Äänekoskelta Kokoomuksen riveistä huhtikuussa käytäviin eduskuntavaaleihin asettui Sumiaisiin asettunut tuore politiikan kasvo. Matti Vihelä on osallistunut politiikan tekoon synnyinseudullaan Kalajoella.
Matti Vihelä asuttaa Sumiaisissa rintamamiestaloa. Hän kalastaa ja metsästää ja ajaa työkseen karja-autoa, joten häntä voisi kutsua kokoomuksen duunariehdokkaaksi. Yhdentoista lapsen isälle on elämä näyttänyt myös sen varjopuolensa, mutta valoisalla luonteella on vastoinkäymiset astetta helpompi voittaa.
– Olen asunut suurimman osan elämästäni Kalajoella. 15-vuotiaana, heti verokortin saatuani, aloitin työnteon ja siitä lähtien olen ollut työelämässä kiinni, Matti Vihelä laskee.
Kannuksen maaseutuoppilaitoksesta tulivat kannukset maatalon töihin, mutta ensimmäiset opit tulivat jo äidinmaidosta.
– Maaseutulinjan päälle kävin vielä maatalouskoneasentajan linjan. Armeijassa tuli kaupan päälle rekkakortti.
Ensimmäisen palkkansa Vihelä nosti turvesuolta.
– Nykyinen vihervasemmistolaien hallitus teki alkutaipaleellaan varsin kunnianhimoisen ohjelman ilmastonmuutoksen torjumiseksi, kun tavoitteeksi asetettiin, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Nopealla aikataululla aloitettiin monia toimenpiteitä ilman kunnon valmistelua. Tästä yhtenä esimerkkinä on turvetuotannon yhtäkkinen alasajo. Sen ansiosta suuri joukko tämän toimialan piirissä elantonsa hankkineita yrittäjiä ajautui täysin kohtuuttomaan tilanteeseen ja konkursseihin myöskin täällä Keski-Suomessa, Vihelä harmittelee.
Ennen maatalousyrittäjyyttä Vihelä käänteli rekan rattia kolmen vuoden ajan.
– Vuonna 2003 tehtiin tilakaupat ja lähdin jatkamaan sukutilaa. Rakensin uudet, isot navetat joten voin sanoa, että tiedän maanviljelijän osasta lähes kaiken niin hyvässä kuin pahassakin.
Se paha paikka oli, kun Venäjä hyökkäsi Krimille vuonna 2014. Pakotteet iskivät suoraan maatalousyrittäjiin.
– Mikään muu toimiala Suomessa ei joutunut vastuuseen kuin me maatalousyrittäjät. Maataloudessa ollaan menty siihen pisteeseen, että sinun on oltava todellinen monialayrittäjä, jotta pärjäät alalla. Kun maitotilistä leikataan iso osa pois, pitää olla varasuunnitelma kun kulut pysyvät ennallaan. Minulla oli hankkeet pieninä palasina maailmalla, kun korjailin naapureiden maatalouskoneita. Voisi sanoa, että maanviljelijän toimiala käsittää kaikki työt kätilöstä metallimiehen hommiin.
Vihelän tarina ei ole uniikki: EU, alahaiset tuottajahinnat ja kustannusten nousu ovat ajaneet suomalaiset maatalousyrittäjät ahtaalle. Myös Vihelällä kävi maatilan pito mahdottomaksi, ja pian oli edessä tilan paketointi.
Vihelä kertoo, että vanhempien tuki on ollut kultaakin kalliimpaa.
– Isä ja äiti ovat olleet aina kannustamassa. Kotona on opetettu, että pitää itse kokeilla, sillä muuten ei tiedä. Tässä vaalihommassa kävi sama juttu: ensin äiti vähän toppuutteli, mutta isä innosti mukaan. Kokoomus on ollut sydäntä lähellä jo lapsuudesta saakka, ja muistan, kuinka olen jo lapsena jakanut vaalimainoksia isän kanssa.
Nykyinen puoliso löytyi maatalousnäyttelystä. Hänen mukanaan vaihtui Kalajoen hiekat Keiteleen rannoiksi vuonna 2015. Vihelä kertoo nauttivansa Keski-Suomen kumpuilevasta maisemasta, kalaisista järvistä ja puhtaasta luonnosta.
– Olin ensin äänekoskelaisessa hakeyrityksessä ja nyt teen reissuhommaa, eli vietän kuusi päivää rekan nupissa.
Kun Suomessa alettiin puhua Natoon liittymisestä vakavasti, höristi Vihelä korviaan.
– Kun Niinistö väläytti natokorttia päätin antaa tukeni ja liityin puolueeseen ja samalla myös Äänekosken paikallisjärjestöön. Olen toiminnan mies, enkä jää jahkailemaan vaan mieluusti tartun toimeen heti enkä hetken päästä.
Vaalipäällikkö Jorma Kiviranta nyökkää vieressä: Vihelä on jo nyt näyttänyt tarmokkuutensa. Hän kertoo, että itsensä kehumista pitää alkaa opetella.
– Kauppiaana olessa on täytynyt pitää myyntipuheita, joten nyt on alettava harjoittelemaan peilin edessä itsensä kehumista, Vihelä naurahtaa.
Vaalityön keihään kärjet löytyvät maa- ja metsätaloudesta.
– Toisena tulee liikenne. Kun on toiminut toistakymmentä vuotta rekkakuskina, ymmärtää toimivan infran tärkeyden. Minulla on kokemusta myös tuulimyllyistä, ja sen tiedän, että tuulivoimalat ovat kunnille menestys.
Vihelä toivoo Suomeen myös työn arvostuksen lisäämistä. Kokoomuksen ehdokasgalleriassa ja hän erottuu vahvasti duunarina jo taustansa vuoksi.
– Ei ole olemassa hyviä ja huonoja töitä ja työllä arvottaminen saisi joutaa pois. Suomi ei pyöri jos kukaan ei ole valmis siivoamaan tai työntämään käsiään saveen tai siihen itseensä. Haluan olla tukemassa myös monilapsisia perheitä, sillä sieltä tulevat ne tulevaisuuden yrittäjät, työntekijät ja porukan vetäjät, Matti Vihelä muistuttaa.