ÄKS

Merkittävä osuus yritystyöllistämiseen – näin työllisyysmäärärahat jaetaan

16.01.2016 10:00
 Keski-Suomen vuoden 2016 työllistämis-, koulutus- ja erityistoimien määräraha on yhteensä 34,6 miljoonaa euroa.

 

 

TE-toimisto käyttää tästä määrärahasta työllistämistoimiin 16,4 miljoonaa euroa. Lisäksi TE-toimiston asiakkaille hankitaan koulutuksia, valmennuksia ja asiantuntija-arvioita 12,4 miljoonalla eurolla sekä yritystoiminnan kehittämispalveluita 3,7 miljoonalla eurolla.

Työllisyysmääräraha kohdennetaan vuosittain eri toimenpiteisiin niiden vaikuttavuuden sekä työllisyysmäärärahan riittävyyden pohjalta. Selvitykset osoittavat, vaikuttavimpia toimia ovat yrityksiin työllistäminen, oppisopimus sekä koulutuksen yhteishankinta yrityksen kanssa. Valtio, kunta ja yhdistyssektori ovat vaikuttavuudeltaan yrityssektoria heikompia, kun tarkastellaan työllistymisen kestoa sekä sen vaikutuksia asiakkaan mahdollisuuksiin työmarkkinoilla. Tästä johtuen TE-toimisto kohdentaa merkittävän osan työllisyysmäärärahasta yritystyöllistämiseen.

Palkkatuki
Palkkatuen kokonaisuudesta 4 miljoonaa euroa kohdennetaan kunnille ja kuntayhtymille, 1,7 miljoonaa valtiotyönantajille ja 8,9 miljoonaa euroa yksityiselle sektorille siten, että palkkatuen painopisteenä on yrityksiin työllistäminen.

Lähtökohtana palkkatuen myöntämisessä on, että palkkatuki edistää asiakkaan työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Lisäksi palkkatuen myöntäminen edellyttää, että TE-toimisto arvioi tuella palkattavan tuottavuuden olevan alentunut tarjolla olevassa työtehtävässä ammatillisen osaamisen puutteiden johdosta.

On huomionarvoista, että ammattien muutoksen sekä tuottavuuden ja kilpailukyvyn kehittämistarpeiden vuoksi työmarkkinoille on vapautunut poikkeuksellisen paljon työnhakijoita, joilla ei ole edellytyksiä työllistyä avoimille työmarkkinoille nykyisellä koulutus- ja kokemustaustallaan. Tällöin palkkatuen käyttäminen asiakkaan lyhytaikaiseen työllistämiseen, kun pysyvämpi työllistyminen edellyttäisi osaamispohjan uudistamista, johtaa pitkällä tähtäimellä työttömyyden pitkittymiseen.
Palkkatuen rajallisuudesta johtuen TE-toimisto on joutunut painottamaan palkkatuen käyttöä:

– Valtiolle työllistämisessä painotuksena ovat nuoret työnhakijat.
– Kuntasektorilla palkkatukea kohdennetaan kuntien velvoitetyöllistämiseen, työllisyyspoliittisten avustushankkeiden kautta työllistyviin, uuden työllistämistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) kautta työllistyviin sekä vamman tai sairauden perusteella työllistyviin asiakkaisiin. Kunnista saadun palautteen pohjalta TE-toimisto on päättänyt laajentaa kuntasektorin työllistämisen painopisteitä siten, että palkkatukea kohdennetaan myös alle 30-vuotiaisiin työnhakijoihin, mikäli kuntasektorin tarjoamat tehtävät edistävät selkeästi asiakkaan työllistymistä avoimille työmarkkinoille.
– Yksityisen sektorin määrärahasta kolme miljoonaa euroa kohdennetaan alle 30-vuotiaiden asiakkaiden työllistämiseen yrityksiin. Loput yksityisen sektorin määrärahasta kohdennetaan ilman rajoituksia yritysten, yhdistysten, säätiöiden, kotitalouksien ja seurakuntien työllistämiseen.
– Yhdistysten ja säätiöiden kohdalla kiinnitetään erityistä huomiota siihen, miten toimija kykenee poluttamaan asiakkaan siirtymistä pysyvästi kohti avoimia työmarkkinoita.
– Oppisopimuksia rahoitetaan kaikille työnantajille. Tuen kesto on enintään puolitoista vuotta.

Starttiraha yritystoiminnan käynnistämiseen

Työllistämis-, koulutus- ja erityistoimien määrärahasta kaksi miljoonaa euroa kohdennetaan starttirahaan. Starttiraha edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Se myös turvaa yrittäjän toimeentulon siltä ajalta, jonka yritystoiminnan käynnistys ja vakiinnuttaminen arviolta kestää.
Työllisyyspoliittiset avustukset

Työllisyyspoliittisiin avustuksiin kohdennetaan 1,5 miljoonaa euroa. Työllisyyspoliittisella avustuksella edistetään työttömien työnhakijoiden työllistymistä. Avustuksella rahoitettavan toiminnan tulee parantaa työnhakijoiden yleisiä työmarkkinavalmiuksia, ammattitaitoa ja osaamista ja näin edistää heidän työllistymistään

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy