ÄKS

Marjatta Huhdan kolumni: Konginkangas on kulttuurin koti

06.06.2019 20:54 (muokattu 06.06.2019 20:56)
Konginkankaan kirkko kirkkomaan portissa kuvattuna. Kuva: Konginkankaan kyläyhdistys.
Koulu, kirjasto ja kirkko, kansansivistyksen peruskivet, pystytettiin Konginkankaalle yli 150 vuotta sitten. Konginkankaan yli 100 vuotta vanhat rakennukset toimivatkin pysyvinä tiedon, taidon, taiteen ja sisun muistomerkkeinä.

————————————

Oikaisu: Kolumni on julkaistu lyhennettynä versiona ÄKSän numerossa 218, Konginkankaan kyläyhdistyksen liitteessä. Juttuun oli merkitty kirjoittajaksi väärä henkilö. Oikea kirjoittaja on Marjatta Huhta.

————————————

Koulu, kirjasto ja kirkko, kansansivistyksen peruskivet, pystytettiin Konginkankaalle yli 150 vuotta sitten. Konginkankaan yli 100 vuotta vanhat rakennukset toimivatkin pysyvinä tiedon, taidon, taiteen ja sisun muistomerkkeinä.

Kulttuuri on kuin ilma, jota hengitämme: eipä sitä huomaa, jos ei joku hoksauta. Tarvitaan tekoja tekemään kulttuuri näkyväksi: taidonnäytteitä, kuvataidetta, käsityökuoseja, teatteria, tarinoita, tekstejä. Kömin Kilta on tehnyt töitä yli 70 vuotta hoksauttaakseen mitä olemme: on kerätty historiaa, julkaistu lehtiä, ylläpidetty museota ja järjestetty tapahtumia. Niistä kaikista näkyy: Konginkangas ON kulttuurin koti.

Tänä kesänä Kömin Kilta perehdyttää paikalliskulttuuriin retkien avulla. Tutustumme kyläperinteeseen Riihilahdessa. Ruukkilaisen työnäytepäivänä nähdään puunkaadon, uiton ja tervanpolton elämää. Kömin komea rakennuskanta on kolmas retkikohde. Neljäs retki perehtyy Kurikkaharjun taistelutantereeseen, maatalousmuseoon ja Mäilän sukuun. Lisää tietoa: www.konginkangas.fi/yhdistykset-ja-jarjestot/komin-kilta.php

Kyläpäivien aattona 28.6. juhlimme sharmikasta elokuvaohjaaja Mikko Niskasta hänen syntymänsä 90-vuotismerkkivuonna yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa. Tarinoita kertoillaan Työväentalolla, muistomerkki paljastetaan Kalliojärvellä ja muistoja Mikosta katsellaan museolla. Päivän päätteeksi julkistetaan päätoimittaja Marjo Steffanssonin kirja uudenuutukainen kirja Muistoja Mikosta. Ovet avoinna tulla.

Kömin Killan tutkimushanke Konginkankaalta Maailmalle lähtijöistä on kuumimmillaan. Tutkimuksissa on löytynyt kiinnostavia sisun sankareita laidasta laitaan: koneistaja, linnojen restauroija, asfaltoija, autokilpailupokaalien voittaja, konttoristi, urheiluopettaja,  tarkastaja, kauhapyöräkoneen kuljettaja, päivä-äiti, laboratorionhoitaja, viinikassa, antikvariaatin pitäjä, lentoemäntä, palkkasihteeri, fagotisti, siivooja, terapeutti, pappi, kivimies, kanttori, linjanajaja, lähetyssaarnaaja, peltiseppä, professori, tekstiilityöläinen, maailman ympäripurjehtija… Kirjamme muuttajista valmistuu Kyläpäiville 2020. Silloin pidetään Juuret Konginkankaalla -seminaari ja tehdään museolle näyttely värikkäistä elämänkohtaloista. Kulttuuria, joka tulee siten näkyväksi.

Viime kesänä paikkakuntalaiset maalasivat Konginkangas-aiheesta ideoita seinään. Niistä CityTorppari Elina Laitinen suunnitteli kaksi kangaskuosia – mustavalkoisen ja kesänkirjavan – joista tehtyjä tuotteita on myynnissä Konginkangas-päivillä. Nyt voit itse tehdä kotiseututyötä ja ostaa Konginkangas -tuote juuriesi merkiksi. Samalla tuet tutkimusprojektiamme ja mahdollistat uuden kirjan synnyn. Meistä tuntuu, että Konginkangas on juurikin niin rikas kulttuurin lähde kuin katsoja hoksaa nähdä.

Marjatta Huhta

Kömin kilta ry

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy