ÄKS

Liike myytävänä – Suoteksin Riitta Valli haaveilee jo eläkepäivistä

04.11.2019 09:42
Yli 40 vuotta kangaskauppaa tehnyt Riitta Valli toivoisi pääsevänsä jo eläkepäivien viettoon
 Suoteksin Riitta Valli tietää, ettei 40 vuotta vanhan yrityksen myynti ole niin yksinkertaista kuin nappikauppa. 

 

72-vuotias yrittäjä Riitta Valli on kypsynyt ajatukseen luopua kangas- ja ompelutarvikeliike Suoteksista. Toki Torikadun laidalla sijaitsevasta myymälästä löytyy paljon muutakin, kuten lankoja ja sisustustarvikkeitakin – ja vankkaa asiantuntemusta. 

– Olen unelmoinut siitä, että joku marssii ovesta sisään ja kertoo ostohalukkuudestaan. Toinen unelmani on lottovoitto, jotta voisin jakaa täältä tavarat ilmaiseksi ihmisille, Riitta Valli nauraa. 

Aihe on vakava, Äänekoski ei näyttäydy houkuttelevalta kauppapaikalta tämänkaltaisesta kivijalkamyymälästä katsottuna. Suoteks on kuitenkin vahva brändi, joka lisää yrityksen arvoa jo aivan nimellään. 

– Tässä on hyvä liike loistavalla paikalla, jolla valmis asiakaspohja. Jos joku innostuu Suoteksin jatkamisesta, voi ottaa yhteyttä. Annan mielelläni neuvoja ja ideoita. Mahdollisuudet ovat rajattomat, sillä pian vieressä oleva tehdas alkaa tuottaa sellusta tekstiiliä, lie mitä se tuo tulleessaan,  Valli miettii. 

Myyntiaikeita on kypsytelty päässä huomaamatta vuosien kulumista. Mistään hetken mielijohteesta ei ole kyse. 

– Sitä on elänyt päivän kerrallaan miettien, että ei vielä tänään, ehkä seuraavan tilinpäätöksen aikaan. Kuluva vuosi on tuonut ajatuksen konkreettisemmalle tasolle. Olen vähentänyt ostoja, ja tilannut tavaraa asiakkaiden tarpeiden mukaan. Uutta tilaan koko ajan, mutta maltilla, Valli sanoo. 

Yrittäjä on ottanut selvää yrityksen luopumisen kiemuroista; viimeksi vuosi sitten Paljongissa järjestettiin aiheesta seminaari, johon Valli toiveikkain mielin meni. 

– Minulle on sanottu, että älä lopeta, sillä kotiin yks kaks jääminen voi olla rankka paikka. Voi siinä olla perääkin, kun on tottunut vuosikymmenet olemaan sosiaalinen, Valli pohtii. 

Pohtimista riittää monessa asiassa: työntekijöiden asemassa, paperisavotassa, suuressa varastossa ja Suolahdessa sijaitsevassa liikekiinteistössä. 

– Varastoa tyhjennetään taas perinteisessä varastomyynnissä. Suolahtelaiset osaavat odottaa sitä, ja olen jo kerännyt puhtia sen järjestämiseen. 

Riitta Valli tietää, ettei yrityksen ovea laiteta niin vain kiinni. 

– On monia tosiasioita, joita miettiä. Kun kysyy viisaimmilta neuvoja, ovat ne usein ristiriidassa keskenään. Pitää osata kulkea keskitietä pitkin ja osata ottaa vaarin parhaimmista vinkeistä. Kunpa löytäisin sen viisaan joka mua viisaa. Kunpa joku sanoisi mitä minun olisi syytä tehdä, etten jää maksun puolelle, Valli toivoo. 

Pitkän linjan yrittäjä tietää, että yritystoiminnan aloittaminen on lasten leikkiä sen lopettamiseen verrattuna. 

– Järjestelmässä on paljon pielessä, sillä työntekijöiden selustaa turvataan, mutta turva ei koske yrittäjää. Ensin maksetaan toisten maksut, sitten vasta omat, jos jotain viivan alle jää, Valli harmittelee. 

Yritys on työllistänyt suuren määrän kaupan alan osaajia. Tällä hetkellä töissä on yrittäjän lisäksi yksi työntekijä. 

– Kun tulimme Äänekoskelle, niin silloin meni lujaa kymmenen vuoden ajan. Työllistin itseni lisäksi neljä henkilöä. Kiitosta täytyy antaa työntekijöille, sillä he ovat pitäneet meikäläistä pystyssä. 

Valli ei ole markkinoinut yritystään vielä mitenkään. 

– Pitäisi vissiin laittaa MYYTÄVÄNÄ -kyltti näyteikkunaan, Riitta Valli nauraa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy