ÄKS

Lukion työelämäviikko toi ison hyväntekeväisyyspotin kaupungin nuorisopalveluille

12.05.2023 12:36
Josefiina Paatelainen (vas) ojensi Äänekosken nuorisopalveluiden edustajajille hyväntekeväisyyspotin, joka tuli työelämäviikon kylkiäisenä.

Äänekosken lukiolla vietettiin työelämäviikon päätöstilaisuutta juhlavasti. Tunnin mittainen tilaisuus osoitti, että viikko on erittäin tärkeä oppimisen ja kokemusten kannalta – puolin ja toisin. 

 

Yrittäjyyskasvatuksen lankoja käsissään pitävä Mika Matilainen kiittää yhteistyökumppaneita, K-Citymarketia, S-Market Äänekoskea, Kokon Puutarhaa ja Kesport Niskasta, jotka ottivat lukion ykköset vastaan kokonaiseksi kouluviikoksi. Äänekosken lukiolla työelämäviikko järjestettiin jo toista kertaa – ja jatkoa on luvassa.

– Viikko oli erilainen kuin vuosi sitten. Näyttää mukavasti siltä, että viikko kehittyy, kun paikalla on eri ihmiset tekemässä ja suunnittelemassa, Matilainen sanoi. 

Viikko on niin nuorille kuin ryhmänohjaajille uusi juttu.

– Olemme tekemisissä käytännön arjen kanssa. Työelämä koputtelee nurkan takana, kesätyöt lähestyvät ja lukion jälkeisiä jatko-opintoja täytyy varmasti rahoittaa osittain myös työtä tekemällä, sillä opintotuki ei riitä asumiseen ja muihin elinkustannuksiin, Matilainen sanoi. 

Nuorilta saatu palaute on hyvää. 

– Kouluarki on erilaista, ja myös meillä on kiireitä ja paineita. Kun koulua vertaa yrittäjän elämään, on meillä hyvin tasaista, sillä käytössä on lukujärjestys. Yrittäjän päivään voi tulla isoja muutoksia ja niiden muutosten kanssa täytyy vain selvitä ja tehdä samalla kaikki päivän työt. Muuttujia voi tulla väliin, ja ne voivat olla sellaisia, jota emme täällä koulumaailmassa opettaa. Me tarvitsemme teitä yrityksiä myös jatkossakin, Matilainen sanoo. 

Matilainen sanoo, että ilman yhteistyökumppaneita työelämäviikkoa ei voitaisi järjestää. Hän kiitteli vuolain sanoin yrityksiä, jotka antavat oman panoksensa viikon eteen. 

– On ollut huikeaa nähdä opiskelijat yrityksissä monissa töissä, ja he ovat aivan erilaisia kuin koulussa. Ilman yrityksiä ei tätä kokemusta olisi saatu kokea, ja näyttää siltä, että olemme oikealla polulla. On upeaa, että me voimme lukiona tarjota opiskelijoille eväitä, jotta he pärjäävät ja menestyvät ei vain paperilla vaan myös käytännössä, Matilainen sanoo kiitosten kera. 

Työelämäviikko sisälsi myös hyväntekeväisyystempauksen. Opiskelijat olivat päättäneet jo ennen viikon alkua, mihin hyväntekeväisyyspotti ohjataan. Äänekosken nuorisopalvelut sai vastaanottaa huikeat 1150 euroa.

– On hienoa olla tekemässä hyvää toisille. Nuorisopalveluilta löytyy varmasti hyvää käyttöä tälle summalle, Mika Matilainen sanoi.

– Teette tärkeää työtä ja me tehdään tärkeää työtä, jotta nuorilla on hyvä olla Äänekoskella, nuorisopalveluiden edustajat muistuttivat. 

(juttu jatkuu kuvan alla)

Työelämäviikon yrityskumppanit Maria Kokko, Katja Hyötyläinen, Mika Lankinen ja Miina Niskanen kiittelivät opiskelijoita ja kertoivat itsekin oppineensa paljon uutta.

Opiskelijat olivat valmistaneet yrityksistä esittelyvideot, joissa nähtiin viikon aikana tehtyjä ja koettuja asioita. K-Citymarket kauppias Mika Lankinen kertoi oppineensa nuorilta paljon. 

– Viikko oli myyntihakuinen ja tänä vuonna sen toteutus oli toisenlainen kuin edellisvuonna. Meidän tiimi suoriutui hyvin, kun kahden päivän myyntikehitys oli tuntuva. Kun katsotaan neljän tuotteen sarjaa, jota tiimi kauppasi, niiden osuus keskiostoksesta näytteli ostoskärryssä merkittävää osuutta. Kiitän nuoria hyvistä ideoista, energiasta ja tuoreista näkemyksistä sekä hyvästä työstä, Lankinen kiitteli. 

Kesport Niskasen Miina Niskanen kertoi, että viikko oli ”ihana ja erilainen”. 

– Meillä tapahtui kaupalla paljon sellaista, jota ei normaalisti tapahdu: paistettiin vohveleita ja ajettiin rallisimulaattorilla. Saatiin uusia ideoita ja tehtiin aivan oikeita töitä: hyllytettiin ja inventoitiin ja opiskelijoista oli meille tosi iso apu. Myös asiakkailta saatu palaute oli positiivista, Miina Niskanen sanoi. 

Kokon Puutarhalla kuunneltiin viikon aikana musiikkia, pidettiin taidenäyttelyä ja kahvilaa ja myytiin sekä hoidettiin kukkasia. Myös somemarkkinointiin panostettiin. 

– Meillä oli tosi mukava viikko ja oli upeaa nähdä, kuinka jokaiselta löytyi omat vahvuutensa. Toivottavasti yhteistyö jatkuu edelleenkin, Maria Kokko sanoi. 

S-Market Äänekosken myymäläpäällikkö Katja Hyötyläinen ja opiskelijatiimi lähti tekemään lapsille suunnattua viikkoa. Myös gallupia ja leivän maistelua pidettiin. Opiskelijoilta tuli kiitosta pääsystä kassatyöhön.

– Saimme loistavia kokemuksia, kuinka tapahtumaa kaupalla järjestetään alusta toteutukseen saakka. Tarkoituksena oli tuottaa elämyksiä meidän lapsiperheasiakkaille. Oli mahtavaa nähdä, että jokainen tuli paikalle omana itsenään, omine vahvuuksineen, Hyötyläinen kiitteli

Työelämäviikko palkitaan vielä pizzapäivällä, kun opiskelijat lähtevät ryhmänohjaajineen sekä yrityksen edustajien kanssa herkuttelemaan ja kertaamaan viikon antia. 

Mika Matilainen pitää yrittäjyyskasvatuksen lankoja käsissään.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy