Äänekosken kaupunki käyttää joka vuosi arviolta vähintään 10 000 euroa sekä henkilöstön työaikaa ilkivallan aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen. Viime kädessä asukkaat maksavat vahingot. Kaupunki tekee aina rikosilmoituksen kaupungin omaisuuteen kohdistuvasta ilkivallasta.
– Se on iso summa ja voitaisiin tietenkin käyttää muuhunkin asukkaiden iloksi, Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen toteaa.
Poliisin mukaan vuonna 2022 tehtiin kymmenkunta rikosilmoitusta, joissa on asianomistajana ollut Äänekosken kaupunki.
– Suunnilleen saman verran vahingontekoja oli edellisenä vuonna 2021. Vaikka tekijä selviää, on hyvin epätodennäköistä, että tekijä pystyisi korvaamaan aiheuttamansa vahingon, arvioi rikosylikonstaapeli Jari Aronen Äänekosken poliisiasemalta.
– On luonnollista, että valvontakameroiden laittaminen ja siitä selkeästi ilmoittaminen voi sekä hillitä ilkivaltaa ja mahdollistaa tekijän tunnistamista ja nimeämistä, Aronen lisää.
Paljon siivoustyötä, ikkunoiden korjaamista ja graffitien putsaamista
Äänekoskella ilkivaltaa on ollut varsinkin ulkoliikuntapaikoilla sekä kouluilla ja koulujen pihoilla. Paikkoja on hajotettu, sotkettu ja yritetty polttaa.
– Ilkivalta on yleensä sotkemista ja tavaroiden rikkomista, ja myös muutama ikkuna on rikottu. Sotkeminen on ollut graffitien maalaamista luvattomille paikoille ja ihan roskaamista. Myös roskien polttamista on ollut, toimistoinsinööri Hanna Räsälä kuvailee.
– Pienistäkin teoista voi aiheutua todellisia vaaratilanteita ja syntyä mittavia aineellisia vahinkoja.
Jopa Äänekosken ylipainehallia on rikottu puukolla ja kangasta on jouduttu korjaamaan. Alueen vartiointikierroksia on lisätty ja alkuvuoden aikana lisätään kameravalvontaa ja parannetaan ulkovalaistusta. Myös koko hallin aitaamista harkitaan.
– Esimerkiksi yhden rikotun ikkunan korjaaminen maksaa jopa 500 euroa. Graffitien poistosta tulee satojen eurojen kuluja riippuen graffitin koosta. Pienen noin neliön kokoisen graffitin poisto erään päiväkodin seinästä maksoi 150 euroa. Ikkunoita on jouduttu myös vaneroimaan ilkivallan estämiseksi ja rikottujen ikkunoiden korjaamiseksi. Esimerkiksi Asemakadun koululla ilkivallan takia kuluja on tullut yli tuhat euroa, Räsälä lisää.
– Usein ilkivalta kohdistuu laitteeseen tai paikkaan, jossa käyttäjien turvallisuus on uhattuna. Esimerkiksi joulun aikaan Suolahden luistelualueen pukusuojan katosta revitty valaisin roikkui vaarallisesti johtojen varassa. Myös tulitikkuleikit ja katoilla pomppimiset ovat viimeisen vuoden aikana johtaneet sekä palo- ja henkilövahinkoihin. Liikuntapuistossa on vesihanoja jätetty tahallaan vuotamaan yöksi, mistä voi koitua sopivalla kelillä todella suurta vahinkoa. Liikuntatalolla vessanpönttöjä on tukittu papereilla ja ikäihmisten suosimassa kohteessa saippuaa on pursutettu lattioille liukasteeksi, liikuntapalveluvastaava Jaana Kiiskinenluettelee.
Vs. kulttuuri- ja liikuntajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen muistuttaa, että Äänekosken kaupungilla on kaksi luvallista graffitien maalauspaikkaa. Toinen on Pankkarin läheisyydessä olevassa kevyenliikenteen alikulkutunnelissa ja toinen siirrettävä graffitikontti on Äänekosken keskusaukiolla.
Ilmeisesti paperitehtaan lakkauttamisen seuraukset alkamaan näkymään Äänekoskella. Viimeisen kahden vuoden aikana on kovasti piirusteltu seiniin, kaiteisiin, liikennemerkkeihin, jne. Hyvät vanhemmat, tilatkaa sitä piirustuspaperia vaikka ulkomailta!
Jatkaisi töitä!