ÄKS

Meppi Elsi Katainen: ”Äänekoski on keidas erämaassa, ja erittäin positiivinen paikka tämän kokoluokan kunnissa”

23.05.2024 19:06 (muokattu 23.05.2024 19:21)
Keskustalainen Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen käväisi ihailemassa Suolahden Wanhan Aseman miljöötä.

Meppi Elsi Katainen käväisi Äänekoskella. Pikavisiitti Suolahden Wanhan Aseman pihapiiriin ihastutti maisemallaan.

 

Elsi Katainen istahti Suolahden Wanhan Aseman edustalla olevaan Päivi Reimanin teokseen ”Sininen hetki”. Hän testasi kaikki kolme penkkiä ja ihasteli aurinkoisena päivänä kimaltavaa Keitelettä.

– On teillä komeat maisemat, Katainen sanoi.

Euroopan parlamentin jäsenenä maaliskuusta 2018 saakka toiminut Katainen kertoo vihreän siirtymän ja Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan olleen viime aikojen parlamenttia eniten puhuttaneet aiheet.

– Turvallisuus on nouseva trendi ja lain valmisteluiden pöydältä siirtyvät vihreän siirtymän aiheet ja 2025 hiilineutraalisuusaiheet teetättävät ja puhuttavat. Voisin sanoa, että takana on lainsäätelyn vihreän siirtymän tsunami, Katainen kertoo ÄKSälle.

Sotaisa Eurooppa ja Suomen varautuminen ovat myös aiheita, joita on syytä pitää puheissa.

– Eurooppalaisittain katsottuna Suomi on hyvin varautunut, ja sotilaallisesti aivan parhaiten varautunut, josta saamme olla suorastaan ylpeitä. Huoltovarmuuskeskus näkyy erilasissa paneeleissa puhumassa, tämä on uutta. Sodan myötä energiakriisit sekä ymmärrys siitä, että ruokaturvallisuus ei ole itsestäänselvyys.

Vihreän siirtymisen jälkeen varautuminen on iso trendi, puhutaan sitten sotilaallisesta varautumisesta, joka ei ole muualla Euroopassa niin korkealla tasolla kuin Suomessa.

– Aseteollisuuden nostaminen on iso hanke, ja sen ottaa yksi komissaari hoitaakseen. Hanke nimeltä autonominen strategia tarkoittaa sitä, että Euroopan tulisi alkaa seisoskelemaan omilla jaloillaan, eikä oltaisi riippuvaisia teollisuuspolitiikasta, energiasta, ruoasta, lääkkeistä, osaamisesta ja työvoimasta. Me olemme kaikissa näissä asioissa aivan liian riippuvaisia muista ja se on hallaa meidän kilpailukyvyllemme.

Suomeen tuodaan ruokaa muualta, eikä oma tuotanto kata tarvetta. Katainen harmittelee omavaraisuuden hiipumista.

– Tilojen kannattavuus on ydinasemassa. Jos viljelijälle jää reikäleivästä 3,6 prosenttia, on asia vinoutunut. Viljelijälle markkinahinta on huono, paljon huonompi kuin itse tuotantopanokseen on pitänyt laittaa. Ostovoima hiipuu siinä missä tuetkin, Katainen harmittelee ja ymmärtää, miksei nuoria ala kiinnosta.

Katainen kertoo, kuinka on pitänyt huolta, että komissiossa otetaan huomioon ruokaturva.

– Puhumattakaan epäreilujen kauppatapojen karsimisesta. Ruoka-alalle ei uutiset ole hyviä, jos aletaan antamaan tuomioita ihmiskaupasta, Katainen sanoo.

EU-vaalit koetaan etäiseksi. Miksi kannattaa lähteä uurnille?

– Yli 60 prosenttia eduskunnan lainsäätelystä on peräsin Brysselistä. Ja kunnissakin peräti 40 prosenttia. EU on työntänyt näppinsä joka paikkaan, joten on parempi olla kiinnostunut, vaikka kaukaiselta näyttääkin.

Maitopurkissa tiukassa kiinni pysyvät pullonkorkit ärsyttää ja puhuttaa.

– Sekin oli varsin pitkä prosessi. Komissiosta tuli esitys vuonna 2017 ja nyt se on meidän vaivoinamme täällä. Prosessit ovat pitkiä.

Budjetista 60 prosenttia on maataloutta ja maaseudun kehittämistä.

– Jos nämä asiat yhtään kiinnostaa, niin kannattaa lähteä uurnille. Olen maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnan varapuheenjohtaja ja voin sanoa ilokseni suomalaisille, että siellä pystyy oikeasti vaikuttamaan konkreettisiinkin asioihin.

Mutta pystyykö 15 suomalaista vaikuttamaan, että kuuluuko se meidän ääni?

– Riippuu siitä millaisten asioiden ääreen pääsee, ja saako neuvotteluvastuita. Suomalaiset saa tosi hyvin. Me ollaan ahkeria ja taistellaan itsellemme hyvät neuvottelupaikat. Meitä arvioidaan koko ajan ja listataan kaikki 700 meppiä. Sadan parhaan joukossa on aina kolmesta neljään suomalaista. Itse olen top 20 listalla maa- ja metsätalous sekä ruokapolitiikkapuolella. Tehdään kovasti suomalaisten eteen töitä.

Mitä Äänekoski sanoo tai merkitsee Elsi Kataiselle?

– Äänekoski on keidas erämaassa, ja erittäin positiivinen paikka tämän kokoluokan kunnissa. Teillä on monipuolinen elinkeinorakenne ja koko ajan investoidaan lisää. Olkaa ylpeitä, Katainen sanoo.

 

Vastaa

  1. Muoriloinen sanoo:

    Niinpä, hän ihastelee maisemaa Suolahdessa asemarakennuksen edustalla. Idyllinen, vanhaa säilytetty. Kun taas Äänekosken puolella olisi ollut eurooppalaista arkkitehtuuria huokuva aukio, miljoonilla rakennettu keidas. Olisikohan Katainen pakosta kehunut senkin, tosin tekohymy suupieliä nostattaen.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy