Suomen Metsäkeskus julkaisi hiljattain tutkimuksen, jonka mukaan ensiharvennuksilla poistetaan liikaa puustoa.
Huomautuksen sai 42 prosenttia kohteista ja loput oli harvennettu alle lakirajan. Tutkimus tehtiin Jyväskylän ympäristössä noin 50 kilometrin säteellä, mutta Metsäkeskuksen mukaan tilanne on samankaltainen koko maassa.
Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi selvitti tilannetta omalla alueellaan. Koska tutkimusalat olivat Jyväskylän ympäristössä, tietoja etsittiin Petäjäveden, Multian, Uuraisten, Äänekosken ja Konneveden alueella toteutetuista ensiharvennuskohteista, jotka olisivat voineet kuulua tutkimukseen. Metsäkeskuksen vuonna 2022 tarkastamista kohteista yksikään ei ollut harvennettu alle lakirajan.
– Metsäkeskuksen tutkimustuloksia ei voi kiistää, mutta meidän oma selvitys kertoo paremmasta tilanteesta omalla toimialueellamme. Voi miettiä johtuuko se esimerkiksi valtakirjakaupasta, johon sisältyy korjuun valvonta. Siinä me olemme metsänomistajan puolella, Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen johtaja Eero Poikonen toteaa.
– Jos puuta poistetaan liikaa, metsänomistaja kärsii puuston pienemmästä kasvusta tulevaisuudessa vähentyvinä puunmyyntituloina eikä se ole kenenkään etu, Poikonen muistuttaa.
– Korjuun valvontaa tehdään nyt joka tapauksessa Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomessa erityisen huolella ensiharvennuskohteissa ja raportoidaan siitä metsänomistajaa, hän korostaa.
Metsänomistaja voi puukauppa tehdessään esittää omia ehtojaan. Pienempää korjuukalustoa on, mutta silloin korjuukustannukset ovat suuremmat ja metsänomistajan puukauppatuotto pienempi.
– Näistä toiveista kannattaa keskustella metsäasiantuntijan kanssa. Hänellä on tietoa metsän tilanteesta ja tarpeista sekä tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tästä vuodesta odotetaan hyvää puukauppavuotta ja erityisesti harvennuspuulle tulee olemaan kysyntää. Tärkeää on, että nuoret metsät hoidetaan ajallaan eikä harvennuksia viivytetä.
Oikeaa aikaa miettiessä kannattaa tiedostaa, että Metsään.fi-aineisto perustuu keilausaineistoon eikä välttämättä kerro totuutta harvennusten tarpeesta. Tarkan tiedon saa vain ammattilainen paikan päällä metsässä käymällä.