ÄKS

Luomapajassa luodaan ja inspiroidutaan – Kotitalousneuvonta muutti nimensä

04.03.2023 16:40 (muokattu 04.03.2023 19:16)
Ritva Hara kannustaa tulemaan ja tutustamaan Luomapajan toimintaan ja mahdollisuuksiin. 

Äänekoskelle perustettiin kotitalouslautakunta vuonna 1950 ja vuonna 1990 se yhdistettiin vapaa-aikalautakuntaan ja silloin nimi vaihtui kotitalousneuvonnaksi. Vuonna 2008 toiminta siirtyi Koskelan Setlementin alle.

 

– Toiminnalla on pitkä historia ja perinne, ja vieläkin kuulee tätä nimitettävän kotitalouslautakunnaksi. Nähtäväksi jää, kuinka kauan menee, että kotitalousneuvonta kääntyy kansan suussa Luomapajaksi. kudonnan ohjaaja Ritva Hara naurahtaa. 

Luomapajan tukikohta on Kautonkadulla, entisessä seurakuntatalossa. 16 kangaspuut, ompelukoneet ja saumurit ovat käsityöläisten käytössä 24/7. Kutomaan ja ompelemaan voi tulla juuri silloin kun inspiraatio iskee. Hara tulee myös kotiin kasaamaan kangaspuut tai vetämään loimet tukille – oi, mikä hyvä palvelu sekin! Monelle kangaspuiden ”konehuone” on silkkaa hepreaa, mutta kun loimet on luotu, on kutominen varsin helppoa. 

– Monilla on mummolta perityt kangaspuut kasassa. Tulen mielelläni apuun ja antamaan ohjeita jos niitä kaivataan. Kudonta on minulle lempilapsi ja käsityöperinnettä parhaimmillaan. Olen huomannut, että matonkuteiden leikkaaminen on lisääntynyt, eli itse kudottu matto on kierrätystä parhaimmillaan. 

Luomapajaa on tarkoitus nykypäiväistää jotta saadaan myös nuoret innostumaan. Kestävä kehitys on nuorisolla jo hyvin hanskassa. Luomapajassa on loistava tilaisuus käydä korjaamassa ja muokkaamassa vaatteita mieleisekseen, sillä esimerkiksi ompelukoneen vuokra on vain muutama euro per vuorokausi. 

– Täällä käy säännöllisesti kymmenkunta kutojaa. Tällä kertaa kangaspuissa syntyy mattoja, ryijyjä, verhoja ja huiveja. Kaikenlaista voi kokeilla, Hara vinkkaa. 

Hän on hahmotellut jo erilaisia teemapäiviä. Ensimmäinen teemapäivä on jo tulevalla viikolla.

– Kuten parsintaa, kankaan painantaa ja huovutusta. Näihin voi tulla vaikka ystävä- tai työkaveriporukalla. Me voidaan räätälöidä yhdessä mukava ilta vaikkapa askartelun merkeissä. Jos keksit jonkun mieluisan teeman, niin yritän mielelläni toteuttaa sen, sinulle parhaaseen aikatauluun, Hara sanoo. 

Astiavuokraus on suosittua ja sen sesonkiaika alkaa pian. Valmistujaisjuhlaviikonloppuna on kova kysyntä, mutta läpi vuoden astioita vuokrataan häihin, hautajaisiin, syntymäpäiville ja nimiäisjuhliin. Luomapajasta löytyy serviisi isompiinkin juhliin.

– Löytyy lautaset, niin syvät kuin matalat, kahvikupit kakkulautasineen, lasit ruokajuomille ja kuohuvalle sekä ruokailuvälineet. Kahvinkeittimet ovat 5 ja 15 litran, Hara luettelee. 

Kuivureiden vuokraus kiihtyy elonkorjuuaikaan, kun aletaan säilöä omenoita ja sieniä. 

– Kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, Hara sanoo. 

Luomapaja on matalan kynnyksen toimintaa. 

– Tänne voi tulla piipahtahtamaan milloin vaan vaikka katselemaan ja inspiroitumaan, Ritva Hara innostaa.

Luomapaja Kautonkatu 3

Ensimmäinen teemapäivä 7.3. klo 12-16

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy