ÄKS

#lumiraivo – aliurakoitsijoille on ollut töitä tarjolla Äänekosken Kiinteistönhoidossa

21.03.2021 11:58 (muokattu 21.03.2021 12:00)
Lunta on kuljetettu pois ihmisten tieltä.

Äänekosken Kiiinteistönhuollossa neljä vuodenaikaa näkyy myös keskustelupalstoilla. 

 

Toimittaja hyppäsi Teemu Lahtisen ohjaaman kuorma-auton kyytiin. Lumenajossa menee päivät vikkelästi, vaikka homma onkin odottelua sekä ajamista lumikasoilta Koukkunimen tai Holvihallin lumenkaatopaikalle ja takaisin. 

– Minä olen sekatyöläinen, eli teen hommia kuin hommia. Välillä olen kuorma-autokuski, välillä kippaan ja kasaan lumia pyöräkuormaajalla. Joskus pitää tarttua lapioonkin. Nyt tämä on yhtä ajoa ja mättöä, Teemu kertoo ja pistää autoradiota pienemmälle.

Vaikka kuinka tekee parhaansa, aina riittää sanomista. Teemu myöntää, kuinka häntä itseäänkin harmittaa, jos liittymiin kasautuneet penkat haittaavat näkyvyyttä liikenteessä. 

– Varsinkin suojatiellä liikkuvat saavat olla nyt tarkkana, ennen kuin saadaan penkat pois, Teemu muistuttaa. 

Lumiraivo on tuttu sana, vaikka mies ei keskustelupalstoja seuraakaan. Teemu sanoo, että hänellä on noin 18 000 pomoa, jotka antavat ohjeita Facebookissa, lehtien mielipidepalstoilla, Shellin baarissa sekä Suomi kaksnelosella. 

– Keskustelupalstoille kirjoitetut kommentit ovat tahallisia tai tahattomia tunteenpurkauksia, kun ihmiset puhuvat asioista, joista he eivät tiedä oikeastaan yhtään mitään

Miesmuistiin ei ole lunta tullut hetkessä näin paljon. Tai ainakaan Teemu ei näin ole näin sakeaa lumisadetta saanut kokea. 

– Kyllä on aamulla saanut huokaista, kun on verhot avannut. 

(juttu jatkuu kuvan alla)

Lumenkaatopaikat ovat Koukkuniemessä ja entisellä Holvihallilla.

Poikkeuksellinen lumentulo on venyttänyt kiinteistönhoidon resurssit äärimmilleen. Yhden yön aikana on saattanut sataa 30 senttiä uutta lunta, ja silloin on kalusto että miehistö kovilla. Kansaa puhuttaa, kun auramies täräyttää omakotitaloalueella pihatien umpeen. Kiitosta saa harvemmin nauttia. 

– Ensitöiksemme on lumia aurattu pois kaduilta ja sitten kevyen liikenteen väyliltä. Minulle kävisi hyvin, jos aikamme riittäisi liittymienkin aurauksiin, mutta kun ei ole riittänyt. Aurauskalustolle on laskettu paras hyötysuhde, eikä tällaisessa lumen paljoudessa ole järkeä lähteä nuolemaan kenenkään liittymiä. Koetan tehdä työni siten, että ihmiset pääsevät liikkumaan mahdollisimman esteettömästi. 

Teemu kertoo, että työ on varsin yksinkertaista, mutta vastuut ovat suuret. Hiihtolomaviikolla ajettiin lumia pois koulujen pihoista ja liittymistä. 

– Koululaisten lomien aikaan työ on entistä tarkempaa, sillä silloin emme voi tietää, missä lapset liikkuvat. Ovatko he penkoissa kaivamassa lumiluolia, vai laskemassa mäkeä, tarkkana saa olla, pienten lasten isä huokaa. 

Työskennellessään isojen koneiden kanssa, täytyy aistien olla valppaina. On havainnoitava liikennettä, risteyksiä, kevyttä liikennettä sekä jalankulkijoita . On tarkkailtava, ettei kuorma-auton lavalta tipahda paakkeja kadulle tai liikkuvien niskaan. 

Lunta on  tullut, toteaa Äänekosken Kiinteistönhoidon työnjohtaja Hannu Kaikkonen. Hän kertoo, kuinka koko kalusto on ollut käytössä yötä päivää. 

  Äänekosken alueella auraa 20 yksikköä, joista kuusi on Kiinteistönhoidon omaa. Meillä on ollut päällä rekrytointi, ja palkkaisimme heti kaksi aliurakoitsijaa lisää, jos vain löytyisi. Jokaiselle auraustöitä tarjonneelle aliurakoitsijalle on töitä annettu, Kaikkonen sanoo. 

Lumen ajossa on viisi pyöräkuormaajaa ja kuudesta kahdeksaan kuorma-autoa. 

Kaikkonen muistuttaa, että liittymien auraus sekä postilaatikkojen edustan esteettömyys kuuluu kiinteistön omistajalle. 

– Se ei ole Äänekoskella keksitty juttu, vaan valtakunnallinen laki. Jos oikein tarkkoja ollaan, niin pihatieltä lumi tulisi kasata omaan pihaan, ei kaupungin maalle, Kaikkonen sanoo. 

(juttu jatkuu kuvan alla)

Lunta on tullut tänä talvena poikkeuksellisen runsaasti.

Yhden aura-auton reitille osuu noin 200-300 liittymää. Kaikkonen laskee, kuinka yhden liittymän putsaus kestää noin minuutin verran. 

– Otetaan esimerkiksi Pitkäkatu, jossa on reilut 60 kiinteistöä. Kadun auraus kestäisi noin tunnin enemmän, jos auramies putsaisi jokaisen liittymän erikseen. Tämä olisi sitten muusta aurauksesta pois. Peräänkuulutan yhteiskunnallista vastuuta, sillä jos postin kulku vaikeutuu, se ei ole kenenkään etu. 

Koska on sesonkiaika niin tehdään pitkää päivää.

– Henkilöstöllä ja aliurakoitsijoilla olisi haluja tehdä pitempää päivää, mutta työaikalaki tulee vastaan. Asiaa pitää ajatella turvallisuuden näkökulmasta. 

Kaikkonen kertoo, että suoraa vihapalautetta ei ole saanut vastaanottaa. 

– Muutama asiallinen soitto ja sähköposti on tullut ja seassa jokunen yksittäinen ylilönti. Somessa on keskustelun taso toinen, kun mielipiteen voi kirjoittaa mihin vuorokauden aikaan tahansa. 

Palataan vielä siihen neljään vuodenaikaan. Nyt keskustellaan lumesta – siis aurauksesta ja kinoksista. Huhtikuussa somen täyttää koirankakat, toukokuussa katujen harjauksesta aiheutuva pöly. Kesällä keskustellaan sorateiden pölyämisestä tai kovien sateiden tuomista montuista sekä nurmikoiden leikkuusta. Syksyllä päästään liukkauteen, eli hiekoitukseen tai sen puutteeseen ja sitten odotetaankin taas lumentuloa ja lumiraivoa. Tätä se on vuodesta toiseen täällä pohjolassa. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy