ÄKS

Mestarin matkassa – Mikko Niskasesta kertova kirja Mikon Matkassa julkaistaan tänään

28.06.2019 06:00
Marjo Steffansson kulki Mikko Niskasen matkassa ja teki tarinoista kirjan.
ÄKSän päätoimittaja Marjo Steffansson sai tutustua äänekoskelaiseen suurmieheen, Mikko Niskaseen juttusarjan Mikon Matkassa myötä. Artikkelisarja taittui kirjaksi, joka julkistetaan tänään perjantaina Konginkankaalla vietettävässä Muistoissa Mikko Niskanen -tapahtumassa. 

 

Marjo Steffansson sai reilu kolme vuotta sitten idean alkaa kirjoittaa juttusarjaa Mikko Niskasesta niin sanotusti kotiseutu edellä. Pohdinnan jälkeen Steffansson rohkaistui kysymään matkaoppaaksi Mikon poikaa, Jorma Niskasta. 

– En tuntenut Jormaa entuudestaan, joten kynnys kysymiseen oli jostakin syystä korkea. En tiedä, miksi ajattelin, että Jorma haluaa antaa isänsä levätä rauhassa julkisuudelta. Asia oli kuitenkin aivan toisin päin: Jorma tarttui matkaoppaan rooliin täydestä sydämestään, ja siitä en voi olla kuin ikuisesti kiitollinen hänelle, Steffansson sanoo. 

Kuten projekteissa usein käy, niin kävi tässäkin sen klassinen: asia paisui pullataikinan lailla. 

– Kuvittelin, että sarja elää noin vuoden verran. Todellisuudessa Mikon Matkassa -artikkeleita julkaistiin kerran kuussa kolmen vuoden ajan, Steffansson nauraa. 

Juttusarja sai valtavan suuren suosion. Hyvää palautetta ropisi ja aina artikkelin ilmestyttyä Steffansson sai kuulla lisää tarinoita juttuun liittyen. 

– Kirjasin tarinat ylös. Pian tulikin ulkopuolelta painetta saada koko työ yksien kansien sisään. Hetken pohdittuani käärin hihat ja aloin uuteen urakkaan, eli saattamaan jättimäistä tekstimassaa kirjan sivuille sopivaksi. 

Steffansson kertoo, että uusi urakka osoittautui työn ohessa tehdessä ”yllättävän suureksi” ponnistukseksi.

– Nyt kun kirja on onnellisesti painettu, on olo huojentunut. Jos olisin ymmärtänyt lopullisen työmäärän, olisin ehkä pohtinut tarkemmin omia voimavarojani. Takana on työntäyteisiä öitä ja valtavan pitkäksi venyneitä päiviä ja viettämättömiä viikonloppuja ja juhlapyhiä, Steffansson huokaa. 

Jorma Niskanen on kävelevä Mikko -arkisto ja parhaita hetkiä Steffanssonille ovat olleet ne, kun on saanut kaivettua Mikosta esiin uusia tarinoita. 

– Silloin sykähdytti, kun Jorma sanoi minulle, että hänestä tuntuu siltä kuin tuntisi isänsä nyt paremmin. Minulla puolestani on välillä ollut sellainen olo, että Mikko on minun lähin ystäväni, sillä olen niin pitkän ajan ollut hänen kanssaan tekemissä lähes päivittäin, ja käsitellyt isoja kokonaisuuksia hänen värikkäästä elämästään, Steffansson sanoo.

Jorman ja Marjon yhteistyö on perustunut täydelliseen luottamukseen. 

– Olen hyväksyttänyt Jormalla joka ikisen lauseen. En voi edes kuvitella, kuinka yhtäaikaa raskasta ja antoisaa on ollut elää kuuluisan isän poikana kaikkien Mikon ylä- ja alamäkien kanssa. Nostan hattua Jormalle, että hän luotti minuun ja lähti oppaakseni tähän elämäni suurimpaan kirjalliseen projektiin. 

Mikon Matkassa -kirja julkaistaan perjantaina 28. kesäkuuta Konginkankaalla. Julkistamiseen ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. Luvassa on ainakin elokuvamusiikkia, Mikon läheisten puheenvuorot sekä kirjailijan puhe ja itse kirjan julkistus. 

Muistoissa Mikko Niskanen -tapahtuma pe 28.6. Konginkankaalla

Mikon Matkassa -kirjan julkistaminen pe 28.6. Konginkankaan kirkossa klo 17, julkkarin jatkot Konginkankaan työväentalolla. 

Marjo Steffansson ja Jorma Niskanen kertovat kirjasta ja Mikosta lauantaina 29.6. Suolahden Wanhalla Asemalla klo 16. 

Kirjaa on saatavilla perjantaina julkistuksen yhteydessä. Lauantaista alkaen kirja on myynnissä: 

Äänekoskella: Kesport ja Expert Niskanen, Wille Olohuone ja Keittiö, ÄKS

Suolahdessa: Kahvila Päivänpaiste, Ravintola Majakka

Sumiaisissa: Wanharouva

Konginkankaalla: Reimarin tupa

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy