Yrittäjyyskasvatusta nostetaan esiin aktiivisesti yhteiskunnassa, niin myös Äänekoskella sen jokaisessa oppilaitoksissa. Äänekosken yrityskasvatuskoordinaattori Mika Matilainen on täynnä hyviä ideoita – ja ottaa mielellään vastaan uusia.
Yrittäjyyskasvatuksen taustalla on huoli Suomen tulevaisuudesta, mutta samalla myös halu ja innostus tukea uusien menestystarinoiden syntymistä Suomesta maailmalle. Äänekoskelta löytyy näitä menestystarinoita niin isojen yrityksien kuin myös pk-yrityksien innovaatiossa. Yrittäjyyskasvatus näkyy nyt entistä vahvemmin lukion opetussuunnitelman perusteissa, kun lukiossa kehitetään opiskelijoiden työelämävalmiuksia ja yrittäjämäistä asennetta.
Yrittäjyyskasvatustyötä ohjaa tahto auttaa jokaista lasta ja nuorta löytämään oman juttunsa elämässä ja tulevaisuuden työelämässä. Joku voi saada eväät yrittäjyyteen jo äidinmaidossa, monen pitää oppia yrittäjäksi aivan kantapään – eli erehdysten ja onnistumisten – kautta. Mika Matilainen kertoo omaavansa yrittäjäverta, sillä suvusta ja perheestä löytyy yrittäjiä.
– Olen kertonut oppilaille, että olen siivonnut kaupan lattialta nauloja, jotta pääsen tekemään linnunpönttöjä ja sitten myymään niitä. Olin myös kaupan kassalla tätini liikkeessä, Matilainen sanoo.
Yrittäjyyskasvatus alkaa Äänekeoskella jo esiopetuksessa. Strategiaan on koottu tavoitteet ja konkreettiset toimenpiteet, joiden avulla oppilaitokset voivat merkittävällä tavalla vaikuttaa Äänekosken tulevaisuuteen.
– Tulevaisuuden työpaikat syntyvät yrityksiin, joten on tärkeää herätellä oppilaissa sisäistä yrittäjyyttä.
Yrittäjyyskasvatuksen sisältö määritetään usein omaehtoisen, sisäisen ja ulkoisen yrittäjyyden kautta ja samalla opitaan ymmärtämään yrittäjyyttä yhteiskunnassa ja ammattina. Yrittämiseen täytyy kasvaa, ja siihen on hyvä myös kasvattaa.
– Yrittäjyyskasvatukselle voidaan asettaa varsin yksityiskohtaisia tavoitteita eri kouluasteille. Meillä ollaan uuden edessä, ja nyt ollaan jo pääsemässä hyvään vauhtiin, Matilainen sanoo.
Äänekoskella hiotaan parhaillaan uutta kuntastrategiaa, ja sen yhtenä osana on jäsennelty yrittäjyyskasvatuksen tavoitteita. Lukiolla on lähdetty vahvistamaan yrittäjäpersoonien vahvuuksia ja kannustettu yrittäjyyteen- Äänekosken lukiolla ollaan pohdittu, kuinka lukio oppimisympäristönä kannustaisi yrittäjyyteen. Nuori Yrittäjyys, NY, eli vuosi yrittäjänä -ohjelma on jo käytössä Äänekosken lukiossa.
– Meillä on perustettu jo kaksi yritystä ja yksi on viimeistelyä vaille valmis yritys, Matilainen sanoo.
Ihan konkreettista yrittäjyyttä harjoitellaan lukion aulan kioskissa.
– On pitänyt laskea katteet sekä ajoittaa oma ajankäyttö opiskelun oheen. Kioskissa on paistettu muun muassa pannaria 300 annoksen verran. Siinä on jo yrittäjyyttä testattu, Matilainen naurahtaa.
Yrittäjyyden lisääminen on pitkän tähtäimen työtä, johon opetuksen kehittämisellä voidaan vaikuttaa merkittävästi.
– Meillä on nyt lukiolla yrittäjyyskurssi, joka kerryttää opintopisteitä. Kurssille osallistuu reilut kymmenen opiskelijaa.
Matilainen toivoo, että lukiolle saadaan luennoimaan yrittäjiä kertomaan omaa yritystarinaansa. Suolahden lukion kasvatti, nykyinen Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen saatiin äskettäin kertomaan yrittäjyyden ilosanomaa.
– Omana haaveena on saada kurssilaisille kummiyrityksiä, joiden kanssa tehtäisi pitkäjänteistä yhteistyötä, Matilainen toivoo ja heittää palloa paikallisten yritysten suuntaan. Opetussuunnitelma velvoittaa entistä vahvempaan työelämäyhteistyöhön, ja nyt onkin tarve löytää mistä kumppaneita. Verkkoja on viritetty Äänekosken isoihin yrityksiin, kuten Metsä Groupille, Valtralle ja Citymarketiin ja S-Markettiin.
Vierailut yrityksiin ovat toivottava lisä opetukseen.
– Tulemme mielellämme yrityksiin, on se sitten iso tai pieni. Tärkeää on kuulla yrittäjyydestä itse yrittäjän kertomana, sillä he ovat kokemuksineen parhaita kertojia ja innostajia, Matilainen sanoo ja toivoo yrityksiltä yhteydenottoja jos kiinnostus yhteistyöhön herää.
Matilainen uskoo, että yrittäjyyspedagogiikka on tullut Suomen kouluihin ja oppilaitoksiin jäädäkseen.
– Itsenäinen yrittäminen kiinnostaa opiskelijoita. Se on hyvä suunta koko Suomen tulevaisuudelle, Mika Matilainen sanoo.