ÄKS

Mielipide: Äänekosken kylät ovat vetovoimatekijä 

12.02.2021 16:46
Arkistokuva.

Vuosikymmenten aikana Äänekoski on kasvanut ja kehittynyt alueen seutukeskukseksi. Olemme kokeneet nousukaudet, mutta myös teollisuuden toiminnan hiipumisen sekä siirtymisen pois kunnastamme. Vaikeita aikoja on ollut, mutta aina Äänekoski on kyennyt niistä nousemaan ylös. Olemme kokeneet useita kuntaliitoksia, joiden myötä toimintakulttuuriin on tullut paljon uusia näkökantoja. Liitokset tuovat aina mukanaan muutoksen, ja niistä voi jäädä myös vuosikymmenten pituisia arpia.

Nyt maailma ympärillämme on turbulenssissa, ja meidän on tärkeää hyödyntää alueidemme erilaisia rakenteita, kuten kylien yhteisöllisyyttä, keskusalueen palvelujen saatavuutta ja kylien vetovoimaa. Äänekoskella onkin yhdessä kyläyhdistyksien kanssa laadittu Kylien ja taajamien kehittämisohjelma, jonka tavoitteena on tukea kunnan elinvoimaisuutta. Kylätoimikunnat toimivat linkkinä Äänekosken kaupungin luottamushenkilöihin ja viranhaltijoihin laatimalla taajamien kehittämistä koskevia aloitteita, esityksiä ja kannanottoja.

Äänekoskella kylätoiminnan kanavana toimivat kyläyhdistykset ja -seurat, jotka omalla toiminnallaan edistävät kyläyhteisöjen kehittämistä. Kyläyhdistysten aktiivista toimintaa on tärkeää kehittää yhdessä. Siksi voisimmekin perustaa myös Äänekosken kyläyhdistyksen tuomaan myös keskustataajaman näkemyksiä Kyläparlamenttiin.

Kaupungin poliittisen ja operatiivisen johdon kyläkierrokset pitää saada ”uuteen lentoon” ja niissä esille tuodut näkemykset ottaa huomioon toiminnan suunnitteluun. Vanhaa jaottelua Äänekosken, Suolahden ja muiden keskusten välille ei pidä enää pitää yllä, vaan kannustaa yhdenvertaiseen ja aktiiviseen aluekehitykseen.

Leila Lindell, kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen (kesk), kuntavaaliehdokas

 

Vastaa

 1. Petteri Nieminen sanoo:

  Ainakin Liimattalan vetovoiman voi unohtaa jos ei kaupungin valtuusto torppaa tätä tuulipuisto hanketta.Tämä kyseinen asia kannattaisi muistaa siellä Leilankin joukoissa eikä vain kirjoitella vaalien alla kauniita kirjoituksia.PPP

  1. Miina sanoo:

   Juuri näin.
   Ja ei ole oikein, että kylien innovaatisuus imetään ydinkylän eduksi, unohtamatta vastavuoroisuutta. Esim. investoinnit tasapuolisemmin. Lupaukset ennen vaaleja pitää myös elää todeksi.

  2. Leila sanoo:

   Pentti . Suhtaudumme tuulipuistohankkeen kriittisesti, joten kyllä muistamme

 2. Kylät kylähullujen vastuulla sanoo:

  Kaikkien Äänekosken neljän taajaman, eli entisten kuntakeskusten pitäminen elinvoimaisena tulisi olla virkamiesten päätehtävä. Niissä on valmis toimiva infra elämiseen.

  Tätä ei saa jättää ainoastaan vapaaehtoispohjalta toimivien kyläyhdistysten tehtäväksi, kuten nyt on!

  Virkamiesten visio eteläisen Äänekosken ja keskustaajaman houkuttelevuudesta on väärä. Luvut eivät myöskään tue tätä visiota, jonka mukaan investointeja on tehty. Edelleen, kaupungin viralliset valtuustossa hyväksytyt arvot ja missio ovat aivan toiset, kuin mitä virkamiehet ovat tehneet viime vuodet!

  1. Reetta Korjonen sanoo:

   Tähän mielipiteeseen on hyvä yhtyä ja kun avaa kaupungin strategian yhteydessä esitetyn kartan voi ihmetellä, että kartalla ei ole ollut mustetta kirjoittaa edes kaikkia taajaman nimiä saati maaseutukyliä. Uudet ihmiset, kun katselevat kaupungin alueita luulevat, että kyllä on erämaa lähellä, kun pohjoiseen ei näy kyläkuntia saati entistä Konginkankaan kuntaa ollenkaan. Nyt tulevan valtuuston tulee ottaa ohjaus omiin käsiin ja purkaa sellaiset hallintosäännön avulla laaditut rakenteet, joilla viedään demokraattista ohjausvaltaa suoraan virkakoneiston syliin.
   Vallan palautus on ensimmäinen tehtävä uuden kaupunkistrategian kanssa.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy