Suolahden yhtenäiskoulun väki pääsi vihdoin ja viimein saman katon alle. Koulun pihaan kertyneet oppilaat antoivat aplodit rakentajille ja koulun rakentamisesta päättäneille poliitikoille.
Tämä on päivä jota on odotettu. Tämä on päivä joka jää historiaan. Tämä on päivä, jolloin moni lähti kouluun vatsassaan perhosia. Tämä on päivä, joka innostaa oppimaan uudessa ja modernissa oppimisympäristössä!
Vaikka koulu siirtyi kylän toiselle laidalle, ei kuljetusoppilaat juurikaan lisääntyneet: kolme kuljetusoppilasta putosi pois ja kymmenen tuli lisää. Kisakatukin muutetaan pihakaduksi ja Telakkakadun ja Kisakadun risteys tehdään turvalliseksi. Monenlaista uudistusta on vielä luvassa!
Suolahden yhtenäiskoulu on nyt yhtenäinen, kun pienet oppilaat pääsivät uuteen koulurakennukseen. Kaikki tunsivat olonsa tervetulleeksi, kun vastassa oli koulun yhdeksäsluokkalaiset banderolleineen. Talossa on nyt 680 oppilasta ja henkilökuntaa 70 ammattilaisen verran.
– Arjen tullen raja hälvenee, eikä me olla enää ylä- ja alakoululaisia, vaan me ollaan me. Talo on valmis, mutta vielä äärimmäisen keskeneräinen, sillä on meistä kaikista kiinni, millainen henki tänne tulee, rehtori Mika Lehtonen painotti.
– Pyritään siihen, että meillä on hyvä olla, sillä tavalla tämä homma toimii, apulaisrehtori Tapio Saaristo lisäsi.
Lehtonen katselee ympärilleen ylpeänä.
– Olen aika monessa koulussa käynyt, mutta näin hienoa en ole nähnyt missään. Minusta tämä näyttää enemmän kulttuuritalolta kuin perinteiseltä koululta, Lehtonen sanoo ja kertoo ulkomaalaisten vieraiden hieraisseen silmiään rakennukseen astuessaan.
Oppilaiden tuloa seuraamaan saapui myös rakennuksen vastaava työnjohtaja Jari Mäki-Puhtila PEAB Oy:stä.
– Kaikki näyttää toimivan uskomattoman hyvin. Tässä oli paljon rakennusteknisesti haastavia juttuja, se jäi tästä projektista päällimäisenä mieleen, Mäki-Puhtila sanoo.
Härtsiä, Lehtonen ja Mäki-Puhtila hiljentyvät kuulolle, kun ensimmäiset ruokailijat täyttivät ruokasalin. Ruokasalissa on kivilattia ja yksi jättimäinen ikkunaseinä. Näistä elementeistä huolimatta kilinä ja kolina sekä puheensorina on vaimeaa.
– Akustiikka pelaa erinomaisesti tässäkin tilassa. Yläkerroksissa on kuin huopatossutehtaalla, miehet huomaavat.
– Talon tekniikka mahdollistaa paljon, sillä laitteita voidaan käyttää monella tavalla ja monella eri tasolla. Opettajilla on nyt mahdollisuuksia monenlaiseen toimimiseen luokassa istumisen sijaan. Talosta löytyy jaettavia tiloja ja avoimia oppimisympäristöjä, Äänekosken opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä viittoilee.
Jokaiselle oppilaalle tämä päivä oli jännittävä ja varmasti lopuksi ikää mieleenpainuva. Sinikka Hintikan 1A -luokan oppilaat pääsivät astumaan koulun ovista sisään ensimmäisenä. Ensin tutkittiin oma naulakko, ennen kuin päästiin astumaan luokan ovesta sisään.
– Tämä on ihan kuin hotelli, jossa on monta kerrosta!
– Meidän luokassa on ihanan värinen lattia. Tämä on mun lempiväri.
– Nää pyörivät tuolit on ihan parhaat.
Opettaja Hintikka on käynyt tutustumassa taloon ja luokan uusiin teknisiin laitteisiin. Vanhasta luokasta ei lähtenyt mitään mukaan.
– Saamme käyttöön uudet matematiikan kirjat ja äidinkielen työkirjat, Hintikka sanoo ja kaivaa kaapistaan uudet kukikkaat työjalkineet.
Luokkaan tutustumisen jälkeen lähdettiin tutustumiskierrokselle. Vaikka talo on iso, se ei ole sokkeloinen, vaan helposti pienen oppilaan hahmotettava.
– Tässä on vessat, tuolla on lisää vessoja, Hintikka näyttää.
Talosta löytyy monia jänniä paikkoja. Liikuntasalin lattia on pehmeä, se huomattiin heti. Katosta roikkuville renkaille kirmattiin äkkiä, myös kiipeilyseinät ja vanhat tutut puolapuut kiinnostivat.
– Otetaan vähän löysiä pois ennen ruokailua. Tämä päivä on ollut todella jännittävä, ja nyt saa purkaa hieman energiaa, ope yllyttää.
Hienousko se on pääasia. Miten ois käytännöllinen ja toimiva.