Metsäteollisuuteen on syntymässä ja vapautumassa runsaasti työpaikkoja. Asennemuutokselle ja koulutuksen kehittämiselle tulee pian kiire.
21-vuotias Tommi Huusko on alansa harvoja opiskelijoita Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston prosessiteollisuudessa, joka keskittyi aiemmin paperitekniikkaan. Metsäteollisuuden imago työllistäjänä on kokenut kolauksen koko Suomessa, eikä Huuskon koulutusala ole houkutellut uusia nuoria pariin vuoteen.
– Se johtuu varmaankin siitä, että tehtaita on lyöty kiinni ja mediasta kuulee vain huonoja uutisia. Mutta nyt kiinnostus voisi lisääntyä, kun kartongille ja sellulle on enemmän kysyntää ja siitä puhutaan, isänsä jalanjäljissä metsäalalle päätynyt Huusko pohtii.
Syytä pikaiseen kiinnostuksen lisääntymiseen olisi. Samaan aikaan kun metsäteollisuuteen suunnitellaan suuria investointeja lähitulevaisuuteen, on lähes kolmannes alan työvoimasta jäämässä eläkkeelle tulevien kymmenen vuoden aikana.
ERITYISESTI PULA on puutavararekkojen ja metsäkoneiden kuljettajista, mutta kysyntää on myös laboranteille sekä erilaisten käyttö-, kunnossapito- ja tuotekehitystehtävien ammattilaisille. Uudenlaisten osaajien tarve kasvaa, kun tietotekniikan käyttö lisääntyy ja metsäteollisuuden tuotteet muuttuvat.
Ammattiopiston rehtori Jouni Kurkela painottaa, että koulutusta kehitetään yritysten tulevaisuuden tarpeiden ehdoilla ja tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa. Naapurissa sijaitsevan Metsä Groupin päätös tehtaan rakentamisesta tulee merkittävästi vaikuttamaan POKEn koulutustarjontaan.
– Meillä on esimerkiksi valmiudet laajentaa logistiikan puolta Äänekoskelle heti tarpeen tullen, voimme myös suurentaa eri koulutusalojen ryhmiä ja tarvittaessa pystymme tarjoamaan enemmän vaikkapa kemian opintoja, Kurkela luettelee.
Uuden tehtaan myötä hän arvelee huolto- ja kunnossapidon puolen korostuvan entisestään. Sähkö- ja automaatio-osaamista taas peräänkuulutetaan koko metsäteollisuuden kentällä.
Sen sijaan Huuskon opiskelemalle prosessiteollisuudelle Kurkela ei näe sellaisenaan paikkaa tulevaisuudessa. Vähän useasta osa-alueesta opettava koulutusala kaipaa päivitystä, jotta opiskelijoiden olisi helppo erikoistua nykyistä syvemmälle.
ILMAN OPISKELIJOITA parhaatkin suunnitelmat ovat kuitenkin turhia. Oppilaitokset tarvitsevat yritysten kasvoja kasvattamaan luottoa alan työllistävyyteen.
Paperi- ja kartonkitekniikkaan erikoistunut Tommi Huusko uskoo saavansa valmistumisen jälkeen oman alansa töitä. Yksi paikka saattaa jo löytyä takataskusta.
– Meistä muovataan täällä moniosaajia. Kävin koulun tutustumisjaksolla sellutehtaalla, siellä työtäni voisi esimerkkinä olla prosessin sujuvuuden valvominen ja tarkkailu ohjaamossa tai haketusterän vaihto kentällä, hän kuvailee.
Datanomiopinnoista metsäalalle kolme vuotta sitten vaihtanut Huusko ajoitti opintonsa hyvin. Nuoren miehen tehdessä päätöstä uutiset puhuivat metsäteollisuuden kuolemisesta, tänä päivänä sen sijaan uudelleen syntymisestä.
Teksti julkaistiin ÄKSän Tehasta pukkaa -palstalla keskiviikkona 21. tammikuuta.