Keski-Suomen työllisyystilanne jatkuu haasteellisena. Kesäkuussa työttömien määrä tyypillisesti kasvaa kausivaihteluiden takia, kun koulut ja työllistymistä edistävät palvelut päättyvät kesäksi.
Lomautukset laskeneet eniten Keski-Suomessa
Yritykset ovat sopeuttaneet toimintaansa matalamman kysynnän tilanteeseen hyödyntämällä lomautuksia. Samaan aikaan, kun lomautusten määrä on kasvanut merkittävästi lähes kaikilla ELY-alueilla viime vuoden kesäkuusta lähtien, on niiden määrä Keski-Suomessa laskenut 11 % viime vuoden kesäkuusta.
Yritykset ovat ilmoittaneet tämän vuoden aikana 144 muutosneuvottelusta, joissa irtisanomistarpeeksi on ilmoitettu 848 henkilöä ja lomautustarpeeksi 3040 henkilöä. Muutosneuvottelujen tahti on Keski-Suomessa lähellä viime vuoden korkeaa tasoa, joskaan irtisanomis- ja lomautustarve ei nouse aivan viime vuoden tasolle.
Avoimien työpaikkojen määrä huolestuttavan alhaalla
Avoimien työpaikkojen ja uusien avoimien työpaikkojen määrä on Keski-Suomessa poikkeuksellisen matalalla tasolla. Keski-Suomen tilanne on kuitenkin yksi maan parhaista, sillä koko maassa avoimien työpaikkojen määrä oli vain 48 % viime vuoden kesäkuun tasosta, kun se Keski-Suomessa oli 80 %. Keski-Suomen kunnista suurimmat pudotukset ovat tapahtuneet Saarijärvellä, Laukaassa ja Jyväskylässä.
Vaikka avoimien työpaikkojen määrä on tällä hetkellä huolestuttavan alhainen, viime vuodet ovat osoittaneet, että tilanne voi muuttua nopeasti taloustilanteen parantuessa.
Työvoimaa tarjolla
Talouden taantuma on johtanut siihen, että työvoimaa on verrattain hyvin saatavilla Keski-Suomessa. Viime vuonna 49 % keskisuomalaisista yrityksistä oli kokenut rekrytointiongelmia, mutta vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla tällaisia yrityksiä oli enää 34 %. Osaavan työvoiman saatavuudessa on kuitenkin edelleen toimialakohtaisia haasteita. Pulaa on esimerkiksi ammattitaitoisista kokeista, tarjoilijoista, lähihoitajista, sairaanhoitajista sekä erilaisista IT-alan osaajista. Samaan aikaan TE-toimiston työnhakija-asiakkaat kertovat, että esimerkiksi ravintola-alalla työvoiman kysyntä on pysähtynyt. Työvoimapula-alat ovatkin osittain samoja aloja, joilla työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut.
Yritykset käyttävät vuokratyövoimaa suhdannevaihtelujen tasaamiseen. Vuokratyö ja lomautukset ovat keskeisiä keinoja, joilla yritykset sopeuttavat työvoiman käyttöä suhdannevaihteluissa.