ÄKS

Martin Scorsesen The Film Foundationin restauroima Kahdeksan surmanluotia saa maailman ensi-iltansa Sodankylässä ja Bolognassa

18.05.2022 12:01 (muokattu 20.05.2022 20:42)
Murhenäytelmän loppu: pienviljeliä Pasia näytellyttä Mikko Niskasta poliisin hoteisiin saattelee poliisin roolissa ohjaajan veli, Sakari Niskanen.

Vihdoinkin maailman ensi-ilta! Korona on jarruttanut ison projektin huipennusta, mutta nyt se viedään maaliin. Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotia nähdään restauroituna Sodankylän elokuvafestivaaleilla. 

 

Kunnianosoituksena Peter von Baghille Martin Scorsesen The Film Foundation ja Fondazione Cineteca di Bologna ovat valmistaneet mestariteoksen pitkästä versiosta ensi kertaa 35-millisen kopion. Sen ensiesitys on kesäkuussa  Sodankylässä ja Bolognassa. KAVI esittää restauroinnin Helsingin ensiesityksenä elokuvateatteri Reginassa 3. syyskuuta.

– Koen tämän suurena kunnianosoituksena isäni tekemälle työlle. Tämä on samalla pieni näpäytys niille henkilöille ja tahoille, jotka olivat aikoinaan vastustamassa ja hankaloittamassa elokuvan tekoa. Että elokuva nähdään juuri Sodankylän elokuvafestivaaleilla, se lämmittää sydäntä, festivaalille osallistuva Jorma Niskanen sanoo.

Myös ÄKS lähtee Sodankylään ja raportoi paikan päältä. Päätoimittaja Marjo Steffansson on pitänyt Mikko Niskasen lippua yllä ja koettanut saada elokuvaohjaajan synnynkaupungin heräämään ja pitämään yllä Niskasen jättämää merkittävää elokuvaperintöä. Työstä on syntynyt myös  Mikon Matkassa -kirja.

– Kahdeksan surmanluotia on tärkeä elokuva juuri äänekoskelaisille ja varsinkin konginkankaalaisille. Vuonna 1972 ensi-iltansa saanut reilu viisituntinen jättiläinen sai ennakkonäytöksensä Konginkankaan työväentalolla, joka pursusi katsojamäärästä. Olihan filmin tekoon osallistunut suuri joukko paikallisia amatöörinäyttelijötä , kuvaajia ja avustajia.

Surmanluotien kuvauspaikkoja löytyy Äänekosken alueelta useita: Pekkolan tila, Liimattalan koulu, Kauton torppa Illaanjärven rannalla, Ales Penttisen talo ja piha, Konginkankaan Kuntala, Lekojärven suo, kirkonkylän baari ja Matti Niskasen kauppa. Matilanvirran tanssilava, Jokiniemen ja Herneelän talot sekä Liimattalan tuulimylly. Koivulan talosta Peräpohjalta, saatiin lainaksi Liisa-hevonen ikuisiksi ajoiksi mieleen syöpyneessä kohtauksessa, jossa Mikko maanitteli umpihankeen reen kanssa juuttunutta hevosta liikkeelle. Kohtaus, jossa kohtalokkaat luodit ampunut Pasi kuuntelee putkassa radiosta kuuluvaa lähetystä ampumiensa poliisien hautajaisista on kuvattu Äänekoskella, Kotakennääntie kakkosessa, entisen verotoimiston alakerrassa, entisessä putkassa.

– Lähdemme Jorman kanssa edustamaan Äänekoskea ja teemme jälleen kerran kuntamarkkinointia muistuttaen, että Mikko Niskanen on Äänekosken suurmies joka arvosti kotiseutuaan vahvasti. Tämä arvostus näkyy hänen elokuvissaan, Marjo Steffansson sanoo.

Kahdeksan surmanluotia esitettiin ensimmäisen kerran neliosaisena tv-sarjana, jonka ensimmäinen osa nähtiin maaliskuun 29. päivä, vuonna 1972. Elokuva sai parhaan ohjauksen ja parhaan miespääosan Jussi-palkinnot. Mikko Niskaselle myönnettiin vuonna 1972 Valtion elokuvataiteilijapalkinto, joka oli 5 000 markan suuruinen.

Järkyttävän murhenäytelmän loppu kuvattiin Liimattalassa Lamminpääntiellä.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy