ÄKS

Maahanmuuttajien kotouttamisessa toimijoiden välinen yhteistyö on tärkeässä roolissa

20.03.2024 13:37
Kuva maahanmuuttajien tukityöryhmän kokouksesta 6.3.2024.

Äänekoskella maahanmuuttajien kotouttamisessa on onnistuttu hyvin, ja esimerkiksi sotaa paenneista ukrainalaisista 132 henkilöä on hakenut Äänekoskelta kotikuntamerkintää.

 

Äänekoskella on jo kahden vuoden ajan toiminut maahanmuuttajien tukityöryhmä. Mukana kaikkia toimijoita, jotka ovat jollain tavalla mukana Äänekosken maahanmuuttajien arjessa ja kotoutumisessa. Toimijoiden välinen yhteistyö on tärkeässä roolissa ja kaupungin maahanmuuttokoordinaattori ohjaa ja auttaa ihmisiä uudessa yhteiskunnassa.

– Äänekosken maahanmuuttajille kuuluu hyvää; lapsilla koulu on alkanut hyvin, kiinnittymistä ja kielenoppimista tapahtuu varsinkin harrastusten kautta ja osa nuorista on löytänyt nuorisotiloille. Tällä hetkellä maahanmuuttajat toivovat erityisesti harrastusmahdollisuuksia ja haluavat oppia käsitöitä. Perheet tykkäävät Äänekoskesta ja perheillä on keskenään tiiviit yhteisöt, mikä auttaa uuteen asuinpaikkakuntaan kiinnittymisessä, Äänekosken kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurinen kuvailee.

Maahanmuuttajien tukityöryhmässä eri toimijat voivat matalalla kynnyksellä ja säännöllisesti keskustella, vaihtaa kokemuksia toimijoiden ja maahanmuuttajien kuulumisista. Ryhmässä jaetaan onnistumisia ja hyviä toimintatapoja sekä ratkotaan haasteita yhdessä.

Toimijoiden välinen yhteistyö on merkittävä asia Äänekosken onnistuneessa maahanmuuttajatyössä.

Mukana työryhmässä on Äänekosken kaupungin edustajat mm. koulun, varhaiskasvatuksen, nuorisopalveluiden ja kulttuuritoimen puolelta sekä lukuisia muita toimijoita ja vapaaehtoisia. Mukana on mm. Koskelan Setlementti, Keski-Suomen hyvinvointialue, SPR, Äänekosken vastaanottokeskus, seurakunnat ja urheiluseurat. Myös uudet toimijat ovat tervetulleita mukaan!

Humakin, Kirkkohallituksen ja SPR:n yhteisessä hankkeessa on koulutettu myös Äänekoskelle useita vapaaehtoisista yhteisökummeja. Koulutetut yhteisökummit ovat kiintiöpakolaisten apuna uudessa arjessa ja suomalaiseen yhteiskuntaan ja omaan asuinpaikkakuntaan tutustumisessa. Äänekoskella hankkeen parissa yhteistyötä tekevät SPR, Äänekosken kaupunki ja ev.lut. seurakunta.

Maahanmuuttokoordinaattori auttaa ihmisiä

Maahanmuuttajien tukityöryhmän kokoonkutsujana toimii Äänekosken kaupungin maahanmuuttokoordinaattori. Uutena maahanmuuttokoordinaattorina on aloittanut Titta Veijanen. Mimmi Pekurinen siirtyy tehtävästä kokopäiväiseksi yrittäjäksi ja jää pois maaliskuun lopussa. Kaupungin maahanmuuttoneuvonta toimii tuttuun tapaan Perhekeskus Kerkässä.

Jyväskyläläinen Titta Veijanen on koulutukseltaan yhteisöpedagogi ja on tehnyt koko työuransa töitä alaikäisten turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien perhetyön parissa. Veijasen mielestä maahanmuuttokoordinaattorin työssä on parasta se, kun voi ohjata ja auttaa ihmisiä uudessa yhteiskunnassa. Myös tutustuminen uusiin kulttuureihin ja uusien kielten oppiminen kiinnostaa, vaikka työssä onkin tulkki apuna.

– Tässä työssä pitää tuntea paljon toimijoita ja tuntea palveluverkosto, jotta voi ohjata asiakkaita oikeiden palvelujen piiriin. Tässä saa olla monessa verkostossa mukana, Veijanen sanoo.

Kotoutumislain kokonaisuudistus, jossa on yhtymäkohtia TE24-uudistuksen kanssa, tarkoittaa tulevaisuudessa kunnille uusia lakisääteisiä kotoutumispalveluja.

Äänekoskella maahanmuuttokoordinaattoria työllistää eniten tällä hetkellä kiintiöpakolaiset, joita syksyllä tuli Afganistanista Äänekoskelle 34 henkilöä. Koko Suomen kiintiöpakolaisten määrä laskee tänä vuonna, joten tänä vuonna heitä tulee Äänekoskellekin vähemmän. Sotaa paenneita ukrainalaisia asuu Äänekoskella noin 300 henkilöä.

– Kaupunki ei tosiaankaan pysty tekemään kaikkea yksin, vaan verkostoja ja vapaaehtoisia tarvitaan. Minuun saa olla yhteydessä, jos aikaa ja intoa vapaaehtoistyöhön maahanmuuttajien parissa riittää, Titta Veijanen sanoo.

Uutena maahanmuuttokoordinaattorina on aloittanut Titta Veijanen.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy