Joulu kuuluu kaikille – myös karvakamuille. Rescuekoiria on maailmalla paljon, joten moni tassu on vailla rakastavaa kotia.
Sumialaislähtöisen Ella Närhin perheen viimeisin beagle kuoli vuonna 2017, ja elo ilman koirakaveria tuntui tyhjältä. Selattuaan rescueyhdistys Kulkurit ry:n sivuilta kuvia potentiaalisista perheenjäsenistä, vastaan tuli suloinen Carrie O ja Ella tuumasi, että se on siinä.
– Ilmoitin olevani kiinnostunut Carriesta ja minua haastateltiin muutamia kertoja asiasta puhelimitse. Rescueita ei anneta suoraan ensimmäiselle halukkaalle, vaan hakuprosessin tarkoituksena on löytää koiralle sopiva ja lopullinen koti, Ella kertoo.
Carrie O:n ja Ellan toiveet ja tavoitteet kohtasivat. Pentu saapui Romaniasta Ellan ja hänen avopuolisonsa Mauri Syrjälän kotiin Suomeen huhtikuussa vuonna 2018 noin kuuden kuukauden ikäisenä, ja sai nimekseen Rita.
– Rita oli hylätty siskonsa kanssa pahvilaatikossa koiratarhan portille noin kolmen kuukauden ikäisinä. Onneksi tarha jonka edestä laatikko löytyi oli kunnollinen, joten luulen, että omistaja on yrittänyt tehdä omasta mielestään mahdollisimman hyvän ratkaisun koiria kohtaan luopuessaan heistä.
Pikkuinen Rita on edelleen arka, mutta huomattavasti rohkeampi kuin ennen.
– Rita ei uskaltanut kävellä aluksi edes puistoon, joten se piti kantaa sinne. Pelko muita koiria kohtaan oli myös kova. Koiratarhassa asuminen on saattanut aiheuttaa traumoja. Siksi Rita on valikoiva siitä, minkälaisten koirien hän kanssa tulee toimeen. Jos koirapuistossa haukutaan paljon, se on sille stressaavaa, koiratarhalla kun ei varmasti ole ollut hiljaista.
Kuten Ellan, niin myös sumialaislähtöisen Tilda Hopian elämää ilahduttaa rescue.
– Sira päätyi kesällä 2014 sattuman kautta kotiimme sen entisen omistajan etsiessä Facebookista hoitopaikkaa koiralle viikonlopuksi. Laitoin hänelle heti viestin, että meille mahtuu.
Kului tunti, ja ovikello soi.
– Emme tienneet, että Sira oli espanjalainen vinttikoira eli galgo, ennen kuin se nökötti oven takana. Sira oli tullut Suomeen saman vuoden keväällä Espanjasta, eikä se oikein pitänyt muista koirista. Myöskään silloisen kodin whippet-rotuinen koira ei ollut Siran mieleen. Lapsuudessa kotonani on ollut vinttikoiria, joten ehkä siksi Sira tuntui heti oikealta, ja lopulta koira jäikin meille asumaan. Tämä ei tietenkään ollut ideaali tapa hankkia koiraa, varsinkaan kun emme olleet suunnitelleet koiran ottamista, mutta meillä kävi onni ja kemiat kohtasivat Siran kanssa välittömästi.
Esimerkiksi Galgos del Fénix ry keskittyy espanjalaisten vinttikoirien pelastamiseen.
– Sira oli arviolta kolmevuotias saapuessa Suomeen. Galgo on espanjalainen metsästyskoirarotu. Kun metsästyskausi on päättyy helmikuussa, monet metsästäjät hylkäävät koiransa. Tästä syystä rescuegalgoja on hyvin paljon Espanjassa ja varsinkin metsästyskauden loppuessa avun tarve auttaville käsille on suuri.
Myös Siralle on jäänyt syvät arvet edellisestä elämästään.
– Sira pelkäsi aluksi kepin heittämistä koirapuistossa, koska luuli että sitä lyödään. Se myös pelkäsi alkuun kovia ääniä ja sai ahdistuskohtauksia. Pelot ovat onneksi hellittäneet pikkuhiljaa.
Sira ja Rita ovat nykyään verrattomat koirakamut, vaikka toisiinsa tutustuminen otti oman aikansa.
– Rita pelkäsi Siraa alkuun ihan kamalasti. Jossain vaiheessa homma kääntyi päälaelleen, ja nykyään Rita rakastaa Siraa. Sira onkin ainoa koira, jonka edessä Rita heittäytyy selälleen. Sira on Ritan idoli!, Ella naurahtaa.
Tildan ja Ellan mukaan valitettavan monilla on vääriä mielikuvia rescuetoiminnasta ja -koirista. Ihmiset ovat huolissaan esimerkiksi siitä, minkälaisia tauteja ulkomailta tuoduilla koirilla voi olla.
– Rescuetoiminta on kasvanut nopeasti lyhyessä ajassa. Esimerkiksi Kulkurit ry tuo useamman kerran vuodessa kerralla noin 30 koiraa Suomeen, joten he ovat joutuneet omaksumaan nopeasti tarkat ja turvalliset tavat toimia, jotta toiminta olisi sekä eettistä, että vastuullista, Ella kertoo.
Responsible rescue-sitoumus on vuonna 2018 suomalaisten rescueyhdistysten yhdessä kehittämä toimintamalli yhdistyksille, jotka haluavat toimia vastuullisina koirien tuojina rescuekentällä. Sitoumuksen tavoitteena on yhtenäistää toiminnan laatua Suomessa ja auttaa rescuekoiran adoptointia harkitsevia henkilöitä varmistumaan adoption parhaasta mahdollisesta turvallisuudesta. Sitoumuksen toivotaan myös helpottavan vastuullisen rescuetuonnin erottamista pentutehtailusta.
Tässä kohtaajoku saattaa miettiä, että miksi ottaa tuntemattoman taustan omaavan rescuen, kun kodin voisi tarjota rotukoiralle.
– Valintani liittyy siihen, että minulle on vaikeaa ajatella kodittomia koiria. Maailmassa on niin paljon kulkukoiria! Eläinrakkaana ihmisenä pohdin, että teko on eettisempi kuin se, että ottaisin koiran suomalaiselta kasvattajalta. Vaikka roturakkaus beagleen on suuri ja tulee aina olemaan, on rescue silti minulle ykkösvaihtoehto, Ella miettii.
Siran kaverina on keväästä lähtien asustellut Ringa-niminen whippetpentu.
– Ajattelimme, että Siran olisi ollut vaikeampi hyväksyä kaveriksi aikuista koiraa, joten päädyimme pentuun. Galgo on kuitenkin ihana rotu, ja uskon että otan tulevaisuudessa vielä toisen rescuegalgon, Tilda sanoo.
Näin voit auttaa rescueyhdistyksiä:
- Rahaa voi lahjoittaa kätevästi esimerkiksi mobilepaylla
- Espanjan lomamatkan yhteydessä voi ilmoittautua lentokummiksi, eli lennätät koiran Suomeen jossa sitä ollaan lentokentällä vastassa
- Autolla matkatessa ympäri Eurooppaa voi kuljettaa ruokaa suoraan koiratarhoille
- Väliaikaisia koteja tarvitaan aina Suomen päässä, esimerkiksi vain viikonlopun yli olevia hoitopaikkoja kaivataan kipeästi
TEKSTI MIMI STEFFANSSON, KUVA TILDA HOPIA