ÄKS

Lukion työelämäviikko tarjoaa hyvää arvopohjaa

18.04.2023 11:20 (muokattu 18.04.2023 11:59)
Lukion ykköset suuntaavat kummiyrityksiin kokonaiseksi viikoksi. 

Äänekosken lukiolla valmistaudutaan odotettuun keväiseen työelämäviikkoon. Lukion ykköset ryhmänohjaajineen ovat valmiina lähtemään kummiyrityksiin ja monenlaisiin työtehtäviin. 

 

Marraskuussa julkistettu Äänekosken yrittäjyyskasvatuspolku ei ole vain sanahelinää sisältävä painotuote, vaan yhdessä ja yhteistyössä huolella tehty suunnitelma viedään lukiolla konkretiaan, kun opiskelijat poistuvat pulpetin äärestä, käärivät hihansa ja lähtevät toteuttamaan yrittäjyyskasvatusta kummiyrityksiinsä, Kokon Puutarhalle, K-Citymarketiin, S-Marketiin sekä Kesport ja Power Niskaseen. 

– Haluamme tarjota lukiossa mahdollisimman hyvät työelämävalmiudet, joiden avulla nuori pärjää elämässä. Työelämäviikolla ryhmäydytään, opitaan tiimityöskentelytaitoja ja tartutaan uusiin haasteisiin. Uskon, että tulevalla viikolla jokainen oppilas löytää itsestään myös uusia vahvuuksia, yrittäjyyskasvatusta kaupunginssamme liputtava Mika Matilainen sanoo. 

Yrittäjyyskasvatus on kirjattu valtakunnalliseen lukion opetusohjelmaan. 

– Paikallisesti yrittäjyyskasvatus kasvattaa lukion vetovoimaa ja toivottavasti tämä heijastuu myös yrityksiinkin. Viime keväänä järjestetty työelämäviikko toi hyvää palautetta kummiyrityksilltä, joten tästä on hyvä jatkaa ja hioa timanttia entistä kiiltävämmäksi, Matilainen sanoo. 

Työelämäviikon tavoitteena on lisätä tai herätellä sisäistä yrittäjyyttä kaikilla elämän osa-alueilla. 

– Paikallistuntemus lisääntyy ja samalla lisääntyy myös kiinnostus uusia aloja kohtaan. Yrityksissä taas on osattu ottaa nuorten taidot käyttöön ja tänä vuonna ovat nuoret tehneet yrityksen mainokset, Matilainen sanoo. 

Yrityksiin jalkautuu neljä eri ryhmää. Nyt yritykset ovat heittäneet ilmaan hyvää tekevänä porkkanan, sillä jokaisesta yrityksestä lähtee hyvä summa hyväntekeväisyyteen. Mitä enemmän myyt, sitä parempi potti. 

– Opiskelijat saivat itse päättää mihin rahat kohdennetaan. Tänä vuonna tehdään hyvää paikallisille nuorille, kun summa lähtee nuorisotoimelle. Nuorisotoimessa puolestaan mietitään muutama eri vaihtoehto mitä hankitaan ja opiskelijat puolestaan tekevät sen lopullisen päätöksen, Matilainen sanoo. 

Hanna Janger vie ryhmänsä Koko Puutarhalle. 

– Siellä päästään katsomaan orvokin elinkaarta todella läheltä eli on tärkeää, että päästään kurkistamaan kulissien taakse.  Monenlaista työtä on luvassa ja kierrätykseen kiinnitetään erityistä huomiota, Janger sanoo. 

Kokon Puutarhalla päästään tutustumaan suureen tuotantotoimintaan. 

– Me ollaan täällä jo ihan innoissaan, ja koko henkilökuntamme on valmiina vastaanottamaan opiskelijat. Uskon, että saamme iloa, virtaa ja elämää, kun nuoret tulevat paikalle tuoreiden ideoiden ja näkökulmien kanssa. Ideoita lentää ja katsotaan mitä kaikkea me saadaan toteutettua, Maria Kokko sanoo. 

Citymarketin Mika Lankinen kiteyttää työelämäviikon saldoa upeasti: Nuorilta on paljon opittavaa. 

– Odotan viikosta vähintään yhtä loistavaa kuin viime vuonna. Myös minulle tämä on hyvin antoisa ja opettavainen viikko, On upeaa katsoa, kuinka nuoret ideoivat ja onnistuvat, täytyy sanoa, että Äänekoskella on fiksuja ja huikeita nuoria. 

Lankinen sanoo, että sparraamista tapahtuu puolin ja toisin. 

– Saan tuoreita ja raikkaita ideoita. Tässä iässä huomaa, että on tarpeellista pysyä ajan tasalla, Lankinen naurahtaa. 

Cittarille ryhmänsä luotsaava Jarna Leitto pitää hyvän tekemisen kulttuuria tärkeänä. 

– Luokka ryhmäytyy, opiskelijat löytävät omanlaisensa tehtävät ja tiimityöskentelyn tärkeys huomataan. Yksi tärkeä oppi on myös vastuunkanto. Sitä opitaan, kun pidetään huolta omasta työtehtävästä alusta loppuun saakka, Leitto sanoo.

Niskaselle, sekä Kesportiin että Powerille lähtevä ryhmä laittaa pystyyn keväthulinat. 

– On suunniteltu monenlaista toimintaa kuten lajikokeiluja ja kasvomaalausta ja opiskelijat ottavat vastuuta myös tuote-esittelyistä sekä myyntityöstä. Mukaan lähdetään omilla ideoilla ja suunnitelmat ovat jo hyvässä vaiheessa. Hyväntekeväisyys tuo myös työelämäviikkoon upean arvolatauksen, ryhmänohjaaja Tuula Seläntö sanoo. 

Yrittäjä Miina Niskasen odotukset ovat jo korkealla. Viime vuodesta jäi hyvä maku, ja tänä vuonna tapahtumaa on jalostettu entistä paremmaksi. 

– On aivan älyttömän hienoa, että saadaan nuoria taloon. On upeaa, että yrittäjät saavat olla mukana kasvattamassa asiakkaita sekä tulevaisuuden työntekijöitä ja mahdollisia yrittäjiä. 

Niskanen sanoo, että nuoret saavat työelämäviikolta ymmärrystä kivijalkakauppojen merkityksestä kaupungin elinvoimaan. 

– Nuoret oppivat ymmärtämään, että palvelutarjontaa tarvitaan ja ettei kaikkea tarvitse ostaa netistä vaan paljon löytää myös omalta paikkakunnalta, Niskanen sanoo. 

S-Market Äänekoskelle suuntaava ryhmä pääsee tutustumaan kaupan alan moniin ja monipuolisiin työtehtäviin. 

– Olemme paikalla kahdessa vuorossa, joten hukkakäynniltä vältytään kun jokaiselle löytyy varmasti tekemistä. On aivan mahtavaa, että päästään myös kokeilemaan töitä kassalla, ryhmän ohjaaja Tarja Kytölä sanoo. 

S-Market Äänekosken Katja Hyötyläinen sanoo, että nuorteb on tärkeää päästä kurkistamaan työelämään. 

– Viikko tulee olemaan monella tapaa antoisa: niin opiskelijoille, meille sekä asiakkaille, joille järjestetään mukava tapahtuma. Olemme tehneet yhteistyötä myös ammattikoulujen kanssa ja tämä lukion kanssa tehtävä yhteistyö on hyvin tervetullutta, Hyötyläinen sanoo. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy