ÄKS

Luontojuttu: Luontoretkellä voi oppia uutta

17.10.2019 15:10
Sini ja Pete tutustuivat opaskyltin ja mobiililinkin avulla pihlajaan.
Hidden Äänekoski -lähettiläillä Sinillä ja Petellä on aina valmiiksi pakattu retkireppu kotona tai autossa. Luontopolku on mukava tapa tutustua ympäristöön vaikkapa lasten kanssa.

 

Vaikka syksyn sateet houkuttelisivat jäämään sohvannurkkaan, voi vapaapäivän viettää myös luonnossa seikkaillen ja uutta oppien. Luontopolku on helppo tapa tutustua ympäröivän luontoon: selkeästi merkityt polut ja opaskyltit johdattavat koko perheen uusien elämyksien luo.

Hidden Äänekoski -lähettiläiksi alkukesästä valitut Sini ja Pete  ovat jo saavuttanut paikallismaineen luontoretkeilyn sanansaattajina. Kaksikon blogipostaukset lähiseudun retkikohteista keräävät lukijoita, ja seikkailuvinkkejä kysytään jopa puhelimitse. Luontopolutkin ovat tulleet tutuksi. Käytännössä takapihalta lähtevälle Markkamäen luontopolulle pariskunta tekivät tänä kesänä luontovisan, jonka vastaukset löytyvät polun opasteista.

Tapaamme Koiviston luontopolun alkupisteessä ja taivallamme ensimmäiselle opaskyltille, jonka aiheena on kotipihoistakin tuttu pihlaja.

– On loistavaa, että luontopolkuja ylläpidetään. Vaikka koulussa opeteltaisiin kasvi- ja eläinlajeja, on ihan eri asia lähteä vapaaehtoisesti luontoon oppimaan. Myös aikuisena on kokemus lähteä uudelleen vaikka lapsuuden tuttuihin maisemiin, Sini toteaa.

Opaskyltin teksti esittelee pihlajan kasvupaikkoja ja muistuttaa, että pihlajanmarjat ovat lintujen herkkua. Oksat näyttävätkin jo aika tyhjiltä. Kun QR-koodin lukee puhelimen kameralla, pääsee lukemaan lisätietoja netistä. Modernia! Jatkamme matkaa eteenpäin.

– Mielestäni kylähullu Hämäläisen Matti on sanonut hienosti, että luontoon tullaan vieraaksi, ei kuninkaaksi. Sellainen asenne kantaa pitkälle retkeilyssä, Pete muistuttaa luonnossa liikkujan vastuuta.

Sini ja Pete suosivat Retkipaikka-sivustoa ja -sovellusta, joista voi löytää uusia tutustumisen arvoisia paikkoja. Käyttäjät voivat myös lisätä omia suosituksiaan palveluun.

– Me lähdetään usein retkelle katsomalla kartasta, missä päin emme ole vielä käyneet. Meillä on valmiiksi pakattu reppu, jossa on kuksat, kirves, tulitikut, paperia ja ensiaputarvikkeet. On helppo lähteä retkelle, kun valmistelut on jo tehty.

Luontokuvia  seikkailuilta pääsee seuraamaan Instagramissa @sinijapete-tilillä ja pidempiä blogitekstejä kaksikko kirjoittaa Visit Äänekoski -sivustolle. Joka viikonloppu on päästävä ulos – tuttuihin suosikkikohteisiin tai uusia hittejä etsimään.

– Luonnossa kulkeminen nollaa aivot. Ihmiset kuuntelevat toimistossa pink noise -tallenteita, mutta saman vaikutelman saa kävelemällä hetken metsän siimeksessä. Ja ihan ilmaiseksi, Sini ja Pete muistuttavat.

MITÄ?

Koiviston luontopolku (5,7 km)

MISSÄ?

62°31’45.1″N 25°45’31.2″E Reitille pääsee museotien itäisen päädyn levikkeeltä. Naakkiman laavulle n. 1,5 km kävelymatka.

MUUTA?

Polku on osittain kivikkoista metsäpolkua ja näin ollen ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Muita luontopolkuja Äänekosken alueella:

Laulavan mörön polku, Sumiainen

Markkamäen luontopolku, Äänekoski

 

 

 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy