ÄKS

Mielipide Äänejärven itärannan kaavoituksesta

08.04.2021 16:08

Sisä-Suomen lehdessä 16. maaliskuuta olleessa kuulutuksessa kerrotaan Äänejärven itärannan asemakaavanmuutos- ja lajennushankkeesta, jolla halutaan ”vahvistaa alueen ominaispiirteitä ja identiteettiä” ja ”tarkastellaan mahdollisuuksia olemassa olevan asuinalueen täydentämiseen ja uuden seudullisesti vetovoimaisen asuinalueen toteuttamiseen” (suora lainaus).

Kyseessä on Ääneniemen asuinalueen ja entisen sahan välinen kaavoittamaton n. 15 hehtaarin alue, joka ulottuu Äänejärven rantaan ja jossa kulkee suosittu kävely- ja pyörätie. Kävelytien ja Ääneniementien välissä on kaupungin keskusta-alueen ainoa metsäkaistale, jonka välittömässä läheisyydessä ei ole rakennuksia. Kävelytien reunassa sijaitsee ns. Erkon lähde, tosin kunnostamattomana, ja lammashaka, jonka vesakot ”määkivät kesävieraat” raivasivat kuluneena kesänäkin. Alueen kapeimmalla kohdalla on vaikeakulkuinen ”oikopolku” Ääneniementielle ja alueen pohjoisosassa, lähellä lasten leikkikenttää, ympäri vuoden sulana pysyvä puro, joka laskee Keiteleeseen. Se on merkitty asemakaavapiirrokseen samoin kuin em. polku.

Kävelytiellä kulkee kaikenikäistä väkeä ”vauvasta vaariin”, lasten ja koirien ulkoiluttajia, lenkkeilijöitä ja pyöräilijöitä, omassa rauhassaan, nauttimassa luonnosta ja monimuotoisesta kasvillisuudesta lehtikuusineen, vaahteroineen, marjapensaineen ja vatukoineen, sillä alueella on ollut tehtaan työläisten asuintaloja pihoineen ja kasvimaineen.

Nyt kaupunki kaavailee alueelle ”seudullisesti vetovoimaista asuinaluetta”! Kuitenkin, Äänekoskella on Lehti-ilmoitusten perusteella runsaasti vapaita asuntoja ja kaavoitettua tonttimaata.ikin. Mielestäni kunnan tulisi huolehtia ennen muuta nykyisten asukkaiden viihtymisestä ja panostaa uusien veronmaksajien houkuttelemiseen esim. luomalla työpaikkoja ja lisäämällä opiskelumahdollisuuksia. Moni nykyasukas kaipaa lisää luonnonrauhaa, raitista ilmaa ja kulttuurielämyksiä korona-koettelemusten keskellä. Uusi ”kivetty” keskusta mahtavine liikennejärjestelyineen ja aukioineen surettaa ”vanhoja” äänekoskelaisia, jotka ovat olleet ”kyläämme” rakentamassa ja joille se on rakas paikka.

Siispä esitän, että mainittu maatilkku Äänejärven itäpuolella kaavoitetaan ns. ”taajamametsäksi”, lähes luonnontilaiseksi puistoksi, joka tarjoaa virkistystä, elämyksiä, raitista ja melutonta mahdollisuutta ulkoliikuntaan ympri vuoden.

Sinikka Tuohimetsä, kuntavaaliehdokas, vihreät, sit.

Vastaa

 1. Pentti Salminen sanoo:

  Todella käsittämätöntä, että kaupunginhallitus on laittanut tällaisen kaavahankkeen valmisteluun.
  Kiitos Sinikka Tuohimetsälle asian nostamisesta esille.

  Pentti Salminen
  Valtuutettu ja
  Kuntavaaliehdokkas sdp

 2. Reetta Korjonen sanoo:

  Tuohon Pentin huoleen voi sanoa muuta kuin, että tätä juuri on se keskittämispolitiikka, jota on harrastettu nyt jo kauan. Pitää saada tehokkuusluku nousemaan ja avattua uusia investointeja, että voi unohtaa, että voisi ja olisi voinut antaa Konginkankaalla olla ne kaavatontit, jotka te muutitte metsämaaksi. Nyt niitä saisi siitä koulun vierestä kaupaksi.
  Ei tämä tapa täällä muutu Miksikään, ennen kuin on koko kerma vaihdettu kirnuun ja pyöräytetty pari kertaa vastapäivään.
  Toisaalta on kysyttävä, että jos keskustaan ei saisi tulla taloja, niin miksi sitten Liimattalan autenttisella pohjavesialueella saa rakentaa tuulimyllyt?
  Onko tämä vihreää tasa-arvoa, uskallan kysyä.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy