ÄKS

Metsä Group ja ANDRITZ suunnittelevat ligniinituotteen koelaitosta Äänekoskelle

29.05.2023 09:38
Puukuitujen sidosaine ligniini poistetaan kuiduista selluntuotannossa. Perinteisesti se on hyödynnetty bioenergiana, mutta ligniinillä on myös lukuisia muita potentiaalisia käyttökohteita. 

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre suunnittelee jalostetun ligniinituotteen koelaitosta yhteistyössä ANDRITZin kanssa. Tavoitteena on kehittää prosessia, jossa sellunvalmistuksessa syntyvä ligniini erotetaan mustalipeästä ja jalostetaan uusiin käyttökohteisiin.

 

Koelaitoksen kapasiteetti olisi noin kaksi tonnia päivässä, ja se sijoittuisi osaksi Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdasta. Investointipäätös laitoksesta arvioidaan tehtävän tämän vuoden aikana.

Puukuitujen sidosaine ligniini poistetaan kuiduista selluntuotannossa. Perinteisesti se on hyödynnetty bioenergiana, mutta ligniinillä on myös lukuisia muita potentiaalisia käyttökohteita.  Tässä hankkeessa tuotteen soveltuvuutta loppukäytöissä kehittää johtava kemianalan yritys Dow. Koelaitoksessa valmistettua ligniinituotetta voitaisiin hyödyntää esimerkiksi biopohjaisena betonin ja kipsin tehonotkistimena rakennusteollisuudessa.

– On tärkeää, että kehitämme aktiivisesti uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja vaihtoehtoja korvaamaan fossiilisia materiaaleja ja raaka-aineita. Se vahvistaa biotuotetehdaskonseptiamme, jonka tavoitteena on hyödyntää kaikki sellutuotannon sivuvirrat mahdollisimman korkean lisäarvon tuotteiksi, Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen sanoo.

Ligniinin mahdollisuuksia erilaisissa sovelluskohteissa on tutkittu pitkään. Jalostetun ligniinin valmistus ja soveltuminen esimerkiksi betonin valmistuksessa korvaamaan fossiilipohjaisia kemikaaleja on osoitettu pilot-mittakaavassa nelivuotisessa EU-hankkeessa. Seuraavaksi teknologian ja tuotteen teknistaloudellista kannattavuutta arvioidaan jatkuvatoimisessa koelaitoksessa integroituna biotuotetehtaaseen.

– LigniOx -teknologian kehitys on erinomainen käytännön esimerkki ANDRITZin CircleToZero -hankkeesta, jonka tavoitteena on minimoida ja hyödyntää tehtaiden sivuvirtoja paremmin. LigniOx -teknologiaa on kehitetty tiiviissä yhteistyössä koko arvoketjun kanssa ja johtavien tutkimuskeskusten tuella. Korkean jalostusasteen ligniinituotteen valmistaminen selluntuotannon sivuvirrasta luo lisäarvoa ja vaikuttavuutta niin ympäristön kuin talouden näkökulmasta, kertoo ANDRITZ Oy:n toimitusjohtaja Kari Tuominen.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy