Nyt niitä taas saa. Niitä aitoja ja oikeita sekä vaarallisia karkkeja. Niitä jotka pantiin pannaan turvallisuussyistä 1980-luvun puolivälissä. Merkkarit tulivat kauppoihin tänään!
1960-luvulla syntynyt söi merkkareita huolettomasti. Joskus karkki meinasi humpsahtaa kitusiin, mutta kun kaveri paukutti selkään, niin johan irtosi. Merkkareiden valmistus aloittettiin vuonna 1973. Nyt on otettu resepti käyttöön uudestaan. Merkkarit maistuvat samalta kuin ennenkin, kokoa on pienennetty ja mustiin merkkareihin on viilletty lovi ? turvallisuussyistä.
– Hammaslääkäri Margit Töllikön laittamat paikat jäivät merkkareihin kiinni ja sit täyty mennä taas hammaslääkäriin. Muuten olis jäänyt ammottavat aukot hampaisiin. Monta kertaa ne jäi kurkkuun, eikä meinannu uskaltaa nielasta, kun pelotti että tukehtuu. Sit mä siirryin suklaaseen, muistelee Tiina Oksanen-Vehkala.
Kauppiksen vieressä olevasta Tattikselta sai merkkaita. Myös Keskuskadulla sijainneelta Kulmikselta eli Kulmakioskilta sai näitä vaarallisia lätkiä. Suolahdessa ekat merkkarit sai Oksasen Aunen sekatavarakaupasta. Hinta oli kymmenen penniä.
– Aika kalliita ne oli, Tiina kertoo.
Uustuotannossa merkkareista ovat hävinneet luvut 5 ja 20. Nyt mustassa karkissa on pääkallon lisäksi sääriluut ristissä.
– Mitä mää sanoin. Ei ne oo samoja kuin ennen, Tiina puuskahtaa.
Kerro kaameimmat ja ihanimmat merkkarimuistosi.