Alkulan päiväkodilla odotetaan elokuuta kuin kuuta nousevaa. Silloin nimittäin käynnistyy metsäeskari.
Ajatus metsäpäiväkodista on muhinut jo pitkään Alkulan päiväkodin osastolla Poutapilvet. Lastentarhanopettajat Outi Hänninen ja Annika Rekonen sekä päivähoitaja Minna Viik ovat metsään siirtymisestä kovasti innoissaan. Kapuloita innostuksen rattaisiin ei ole työntämässä päiväkodinjohtaja Marika Vuorinenkaan. Ajatus metsäesikoulusta on käynyt prosessin kaupungin päätöksentekokoneistossa läpi ja on tullut aika ryhtyä haaveista tekoihin.
– Aloimme miettiä asiaa jo vuonna 2013. Kävimme tutustumassa Pirkkalassa ja Hämeenlinnassa toimivissa metsäpäiväkodeissa ja ajatus vahvistui entisestään, Minna Viik muistelee.
Asiaa esiteltiin ensimmäistä kertaa kasvun ja oppimisen lautakunnassa maaliskuussa 2014. Nyt ollaan siinä pisteessä, että haku metsäesikouluun alkaa näillä näppäimillä. Nykyisten asiakkaiden haku päättyy 12.2. ja uusien 26.2.
– Nykyiset päiväkodissamme jo kirjoilla olevat lapset voivat hakea esikoulupaikkaa jo tästä päivästä alkaen. Yleinen haku alkaa 8. helmikuuta. Kaupungilla on linjattu metsäeskariin haku niin, että tänne voi hakea mistä tahansa Äänekosken alueelta. Järjestämme infotilaisuuden kiinnostuneille 10. helmikuuta, ja samalla voi myös tutustua päiväkotiimmekin. Alustava kysely antaa viitteitä siihen, että eskarista saattaa tulla suosittu. Muissa kunnissa, joissa on metsäpäiväkotitoimintaa on tunkua, ja paikkoja halutaan varata jo pienemmillekin. Aika näyttää millaiseksi suosio Äänekoskella kasvaa, Vuorinen kertoo.
VAIKKA AIKAA on jo ennättänyt kulua runsaasti, ei ajatus ole laantunut. Päinvastoin. Poutapilvien aikuiset ovat olleet luottavaisin mielin siitä, että he pääsevät toteuttamaan ideaansa.
– Olemme saaneet koko ajan positiivista palautetta. Poutapilvissä tykätään liikkua ulkona, käydä retkillä ja tehdä asioita toiminnalliselta pohjalta, Hänninen sanoo. Ulkona toimiminen ei ole siis vieras ajatus.
Metsäeskarissa toteutetaan uuden esiopetussuunnitelman mukaista opetusta -metsässä.
– Ennen sisältöalueiden kärki oli siinä mitä tehdään, nyt kärki painottuu siihen, miten tehdään, Rekonen linjaa.
Eskaria käydään sananmukaisesti metsässä. Päiväkodin takana on mukava metsä, josta löytyy jyhkeitä puita, kiipeiltäviä kiviä ja mukavia polkuja. Metsän keskelle rakentuu parhaillaan kota ja ekovessa.
– Olemme päässeet mukaan suunnittelemaan kotaa, ja ideoitamme on otettu huomioon. Moderniin kotaan valmistuu myös tulisija, Vuorinen kertoo.
LUOVUUS KUKKII metsäeskarissa. Matemaattisia taitoja opetelleen vaikkapa käpyjen ja keppien laskemisella. Musiikkia voidaan tuottaa luonnosta löytyvien rytmisoittimien avulla.
– Metsässä lapsi pääsee osalliseksi aivan eri tavalla, kun luovuus päästetään vapaaksi. On ihana ajatus, että annetaan tilaa lapsen luovuudelle ja tuetaan toiminnallisuutta. Lapsi pääsee vaikuttamaan tekemiseen itse kun vältetään istumista, Rekonen miettii.
Kun ollaan ulkona, niin se on selvää, että uni maittaa siinä missä ruokakin. Metsäeskarissa muuten syödään lounas ulkona.
– Aamupala nautitaan sisätiloissa, Vuorinen kertoo.
Tutkimusten mukaan paljon ulkoilevien lasten sairauspoissaolot ovat vähentyneet, niin ovat myös erilaiset allergiatkin.
– On myös tutkittu sekin, että ulkoilma auttaa keskittymisvaikeuksiin, naiset kertovat.
Tämä on aivan fantastinen juttu!
Sähköinen haku alkaa 8.2.
Infotilaisuus 10.2. klo 18 Alkulan päiväkodilla
Metsäeskari alkaa 15.8.
Äkelle metsälukio niin ei tarvi tontista tapella ja ei taatusti ole homeongelmia. Siihen äänemäen kupeeseen kota pystyyn, kävyillä derivoimaan vaan! Ei tule keskittymisvaikeuksiakaan kun -35*c pakkasessa vasta alkaa veri kiertää kunnolla karvalakin alla.