ÄKS

Luonto-Liiton kevätseuranta pyörähtää käyntiin – teemana perhoset

29.02.2020 10:36
Sitruunaperhonen on jo havaittu Etelä-Suomessa. Kuva: Antti Salovaara

Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta lähtee liikkeelle tänä viikonloppuna 29.2.–1.3. Koska kulunut talvi on ollut Etelä-Suomessa poikkeuksellisen lämmin, on luvassa todennäköisesti myös poikkeuksellinen kevät.

Kevätseurantaan on jo nyt kertynyt aikaisia havaintoja esimerkiksi sinivuokosta, kekomuurahaisista ja jopa ensimmäinen sitruunaperhonen on havaittu, Luonto-Liitosta kerrotaan.

Kevätseurannassa havainnoidaan kevään etenemistä keväisten kasvi- ja eläinlajien avulla. Tämän vuoden teemana on perhoset. Luonto-Liitto on valinnut teemalajeiksi kahdeksan keväällä esiintyvää perhosta, jotka kattavat koko jakson alkukeväästä aina kesän kynnykselle. Teemalajit ovat: ruostesiiven toukka, koivutyttöperhonen, nokkosperhonen, sitruunaperhonen, neitoperhonen, kangasperhonen, paatsamasinisiipi ja lanttuperhonen.

– Perhoset ovat paitsi kevään merkkejä, myös ilmastonmuutoksen indikaattoreita. Vuodesta toiseen kerätyt perhoshavainnot kertovat kevään aikataulun lisäksi lajien levinneisyydestä – ja kertovat mahdollisesta muutoksesta. Kevätseuranta-havainnot ovat tärkeä osa tätä työtä, Antti Salovaara, Luonto-Liiton aktiivi kertoo.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuun keskilämpötilat olivat monin paikoin 7–8 astetta tavanomaista korkeampia verrattuna 1981–2010 keskiarvoihin. Yhtä lauhaa tammikuuta ei ole nähty sitten vuoden 1925. Lumeton tammikuu ei kuitenkaan ulottunut tänä vuonna Lappiin asti, sillä Lapin seudulla lunta saatiin jopa ennätyksellisen paljon.

Tulevasta viikonlopusta eteenpäin kevättä tarkkaillaan joka toinen viikonloppu aina 6.–7. kesäkuuta saakka. Havaintoja voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön. Lisäksi lapsille on tarjolla oma Kevätseuranta-kortti, jossa seurataan kolmeatoista helposti tunnistettavaa lajia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy