Nimet on paperissa ja kahvit juotu, mutta mikä se mysteerinen yhtiökokous on ja mitä siellä tehdään? Pelko pois, sillä tässä on tiivis tietopaketti taloyhtiön käytänteistä ja taloyhtiön kokouksista.
Ostaessasi asunnon talosta joka on asunto-osakeyhtiö, ostat käytännössä kyseisen yhtiön osakkeita. Osakkeenhaltijana sinulla on oikeus ja velvollisuus osallistua vuosittain yhtiökokoukseen, koska yhtiökokous on asunto-osakeyhtiön korkein päättävä elin. Yhtiökokouksessa osakkeenomistajat käyttävät sanavaltaansa tärkeistä asioista yhtiön toiminnan kannalta, eli aina tilinpäätöksen vahvistamisesta taloyhtiön hallituksen valintaan. Yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat on määrätty yhtiöjärjestyksessä, jonka sisältö on määritelty asunto-osakeyhtiölaissa.
Asunto-osakeyhtiössä varsinaisena ?johtajana? toimii taloyhtiön hallitus. Tilannetta voidaan verrata eduskunnan ja hallituksen väliseen suhteeseen. Eduskunnan eli osakkeenomistajien tulee luottaa hallituksen kykyyn tehdä taloyhtiön sekä osakkeenomistajien kannalta oikeudenmukaisia ja järkeviä päätöksiä. Lisäksi tietyissä tapauksissa hallitus voi viedä oman toimivaltansa mukaisen asian eduskunnan eli yhtiökokouksen päätettäväksi.
Käsitteitä
Yhtiöjärjestys = selvittää mikä on yhtiön toiminimi, yhtiön hallitsemien rakennusten/kiinteistöjen sijainti, jokaisen osakehuoneiston käyttötarkoitus ja huoneiston huoneiden lukumäärän sekä yhtiövastikkeen suuruuden ja sen määräytymisen perusteet.
Yhtiökokous = kokous, jossa osakkeenomistajat päättävät tärkeistä asioista asunto-osakeyhtiön toiminnan kannalta.
Taloyhtiön hallitus = yhtiön varsinainen johto. Hallitus valitaan yhtiökokouksessa ja siinä tulee olla puheenjohtajan lisäksi yhtiöjärjestyksen mukainen määrä jäseniä.
Isännöitsijä = hoitaa asukaspalveluita ja järjestää mm. huoltopalvelut. Toimii tiiviissä yhteistyössä hallituksen kanssa.
Tilintarkastaja = valvoo hallituksen ja isännöitsijän toimia sekä raportoi näistä yhtiökokoukselle. Tilintarkastajan antamat raportoinnit voivat vaikuttaa vastuuvapauden myöntämiseen hallitukselle ja isännöitsijälle.
Toiminnantarkastaja = alle 30 huoneiston taloyhtiössä voidaan tilintarkastajan sijasta valita toiminnantarkastaja, joka voi myös olla talossa asuva osakkeenomistaja.
Sihteeri = kirjaa ylös kokouksen kulun ja laatii pöytäkirjat.
Pöytäkirjan tarkastajat = kokouksessa valitaan myös pöytäkirjan tarkastajat, jotka nimensä mukaisesti tarkastavat pöytäkirjojen vastaavan kokouksen kulkua ja vahvistavat sen allekirjoittamalla valmiin pöytäkirjan.
Yhtiökokouskutsu = toimitetaan osakkeenomistajille kirjallisesti vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta. Kutsusta selviää kokouksen aika, paikka sekä käsiteltävät asiat.
Kokousasiakirjat = jokaisen osakkeenomistajan nähtävillä pyydettäessä ja kaksi viikkoa ennen yhtiökokousta kutsussa ilmoitetussa paikassa, joskus myös kopioina yhtiökokouksen kutsun mukana. Näitä asiakirjoja ovat mm. viimeinen tilinpäätös, toimintakertomus sekä toiminnantarkastuskertomus.
Pöytäkirja = laaditaan sekä yhtiökokouksesta että taloyhtiön hallituksen kokouksesta. Pöytäkirjasta selviää tehdyt päätökset sekä eriävät mielipiteet.
Valtakirja = valtakirjalla voit valtuuttaa jonkun toisen menemään puolestasi yhtiökokoukseen edustamaan sinua. Esimerkiksi osakkeenomistaja voi valtuuttaa osakkeessaan asuvan vuokralaisen menemään puolestaan yhtiökokoukseen, jos valtuutettava antaa suostumuksensa.
Huomionarvoisia seikkoja yhtiökokousta silmällä pitäen
– Asunto on aina sijoitus! Järkevä ihminen pitää huolta rahoistaan ja sijoituksistaan.
– Olet omilla teoillasi ja tekemättömyydelläsi vastuussa osakkeistasi.
– Asunto-osakeyhtiön järkevä hoitaminen vaatii yhteistyötä ja avointa dialogia käsiteltävistä asioista.
– Vaikka et tietäisi yhtiökokouksesta mitään, eivät asia selviä ainakaan kotiin jäämällä.
– Kysy vaikka tuntuisi kuinka tyhmältä! Kyse on sinun omaisuudestasi, sinulla on oikeus vastauksiin.
– Mieti tarkkaan kenelle annat valtakirjan vai annatko kenellekään. Oletko valmis luovuttamaan jollekin toiselle oikeuden käyttää sinun ääntäsi taloyhtiötä koskevissa päätöksissä?
– Hyvä ja hyvin hoidettu taloyhtiö voi myös edesauttaa asunto-osakkeiden jälleenmyyntiä.
– Tutustu kaikkiin kokousasiakirjoihin huolella ja tuo kokouksessa esille, jos jokin asia ei omasta mielestäsi täsmää.
Riikka Lehikoinen
Jutussa käytetyt lähteet:
Hyvä hallintotapa taloyhtiössä, 2010 Kiinteistöalan kustannus Oy
Petteri Kuhanen: Taloyhtiön kokousopas, 2010 Kiinteistöalan kustannus Oy
Finlex