ÄKS

Lude linssiin pinnalta ja pinnan alta – lähiluonto tulee tutuksi kännykkäkameralla

25.06.2020 11:45 (muokattu 25.06.2020 18:26)
Koronavirus on iskenyt kyntensä kiven kupeeseen. Eipäs kun pikarijäkälästä kännykällä näpätty lähikuva. Kännykkäkameran lähilikuvausominaisuus avaa uusia upeita näkymiä luontoon ja sen monimuotoisuuteen.
Kuvaamaan oppii kuvaamalla ja lähikuvaus onnistuu kännykällä kätevästi. 

 

Lähelle tarkentuvalla kännykkäkameralla avautuu näppäilijälle uusia upeita näkymiä luontomaailmaan, kunhan vain tarttuu toimeen. Esimerkiksi kotipihan kuvakasvion kerääminen ja lajien tunnistaminen on helppoa.

– Lähikuvaus vaati ennen erikoiskalustoa, eli makrolinssin ja järjestelmäkameran. Nyt mikromaailma tallentuu myös muutaman sentin päähän tarkentuvilla ja suurentavilla kännykkäkameroilla, on pitkän linjan toimittaja Lasse Hämäläinen  huomannut.

Lähikuvauksella kohteeksi voi ottaa vaikkapa ötökät, äkämät, perhoset, luteet, madot, sammalet, jäkälät tai vaikka sudenkorennot. Vedenpitävällä kännykällä pääsee kuvaamaan hieman pintaa syvemmällekin.

– Paikallaan pysyvää kasvimaailmaa on helppo lähestyä ja pitää kohde paikallaan. Vilkkaat pikkueläimet ja lentävät hyönteiset voivat olla hyvinkin vaikeita kuvattavia, Lasse kertoo.  

Aivan jalkojen juuresta, lähipensaasta, metsäpolun varresta taikka rantarapakosta, niin pinnalta kuin pinnan alta löytyy näin kesällä kuvauskohteita lähes loputtomiin. Samalla tulee luonto ja luonnon monimuotoisuus tutuksi.

– Keskihintaisissa puhelimissa kuvausominaisuudet ovat jopa paremmat kuin takavuosien ammattilaiskameroissa. Onnistuminen on kiinni vain ottajan taidoista ja innostuksesta sekä tuurista.

Koska kuvaaminen ei maksa mitään, voi harjoitella surutta ja perehtyä kameran ominaisuuksiin. Tuloksen voi tarkastaa heti ja ottaa tarvittaessa uuden kuvan.

– Toista oli filmiaikaan, kun jokainen kameran rapsahdus toi kustannuksia. Tuloskin selvisi vasta kun kuvat oli kehitetty. Joskus vuodenkin päästä, kun kotikameran 12 kuvan rulla oli otettu täyteen, Lasse muistelee.

Kun matkailu maailmalle kuvakohteiden äärelle on vielä koronan takia pannassa, voi tilalle löytää uusia näkymiä vaikkapa veden alta. Jo lähirannassa lumpeiden ja vesiheinän seasta avautuu vedenalainen maailma, joka tosin ei ole värikäs ja runsaslajinen koralliriuttoihin verrattuna.

– Kurkkaamaan pääsee, kun hommaa muutamalla eurolla snorkkelin ja sukelluslasit. Uusi vedenpitävä kamera maksaa halvimmillaan pari sataa euroa, mutta monilla kännykkämalleillakin voi pintavesissä kuvata. Onnistuneen kesäisen luonto-otoksen voi suurentaa vaikkapa julisteeksi seinälle piristämään pimeän talven taittumista.


Kas, kaskas on vaahdottanut leinikin varta. Kasvin nesteitä imeksivä toukka on lykännyt peräpäästään kuplakuohan, joka suojaa sitä kuivumiselta ja nälkäisiltä vihollisilta.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy