ÄKS

Monitaiteellinen puolalais-suomalainen ensemble Suolahtisalissa

19.10.2022 11:43 (muokattu 19.10.2022 15:46)

Suolahtelainen kuvataiteilija Marjo Hallila esiintyy nykymusiikkia ja visuaalista taidetta yhdistelevän, monitaiteellisen suomalais-puolalaisen ensemblen jäsenenä Suolahtisalissa perjantaina 4.11. klo 19. Kesällä 2022 perustetun kokoonpanon jäseninä ovat Hallilan lisäksi viulisti Dagna Sadkowska sekä elektroakustinen muusikko, säveltäjä Michał Jacaszek.

 

Kokoonpano kehittelee nykymusiikkia ja visuaalista taidetta yhdisteleviä, improvisoituja live-esityksiä, teoksia ja performansseja. Eri aloja edustavina taiteilijoina kolmikko pyrkii löytämään tasapainon omien taiteellisten kieltensä välille. Yhteinen kiinnostuksen kohde ja tärkeä inspiraation lähde on luonto.

Ensemblen Suolahtisalin debyytissä luvassa on siirtymiä musiikista materiaaliin ja materiaalista musiikkiin sekä kenties jotakin niiden väliltä. Kolmikko yhdistää improvisoidussa esityksessä puukaiverruksen, viulun ja elektroakustisen musiikin yhdeksi kokonaisuudeksi. Musiikki kuullaan ja nähdään osana kuvataiteilijan työskentelyä ja teoksia, sekä toisin päin, työskentely ja lavalla syntyvät teokset ovat kirjaimellisesti kuultava osa musiikkia.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Finnish Landscapes -näyttely Varsovassa 2017 toi taiteilijat yhteen

Marjo Hallila on Suolahdessa asuva nykytaiteilija, joka on valmistunut taiteen maisteriksi sekä Varsovan kuvataideakatemiasta että Taideteollisesta korkeakoulusta. Tällä hetkellä Hallila työskentelee Suomen Kulttuurirahaston vuosiapurahalla.

Viulisti Dagna Sadkowskan Hallila tapasi Varsovassa Hallilan Finnish Landscapes -näyttelyn avajaisissa vuonna 2017, ja kaksikko teki pieniä yhteistyön avauksia mm. Finnish Landscapes -konsertin merkeissä ennen Hallilan paluuta Suomeen. Sadkowskalla ja Michal Jacaszekilla on taas useammalta vuodelta kokemus yhteistyötä muun muassa Kwartlidium-kvartetin puitteissa.

Viime kesänä kolmikko tapasi ensimmäisen kerran Sadkowska, Jacaszek, Hallila -kokoonpanolla Varsovassa ja ryhtyi suunnittelemaan yhteistyötä käytännön tasolla. Puolalaisten vierailu on askel kohti yhteistyön syventämistä ja Suolahtisalin esitys kolmikon ensimmäinen yhteinen julkinen esiintyminen.

Jacaszekin ja Sadkowskan Suomen-vierailua on tukenut Adam Mickiewicz Instituutti. Hallilan työskentelyä tukee Suomen kulttuurirahasto. Tapahtuman järjestäjänä on Äänekosken kulttuuritoimi.

Michał Jacaszek, äänitaiteilija, elektroakustisen musiikin säveltäjä, esiintyjä ja tuottaja. Julkaissut useita sooloalbumeja ja levyttänyt eri kokoonpanojen kanssa. Esiintynyt lukuisilla festivaaleilla ja konserteissa. Tekee monialaista yhteistyötä eri alan taiteilijoiden kanssa. Säveltää myös elokuva- ja live-teatterimusiikkia. Puolan elektroakustisen musiikin seuran ja Puolan elokuva-akatemian jäsen. Asuu Gdanskissa, Puolassa.

Dagna Sadkowska. viulisti, kuraattori, taidekasvattaja. Kwartludium-yhtyeen perustajajäsen, solisti ja kamarimuusikko. Esiintynyt lukuisilla festivaaleilla ja konserteissa sekä solistina että eri kokoonpanojen jäsenenä. Tekee yhteistyötä nykysäveltäjien kanssa. Työskennellyt useita vuosia improvisoidun nykymusiikin parissa. Varsovan Syksy-festivaalin Hits the Club’in kurattori ja Młoda Orkiestra -orkesterin johtaja. Taidekasvattaja. Asuu Varsovassa, Puolassa.

Marjo Marjo, kuvataiteilija. Työskentelyssä keskeisellä sijalla monialaisuus, -materiaalisuus ja käsitteellisyys. Viime vuosina työskentelyssä painottunut kokeellinen nykygrafiikka ja abstraktimaalaus. Työskentelee jatkuvassa vuorovaikutuksessa materiaalien ja ympäristön kanssa. Pitänyt viime vuosina useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin. Työskentelee parhaillaan Suomen Kulttuurirahaston vuosiapurahalla. Asuu Sörkänmäellä, Suolahdessa.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy