SM-hiihdot kilpaillaan Äänekoskella maaliskuun lopussa. Ohjelmassa ovat vapaan hiihtotavan 5 ja 10 kilometrin väliaikalähtökilpailut, perinteisen hiihtotavan takaa-ajokilpailut sekä viestit – kävimme kysymässä missä mennään eli kuinka kisajärjestelyt ovat edenneet. 

 

Äänekoskella järjestettäviin SM-hiihtojen lähtölaukaukseen on jäljellä 44 päivää. Huiman isännöimien kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Eero Poikonen on luottavaisella ja levollisella mielellä, vaikka ilmassa on monta sovitettavaa palaa. 

Eero Hakosen terveyshuolien myötä järjestelyiden posti siirtyi kaimalle, Eero Poikoselle. 

  Onneksi Eerolla on hyvät dokumentaatiot edellisistä, vuoden 2019 kisoista, Eero Poikonen kiittelee ja kertoo fiiliksen olevan hyvä järjestelyiden suhteen. 

Äänekosken liikuntapuisto ja sen ympäristö muuttuvat jättimäisen suureksi kisa-areenaksi kaikkine oheistoimintoineen. SM-hiihdot 2024 on juttu, jota on valmisteltu pitkään ja huolella. Järjestelyiden langat ovat Poikosen lisäksi kilpailunjohtaja Timo Kuorelahden ja Ella Tuovisen käsissä. 

– Talkoolaisia on saatu mukaan upeasti ja moni palanen on jo loksahtanut paikoilleen, lumivarmuus riittää sillä lunta tulee taivaalta ja tykistä, Poikonen naurahtaa. 

Kisojen alla tehdään tiiviisti hommia eri kokoonpanoilla. Lumetus on ollut kärkiteemana viime viikkojen aikana. Poikonenkin on ollut vaimonsa kanssa yötöissä lumetuksen parissa – tykkejä siirtelemässä ja vahtimassa.

– Iso rypistys alkaa olla takana. Lumettaminen on vaatinut omat panoksensa talkoolaisilta. Kisat käydään maaliskuun lopulla, joten lumivarmuutta ei osata ennustaa, eikä riskiä voida ottaa. 

Lunta ei ole tehty kuin yksi kasa, joka on tarkoitus käyttää tulevan kauden ensilumen latuun. 

– Lunta tykitetään käytännössä suoraan laduille. Viimeiset lumetukset on jo tehty ja ladut tehdään päivittäin. Kisaladut ovat kaikkien käytössä kilpailuviikolle asti.

Torstaina 21. maaliskuuta harjoitellaan ja seuraavana yönä ajetaan ladut tulevia suomenmestareita ja titteliä tavoittelevia varten. Kilpailuissa hiihdetään ainoastaan niin sanottua ”vitosen lenkkiä”. 

– Ladut oudutaan ajamaan vielä uudestaan, sillä kisamuoto muuttuu. Homologoituja reittejä ei ole kuin vitonen. Sprinttiä kun ei kisoissa hiihdetä. 

Perjantaina 22.3. hiihdetään väliaikalähdöt ja lauantaina takaa-ajot. Sunnuntain kruunaa viestit. 

– Stadion pitää virittää kisaan sen vaatimalla tavalla. Esimerkiksi viesteissä on lähdössä kuutisenkymmentä hiihtäjää yhtä aikaa lähdössä. Uskon, että viesti on lajina sellainen, joka kiinnostaa yleisöä, Poikonen kertoo. 

Hiihtäjiä saapuu paikalle reipas kolmesataa. Tähän vielä huoltojoukot ja kannustajat päälle. 

– Oheisrakentamiseen ja televisioinnin mahdollistamiseen menee oma aikansa. Lisäksi ladun varrelle vedetään kilometreittäin piuhaa sekä metrikaupalla putkea. 

Jokainen paikka tv-kameroille on jo valmiiksi katsottu. 

– Kamerapaikkoja tulee 15, eli ruudun päässä oleva katsojakin pääsee hyvin kisatunnelmaan. 

Äänekoski saa hyvää näkyvyyttä, sillä suoraa lähetystä on luvassa usean tunnin verran. 

Mietittävää riittää ja vapaa-aika on kulunut SM-hiihtoja suunnitellessa. Tästä eteenpäin tekemistäkin piisaa ja talkoolaisia tarvitaan noin 250. Mainosaitaa rakennetaan 500 metriä, tehdään palkintojenjaolle oma paikkansa, nikkaroidaan myyntipisteitä, eli työtä riittää. Stadionille vuokrataan katsomo, ja sekin vaatii pystyttämisen. 

– Talkoolaiset jaetaan vastuualueisiin kuten liikenteen ohjaukseen, kioskiin ja järjestyksenvalvojiin. Jokaisella osa-alueella on oma henkilö nimettynä ja he käyvät tällä hetkellä läpi talkoolaisia. 

Poikonen kiittää jos tässä vaiheessa paikallisten urheiluseurojen antamasta talkooavusta. 

– Tämä on koko kaupungin yhteinen ponnistus. On upeaa, että seurat tekevät yhteistyötä urheilun sekä lasten ja nuorten liikkumisen eteen, Poikonen kiittelee. 

Yrittäjien kanssa on viritelty myös yhteistyökuvioita. 

– Yrittäjät ovat luvanneet viedä viestiä eteenpäin omissa kanavissaan. Otamme hyvin mielellämme tukijoita yhteistyökumppaneiksi mukaan. Metsä Group on eräs merkittävä yhteistyökumppani. 

Ruokailu, kioski ja makkaranmyynti ovat Huiman omaa toimintaa. Edellisissä kisoissa yleisöä oli 11 000, ja tällä kertaa tavoite on laitettu 8000 katsojan paikkeille. Toki enemmänkin saa tulla! 

– Jos keli on aurinkoinen niin porukkaa tulee paikalle enemmän kuin räntäsateella. Ruokahuolto on merkittävä tulonlähde. Ravintola Maku ja Chef Tommi laativat menun sekä katsojille että kilpailijoille. Mitä ilmeisimmin on paellaa luvassa, Poikonen vinkkaa. 

Yksi iso asia on vielä ratkaistavana: autoparkki. 

– Ylipainehalli vei 300 auton parkkipaikan eli pähkäiltävää riittää, kuinka saamme katsojien autot sopimaan. Jos mahdollisimman moni äänekoskelainen pääsee paikalle jalkaisin, se olisi meille iso apu, Eero Poikonen sanoo. 

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-24.3. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy