ÄKS

Mielenmaisemat – Tuila Vuorisen muistonäyttely Äänekosken kirjaston Hoikkassalissa

04.10.2021 11:52

Tuila Vuorinen (6.5.1946 – 7.2.2021) teki elämäntyönsä peruskoulun ja lukion opinto-ohjaajana Hiskinmäen koululla Äänekoskella.

 

Opiskellessaan 1960-luvulla Äänekosken Yhteiskoulussa kuvaamataidon opettaja Urpo Heinon ja Vapaan Taidekoulun opit Helsingissä sytyttivät kipinän taideharrastukselle. 1990-luvun lopulla nuoruuden haave – maalata tauluja ja piirtää kuvia – ponnahti pintaan. Kesällä 1998 kuukausi Pietarissa taiteilija Serguei Oussikin opissa käynnisti prosessin, joka jatkui aina eläkeikään saakka, kunnes vuoden 2014 lopussa kaikki luova tekeminen loppui dramaattisesti muistisairauden vuoksi.

Tässä muistonäyttelyssä pureudutaan Tuila Vuorisen mielenmaisemiin: “Mieli avoinna vastaantulevalle – elämä on taideteos, niin raaka ja niin kaunis.” Esillä on monipuolinen kattaus tussipiirroksia, akvarelli- ja akryylimaalauksia, pastellitöitä ja sekatekniikkaa. Näyttelyn kolmeksi teemaksi on nostettu Luonto, Naiset, Sirkus ja klovnit. Kuten Tuila Vuorinen on itse kuvannut: “elämä on jatkuvaa liikettä, tasapainoilua kohtaamisten ja erojen keskellä, pysähtymistä liikkeen välillä”. Ajatuksen takana näyttelyssä tanssahtelevat etenkin sirkusmaailman klovnit ja erilaiset kauniisti rimpuilevat marionettihahmot.

Limingan Taidekoulun kurssit antoivat oppia uudelle mielenkiintoiselle tekniikalle; akryylipigmenttimaalaukselle. Tämä vei kohti kokeilullisempaa maalauskieltä, joka mahdollisti uuden, osittain sattumanvaraisen tavan vapauttaa minä, ja löytämään värimaailmasta intuitiivisesti mielenkiintoisia romanttisen surrealistisia maisemia, joissa vilisee taiteilijalle ominaisia hevosia, kettuja ja muita eläviä. Mielihahmoja maalauksissa ovat myös tanssijat ja laulajattaret. Joukkoon tupsahtavat välillä sateenkaaret, keijut, tähtitytöt ja -pojat kuin kerjäläisetkin.

Tuila Vuorinen oli aktiivinen taiteilija, joka kuului Äänekosken Taiteilijaseuraan, Saarijärven Taiteilijaseura Sienaan sekä pääkaupunkilaiseen monitaiteelliseen yhdistykseen nimeltä Kuukulkurit ry. Tuila Vuorisen taidetta on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä ympäri Suomen.

Muistonäyttelyn ovat koonneet Tuila Vuorisen tytär Tuuli Vuorinen-Oras (taiteen maisteri) yhdessä sisko Päivi Auran (koreografi-ohjaaja-tanssitaiteilija) sekä ystävä, kollega ja taiteentekijä Outi Heinosen kanssa. Muistonäyttelyn kokoamisen taustalla on mukana tyttären, siskon ja ystävän näkökulmat, jotka toteutuvat mm. interaktiivisten QR-koodien kautta tanssivideoteoksena sekä erilaisina kuvina ja muistokirjoituksina.

Mielenmaisemat – Tuila Vuorisen muistonäyttely 4.-27.10.2021 Äänekosken kirjaston Hoikkassalissa

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy