ÄKS

Liimattalan tuulivoimapuiston osayleiskaava kaupunginhallituksen tarkasteluun

13.02.2020 10:58
Havainnekuva Ramboll. Kuvasovite Häkkiläntieltä kohti länttä. Etäisyys lähimpään tuulivoimaan 2,3 kilometriä.
Energiequelle Oy on jättänyt kaavoitusaloitteen Äänekosken kaupungille tuulivoimaosayleiskaavan laatimisesta Äänekosken Konginkankaan Liimattalan alueelle. Kaavoitettavaksi esitetty alue on pääosin metsätalouskäytössä.

 

Yhtiön tavoitteena on tutkia mahdollisuutta rakentaa enintään yhdeksän tuulivoimalaa. Suunnitteilla olevien tuulivoimaloiden tornien napakorkeus on noin 160-190 metriä ja roottorin halkaisija noin 160-190 metriä. Voimaloiden kokonaiskorkeus on kuitenkin enintään 270 metriä. Tuulivoimaloiden yksikköteho on noin 4-5 MW kuitenkin niin, että tuulipuiston kokonaisteho on alle 45 MW.

– Toteutuessaan tuulivoimalat olisivat Suomen korkeimmat, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.

Energiequelle Oy:n kaavoitusaloitteessa on esitetty alustava suunnittelualueen rajaus. Kaavoitettava alue on metsäyhtiöiden, yritysten sekä yksityisten maanomistajien omistuksessa. Yhtiö vastaa tarvitta- vista maanvuokrasopimuksista sekä niiden laadinnasta. Yhtiö on alustavasti solminut maanvuokrasopimuksen osan maanomistajien kanssa ja tulee tarjoamaan sopimusta kaikille niille, joiden kiinteistöt sijaitsevat laadittavan osayleiskaavan alueen sisällä.

Maanvuokrasopimusten merkitys on tärkeää erityisesti tuulivoimaloiden meluhaitta-alueella (40 dB). Kaavaprosessin edetessä tarkistetaan, onko hankkeen osalta tarvetta laatia lisää maanvuokrasopi- muksia tai voimaloiden haitta-aluetta koskevia sopimuksia. Sopimustilanne tarkistetaan myös ennen tuulivoimaosayleiskaavan hyväksymistä.

Tuu- livoimahankkeen ympäristövaikutukset arvioidaan kaavoituksen yhteydessä.

– Keski-Suomen ELY-keskus teki joulukuussa päätöksen ettei tuulivoimalaa varten sovelleta lakia ympäristövaikutusten arvioinnista. Kaupungin ympäristölautakunta oli valmis tekemään YVA-menettelyn, Tuononen sanoo.

Kaupunginjohtaja esityksen mukaan tuulivoimapuiston osayleiskaava saatetaan vireille. Kaupunginhallitus kokoontuu 17. helmikuuta. 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Bullriver sanoo:

    Tämä projekti kannatta harkita tarkkaan. Tuulivoima aiheuttaa meluhaittaa ja voimaloista kantautuva matalataajuksinen 24/7 kuuluva melu on pirullinen naapuri jos ääni kantautuu lähellä asuvien asuntoihin.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy