Äänekosken uuden lukion vihkiäisiä viettetiin lauantaina 26. marraskuuta.
Virallinen vihkiäisjuhla ei täyttynyt tylsistyttävistä puheista, vaan oli Äänekosken lukion näköinen kun lavalle tuotiin toinen toistaan upeampia musiikkiesityksiä. Paikalle oli saapunut, uutta lukiota ihastelemaan, myös entinen Äänekosken lukiolainen, laulaja-lauluntekijä Tommi Kalenius. Hän esitti Ninni Poijärven kanssa useita teemaan sopivia kappaleita pitkin vihkiäisjuhlaa.
– Mitäpä muuta sitä voisi sanoa, kuin että vau! Näyttää ja tuntuu hyvältä, Kalenius kuvaa uutukaista lukiorakennusta.
Myös koulun oma oppilasbändi ja opettajien triokin pääsivät musisoimaan. Koulun bändin esiintyessä nähtiin myös huimaava yllätys, kun opettaja Erika Forsberg veti jalkaansa puujalat ja pisti tanssiksi.
Juhlapuheen piti kaupunginjohtaja Matti Tuononen.
– Viime keväänä lukiolaiset rehtorinsa johdolla marssivat uudelle lukiolleen, mukanaan matkalaukku, jossa kuljetettiin Hiskin henkeä. Hyvä henki nujersi huonon sisäilman. Juice Leskinenkin sen sanoi: ”Jos henki on vahva, niin vähäkin työ riittää maailman luomiseen”, Tuononen sanoi puheessaan.
Rehtori Jaana Tani kertoi omassa puheenvuorossaan, kuinka tarkkaan ja harkitusti uusi lukio on suunniteltu.
– Uusi lukio on tyylikäs, kaunis ja toimiva, eikä täällä ole mitään pröystäilevää ja ylimääräistä. Puitteet ovat hillityt, sillä me täällä päivittäin työskentelevät ihmiset tuomme värin näiden seinien sisälle. Henki kulkee ja feng shui on kohdallaan. Tämä talo kestää aikaa, Tani kertoo ylpeyttä äänessään.
Vihkiäisiin oli saapunut runsaasti sekä entisiä opettajia että entisiä lukiolaisia eri vuosikymmeniltä. Entisten oppilaiden joukossa olivat muun muassa vuosituhannen alussa Äänekosken lukiosta kirjoittaneet Minni ja Joel Pirttimaa. Pirttimaat pitivät uutta lukiota niin hienona, että vitsikkäästi tuli pohdittua, pitäisikö sitä vielä tulla lukioon, kun nyt puitteet ovat niin huikeat. Hyviä lukiomuistoja ja lukiosta saatua oppia kerrattiin myös.
– Kun me luettiin yliopistossa tieteen filosofiaa, niin me luettiin vieläkin Jyrki Rossin tekemiä muistiinpanoja, sisarukset tunnustavat entiselle opettajalleen.
Virallisen osuuden jälkeen vihkiäisvieraat saivat nauttia lukioleivoksesta, jonka olivat suunnittelleet lukiolaiset ja toteuttaneen POKEn opiskelijat. Yhteistyötä parhaimmillaan.
Kahvin jälkeen salissa alkoi ÄKSän Äksymiehenäkin tunnetun, entisen Äänekosken lukiolaisen Reijo Honkosen vetämä paneelikeskustelu. Paneelissa opettaja Erika Forsberg, abiturientti Philson Aden, entinen opettaja Arja Puurunen ja entinen opiskelija Jaakko Markkanen keskustelivat muun muassa digitalisaatiosta ja siitä, onko yleissivistys uhattuna.
– Lukio on hyvin erilainen kuin ennen, kun opettajien tuoma tieto oli ainoaa faktaa, jota oli saatavilla. Nyt tieto on kaikkien saatavilla netissä ja jotkut opiskelijat ovat tietyllä tapaa sivistyneempiä kuin me opettajat. En ole varma onko yleissivistys uhattuna, vai muuttuuko se vain? Puurunen pohtii ääneen.
– Minä näen, että netin avulla yleissivistys on kaikkien saatavilla ja mielestäni se on meidän kaikkien etujen mukaista, Aden kommentoi.
– Sitä suuremmalla syyllä on tärkeää, että koulutuksesta saa sen jämäkän pohjan. Jos ei ole jotain, mihin verrata tietojaan, voi tulla hankaluuksia varsinkin, kun kohtaa vastaanväittävää ja hyökkäävääkin tietoa, Forsberg sanoo.
– Eli opettajien tehtävä ei enää ole syytää tietoa, vaan ohjata opiskelijoita sinne tiedon luo ja opettaa kriittistä ajattelua, Honkonen summailee.
Lukion vihkiäisissä päästiin myös puuhaamaan ja ehkä oppimaankin jotain. Luokkiin luoduissa työpajoissa opettajien johdolla pääsi tutustumaan nykylukioon ja sen oppiaineisiin. Oppilaat olivat myös luoneet hienon äidinkielen työpajan, jossa runogeneraattorin avulla jokainen pääsi luomaan oman oodinsa Suomelle. Kävijät saivat myös tehdä merkkinsä biopolkuun, ihastella valokuvashowta lukion rakentamisesta ja kirjata koulumuistojen puuhun oman rakkaimman muistonsa Äänekosken lukiosta.