ÄKS

Mielipide: Äänekoskella lapsia ja nuoria kuunnellaan ja harrastuksia tuetaan 

31.03.2025 12:34

Harrastukset tarjoavat mielekästä tekemistä vapaa-ajalle, auttavat löytämään kavereita ja ehkäisevät syrjäytymistä. Edelleen liian monessa pienituloisessa kodissa joudutaan miettimään, onko lapsella varaa harrastaa. Rahahuolet näkyvät tuoreessa yksinäisyysbarometrissa, ja niitä pidetään neljänneksi yleisimpänä syynä omaan yksinäisyyteen. 

Äänekoskella harrastamisen ei pitäisi kaatua rahaan. Maksuttomia harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille tarjoavat niin Harrastamisen Suomen malli eli koulupäivän jälkeinen kerhotoiminta kuin myös eri seurojen, yhdistysten, seurakuntien ja nuoriso- ja liikuntapalveluiden tarjoamat lukuisat viikoittaiset toiminnot tai tapahtumat.
Kaupungilla on ylläpidetty kerhotoimintaan soveltuvia tiloja, kohennettu lähiliikuntapaikkoja ja nuorten luo jalkautuu myös ohjattua toimintaa kuten liikkuva nuorisotyö.

Harrastustoimintaan on mahdollista saada myös avustusta. Esimerkiksi Äänekosken perhekeskus myöntää harrastusapurahoja. Äänekoskella on käytössä myös lasten ja nuorten kulttuurilähete, jonka tavoitteena on tukea esimerkiksi sairauden tai sosiaalisten syiden vuoksi osattomuuden kokemuksista kärsiviä lapsia ja nuoria perheineen. 12–29 -vuotiaille on tarjolla ilmaista Sportti PT-toimintaa, jonka kylkiäisenä nuori saa kolmen kuukauden kuntosalikorttioikeuden maksuttomasti.

Valtakunnallisesti nuorten mielenterveysongelmien vuoksi käynnit julkisessa terveydenhuollossa ovat nousseet. Mielellään haluaisi uskoa, että palveluiden ja avun parempi saatavuus olisi tähän ainoa syy, mutta näkyvissä on valitettavasti myös koronapandemian nuorten hyvinvoinnille jättämät pitkät jäljet. Yksinäisyyden monet muodot ovat suuri ongelma. Yksinäisyyttä, ulkopuolelle jätetyksi tulemista ja eristäytyneisyyttä kokevat juuri nuoret aikuiset. Jopa puolet yksinäisyyttä kokevista nuorista mainitsee oman yksinäisyytensä syyksi muun muassa sosiaalisten tilanteiden jännittämisen.
Paljon parjattu sosiaalinen media on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Yksinäisyyttä voidaan vähentää esimerkiksi mahdollistamalla kohtaamisia ja tukemalla nuoria vuorovaikutus- ja tunnetaidoissa. Viime vuoden kouluterveyskyselyn perusteella äänekoskelaiset lapset ja nuoret voivat paremmin kuin koronan aikana tehdyssä kouluterveyskyselyssä. Koulujen ilmapiiriin ja yhteisöllisyyteen on kiinnitetty huomiota.

Lapset ja nuoret ovat kokeneet harrastusryhmissä huomattavasti vähemmän kiusaamista, syrjintää tai rasismia kuin esimerkiksi koulussa. Harrastusryhmät voivat siis tarjota turvallisen yhteisön lapsille, jotka tulevat kiusatuksi tai syrjityksi koulussa. Se, että joku juttelee lasten kanssa, kysyy ja kuuntelee heidän kuulumisiaan ja jakaa omia kokemuksiaan on usein riittävää vuorovaikutusta ja lapsi tai nuori kokee tulleensa kuulluksi.

Usein nuoret tarvitsevat tukea ympärillä olevilta aikuisilta toisten kohtaamiseen ja ryhmäytymiseen. Vastuuta ihmissuhteiden solmimisesta ei voida sysätä pelkästään nuorten itsensä harteille, eikä myöskään pelkästään koulumaailman tai ammattilaisten tehtäväksi. On hyvä muistaa, että jokainen meistä voi rakentaa yhteisöllisyyttä huomioimalla muut.
Meidän yhteinen tehtävä on luoda tulevaisuuden uskoa ja antaa nuorille näköalaa. Mahdollistetaan nuorille jatkossakin hyvät harrastusmahdollisuudet Äänekoskella. 

Kari Kiiskinen, kunta- ja aluevaaliehdokas (sd.)

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy