ÄKS

Lukion kuntavaalipaneelissa keskityttiin nuoriin

29.03.2017 16:41 (muokattu 29.03.2017 16:43)
Äänekosken Lukion oppilaskunta järjesti kaupungintalon valtuustosalissa kuntavaalipaneelin paikallisille ehdokkaille.

 

Piinapenkkiin istahtivat Heidi Rinne (vihr), Pekka Ouli (sd), Minna Kuusjärvi (ps), Riku Tulla (kok),Harri Saastamoinen (kd), Sinikka Rautiainen (vas)  sekä Leila Lindell (kesk).

Kysymykset olivat laatineet Äänekosken lukiolaiset, joita paneelissa edustivat juontajat Jessica Suominen ja Philson Aden. Kysymyksiä sai laittaa myös Äänekosken Lukion Instagramiin vaalipaneelin aikana.

Vaalipaneeli alkoi tiukoilla kyllä-ei-kysymyksillä, joihin ehdokkaat vastasivat nostamalla näkyviin erilliset vastauslaput. Kysymykset vaihtelivat kouluruuasta, veroihin ja turvapaikanhakijoihin.

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä liittyi nuorten poliittiseen vaikuttamiseen: Pitäisikö nuorten osallistua enemmän asioihin Äänekoskella ja miten he voisivat tehdä sen?

– Ehdotin jo paneelin aluksi, että nuorten ja päättäjien välillä voitaisiin käydä keskustelua enemmänkin, eikä vain näin vaalien alla. Antakaa vinkkejä meille poliitikoille, että mitä meidän tulisi ottaa huomioon. Kannattaa myös lähteä mukaan järjestötoimintaan, Lindell sanoi.
– Teidän mielipidettä tarvitaan, koska te olette varmasti viisaampi sukupolvi kuin meidän sukupolvi koskaan ylsi. Tehkää kansalaisaloitteita, lukekaa valtuuston pöytäkirjoja netistä, niistä voisi olla helppo aloittaa, Rautiainen sanoo.
– Kaikkeen tarvitaan nuorten panostusta, sillä yhteiset asiat koskevat kaikki myös nuoria. Nuorten ja lasten ääntä pitäisi osata hyödyntää paremmin, mutta ehkä tärkeämpää on saada nuoret itse innostumaan ja motivoitumaan vaikuttamisesta. Se, että valtuuston keski-ikä on pitkästi yli 50, varmasti näkyy päätöksissäkin, Tulla totesi.
– Tässäkin piti istua nuorempi ehdokas, mutta listalta ei löytynyt. Nuoria pitäisi motivoida kiinnostumaan politiikasta. Ei muuta kun matkaan! Ouli kannusti.

Myös nuorten työllistymisestä ja kesätöistä puhuttiin vaalipaneelissa. Ehdokkaat olivat hyvin yksimielisiä siitä, että yrityksiä ja muita toimijoita tulisi kehoittaa ja kannustaa ottamaan nuoria töihin. Kaupungin tarjoama kesätyö on hyvä alku, mutta näitäkään paikkoja ei riitä kaikille.

Miten saada nuoret muuttamaan takaisin Äänekoskelle tulevaisuudessa? Ehdokkaat ehdottivat halpoja tontteja, hyviä peruspalveluja, harrastusmahdollisuuksia, hyvää imagoa ja yleisesti hyvää pöhinää ja tietenkin työpaikkoja.

– Kyllä se on niin, että työpaikkoja pitäisi olla. Myös etätyön mahdollisuuksia tulisi lisätä. Etelä-Suomessa on varmasti yrityksiä, jotka voisivat olla kiinnostuneita tällaisista mahdollisuuksista. Minullakin on työnantaja Vantaalla, Kuusjärvi toteaa.
– Jos työtä ei ole, niin ei tänne silloin kukaan muuta. Palvelut on hyvä olla kunnossa, mutta työn perässä tänne tullaan. Minä en näe Äänekoskessa mitään negatiivista, enkä näe mitään syytä ikinä muuttaa pois. Jos täältä saa palvelut ja toimeentulon niin tämä yksi Suomen parhaita paikkoja, Saastamoinen sanoo.
– Syy minkätakia itse muutin takaisin Äänekoskelle oli turvaverkon lisäksi työpaikka. Kaupungin tulisi tukea yrittäjiä, että he tulisivat tänne ja loisivat niitä työpaikkoja. Yrityksille voisi tarjota konkreettista apua esimerkiksi halvempia vuokria tai halvempia tontteja, Rinne sanoo.
– Pitäisi mennä asian juurelle, ja miettiä sitä, että miten saataisiin ihmiset jäämään kaupunkiin alunperinkin, Tulla muistuttaa.
– Tärkeä asia on myös Nelostie. Se pitää saada kuntoon. Pitää saada siellä työssäkäyvät ihmiset muuttamaan Äänekoskelle, Lindell lisää.

Pienenä loppukevennyksenä kuultiin Instagram-keskustelusta poimittu, lukiolaisia kovasti koskettanut ja puhututtanut kysymys?

– Miksi meiltä vietiin Oivariini? Suominen kysyy ja koko valtuustosali repeää nauruun.
– Minäpä kysäisen asiasta Lunttilan Tommilta kun häntä seuraavan kerran näen, Saastamoinen vastasi ja sai lukiolaisilta aplodit.

 

Ehdokkaat olivat yhtä mieltä siitä, ettei oppilaita tulisi kouluissa jakaa tasoryhmiin lahjakkuuden perusteella. Näin on hyvä.

Ehdokkaat olivat yhtä mieltä siitä, ettei oppilaita tulisi kouluissa jakaa tasoryhmiin lahjakkuuden perusteella. Näin on hyvä.

Vastaa

  1. Harri Saastamoinen sanoo:

    Lopun kommenttini Tommi Lunttilasta liittyy vain siihen, että Tommi on ehdottomasti kotimaisen ruoan ja lähiruoan puolesta kuten minäkin. Tästä on ollut esitys valtuustossakin tällä kaudella. Mielellämme näkisimme Oivariinin palaavan takaisin kouluihin.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy