ÄKS

Metsäteollisuus ry:n Jaatinen: Kotimaan metsistä ei saada kaikkea puuta investoinneille

15.02.2015 15:48
Jonkun nämäkin puut pitää tehtaalle kuljettaa.
Suomessa on parhaillaan käynnissä useita metsäteollisuuden investointiprojekteja. Jos kaikki toteutuvat, on kotimaisen puun saanti tiukilla.

 

Tämän hetken suurimmat julkisuuteen ehtineet suunnitelmat ovat Metsä Groupin viime vuoden huhtikuussa julkistama biotuotetehdashanke Äänekoskelle ja helmikuussa 2015 Finnpulp Oy:n paljastama investointiselvitys Kuopion sellutehtaasta. Lisäksi niin muun muassa Stora Enso kuin UPM:kin ovat ilmoittaneet investointisuunnitelmista.

Kaksi ensimmäiseksi mainittua painivat muihin pienempiin suunnitelmiin verrattuna omassa miljardi-luokassaan. Tosin, Metsä Groupilla on Finnpulpiin verrattuna etumatkaa reilusti, sillä biotuotetehtaasta odotetaan investointipäätöstä tänä keväänä, kun Finnpulp taas selvittää vielä rahoitustaan ja pyrkii aloittamaan ympäristövaikutusten arviointia kevään aikana.

 

METSÄTEOLLISUUSYRITYSTEN edunvalvontajärjestö Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen totesi torstaina 12. helmikuuta Äänekoskella järjestyssä keskustelutilaisuudessa, että jos kaikki suunnitellut pienemmät investoinnit toteutuvat ja molemmat jättitehtaat rakennetaan Suomeen, ei kotimaista puuta ole tarjolla passiivisten metsänomistajien määrästä johtuen riittävästi.

– Kestäviä hakkuumahdollisuuksia ei taas voida ylittää, koska pitkällä aikavälillä metsien kasvu hiipuisi ja sitä emme halua. Käytännössä tilanne ratkaistaisiin sillä, että kuitupuun käytöstä luovuttaisiin jossain muualla tai sitten puuta pitäisi tuoda ulkomailta, Jaatinen sanoi.

Metsää kasvaa Suomessa 104 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Tällä hetkellä teollisuuden käyttöön kuluu 50–60 miljoonaa kuutiometriä puuta vuodessa. Kokonaispoistu eli muu kuin teollinen käyttö ja hävikki mukaan lukien luku kasvaa noin 65–70 miljoonaan kuutiometriin.

Kokonaisuudessaan teollisuus voi lisätä käyttöään kestävästi noin 70 miljoonaan kuutiometriin puuta vuodessa. Jo yksistään biotuotetehdas nielisi kolminkertaisen määrän, eli 6,5 miljoonaa kuutiota, nykyiseen Äänekosken sellutehtaaseen verrattuna ja Kuopionkin sellutehdas tarvitsisi arviolta viitisen miljoonaa kuutiota puuta.

 

PUUMARKKINAT ON Jaatisen mukaan saatava toimiviksi ja metsänomistajat aktivoitua, jotta kotimaisen puun saanti turvataan tulevaisuudessa.

Tämän hetken kehityskohteiksi hän nosti erityisesti metsätilojen koon suurentamisen ja pirstoutumisen pysäyttämisen sekä aktiivisen metsien hoidon ja puutuotannon. Tehokkuutta lisäävät sähköiset palvelut ja paikkatietoaineistot.

Metsäteollisuuden piirissä seurataan parhaillaan tarkasti myös keskustelua bioenergiatuista. Vaarana on, että Suomen hallituksen esittämät ainespuun energiatuet vääristävät kilpailua ja teollisuuden käyttämää paksumpaa ainespuuta menee jalostuksen sijaan polttouuniin.

Vastaa

  1. Mauri Ilomäki sanoo:

    Puuta on tarjolla yllin kyllin kunhan vaan hinta laitetaan kohdilleen. Minulla on kymmenen vuotta (10v) vanha tarjous 3,5 ha:n päätehakkuusta mapissa ja tämänpäivän tarjoukset ko.palstasta ovat jopa huonommat kuin silloin, kartellia vai ???. Patruunat kyllä tahtovat kokouspalkkioihinsa lisää huimien kuukausipalkkioidensa päälle, olis sillä kuuluisalla kirveellä töitä muuallakin muin mettäs!
    t. Samppa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy