Mediataitoviikon osana nuoret pohtivat, kuinka Internet olisi nykyistä parempi paikka. Toivelistalla oli asiallisempaa nettikäyttäytymistä.
Tiistaina 11. helmikuuta vietetään maailmanlaajuista Safer Internet Dayta (Turvallisempi Internet -päivä). Teemapäivää vietetään yli 100 maassa. Suomessa Safer Internet Day kytkeytyy osaksi Mediataitoviikkoa.
Päivän teemana tänä vuonna on ”Yhdessä parempi Internet”. Teemapäivä muistuttaa siitä, että paremman Internetin luominen on niin palveluntarjoajien, lainsäätäjien, järjestöjen, kasvattajien kuin yksittäisten netinkäyttäjienkin vastuulla.
Kansallisen audiovisuaalisen instituutin koordinoima Mediataitoviikko keräsi tammikuussa 10-18-vuotiaiden nuorten näkemyksiä siitä, millainen olisi parempi Internet. Nettikyselyyn vastasi yhteensä 373 nuorta.
Vastaajista noin 22 prosenttia oli sitä mieltä, että Internet muuttuisi paremmaksi, jos netissä muistettaisiin käytöstavat. Vastaajat toivoivat nettikiusaamisen lakkaamista, netiketin noudattamista sekä sitä, että netinkäyttäjät huomioisivat, että nimimerkin takana on oikea ihminen.
Toiseksi eniten parannettavaa olisi vastaajien mukaan netin valvonnassa. Tähän liittyviä kommentteja tuli yhteensä noin 14 prosentilta vastaajista. Vastauksissa toivottiin esimerkiksi tiukempaa ikärajojen valvontaa, ylläpidon puuttumista tai kommentoinnin estämistä.
Nuorten avoimia vastauksia kyselyyn:
Mielestäni Internetin tekisi paremmaksi se, että…
”Kaikki pitäis järjen päässä eikä kirjottelis ittestään tai muista mitää idiootti juttui sinne.” (Tyttö, 17 v)
”Vanhemmat seuraisivat nuorempien kielenkäyttöä, ja myös mielellään hieman vanhempienkin käytöstä netissä.” (Poika, 17 v)
”Ihmiset esim. oppisivat laittamaan kritiikkiä haukkumisen tilasta.” (Tyttö, 15 v)
”Ihmiset jotka kiusaavat/ahdistelevat toisia netissä keksisivät jotain parempaa tekemistä niin että keskustelupalstoilla voisi puhua normaalisti ihmisten kanssa.” (Tyttö, 17 v)
”Jokaisella keskustelupalstalla tai sivustolla olis joku ylläpitäjä joka vois blokata sellaiset käyttäjät jotka kiusaa netissä.” (Poika, 14 v)
”Ikänsä joutuisi todistamaan oikeasti, nykyään kaikki vaan kirjoittaa väärän vuosiluvun ja oho pääseekin muillekkin sivustoille kun kuuluisi.” (Tyttö, 17 v)
Safer Internet Day -teemapäivää koordinoivat Insafe ja Inhope. Rahoitus tulee Euroopan komission Safer Internet -ohjelmasta. Lisätietoja: www.saferinternetday.org. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto.