Järvi-Suomen metsänomistajat pitävät käsittämättömänä sitä, että metsäteollisuus on alkanut valittaa puun tarjonnan laskusta ja epävarmuudesta. Näkymät ensi vuodelle ovat kuitenkin valoisat.
Tilastot kertovat, että Järvi-Suomessa tammi-lokakuun myyntimäärä oli yhteensä 11,1 miljoonaa kuutiota, mikä on 1,9 miljoonaa (21 %) enemmän kuin viime vuonna vastaavalla jaksolla. Syyskuu oli Järvi-Suomessa vuoden toiseksi vilkkain puukauppakuukausi.
Puukauppoja tehtiin yli 1 500 000 kuutiometriä. Teollisuuden puuvarannot ovat kasvaneet, mikä luonnostaan alentaa sekä kysyntää että tarjontaa. Metsänomistajien Liitto Järvi-Suomen mukaan muuttuvassa markkinatilanteessa metsänomistajien kannattaa hyödyntää metsänhoitoyhdistysten puukauppa-asiantuntemusta.
Järvi-Suomen metsänhoitoyhdistykset ovat tehneet metsänomistajille myös puunmyyntisuunnitelmia huomattavasti enemmän kuin viime vuonna.
Tammi-lokakuun puunmyyntisuunnitelmien yhteismäärä oli 8,2 miljoonaa kuutiota, mikä oli 1,7 miljoonaa (24 %) enemmän kuin viime vuonna.
Vielä lokakuussakin tarjontaa kuvaavien puunmyyntisuunnitelmien yhteismäärä oli 1 130 000 m3. Viime viikkoina varsinkin havukuitupuun ja talviharvennusten heikentynyt kysyntä on kuitenkin kääntänyt tarjonnan laskusuuntaan.
PUUMARKKINOIDEN tasapainoa seurataan Järvi-Suomessa kuukausittain. Tuoreimman raportin mukaan kysynnän ja tarjonnan tasapainossa on suuria maakunta- ja puutavaralajikohtaisia eroja. Pohjois-Savon puumarkkinat ovat kokonaisuutena selvimmin ylitarjonnan puolella.
Tasapainoisin markkinatilanne on Keski-Suomessa. Havutukin kysyntätilanne on jatkunut kuitenkin hyvänä, ainoastaan Kaakkois-Suomessa kuusitukin markkinat olivat selvemmin ylitarjonnassa.
Metsäomistajat kertovat, että talviharvennusten myynti on nyt vaikeaa. Ostajat tekevät tarjouksia kohteita valikoiden ja sekä hintaa että mitta- ja laatuvaatimuksia on harvennuskohteissa heikennetty.
Kun markkinoilla mennään joidenkin puutavaralajien kanssa ylitarjontaan, on selvää, että markkinatalouden lakien mukaisesti tarjonta reagoi heikentyneeseen kysyntään.
PUUMARKKINOIDEN näkymät ensi vuodelle ovat kohtuullisen valoisat. Metsäteollisuuden puunkäyttö on jo nyt varsin korkealla tasolla ja ensi vuodelle ennustetaan tuotantomäärien kasvua. Tämä merkitsee hyvää puun kysyntää myös ensi vuonna.